Revista care te menține sănătos

Nutriție

Dieta mediteraneana: beneficii pentru sanatate

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
22 decembrie 2016
Share

Dieta mediteraneana este faimoasa nu numai pentru gustul delicios, ci si pentru beneficiile numeroase pe care le aduce sanatatii. Aceasta reduce inflamatia ce cauzeaza diferite boli si va ajuta sa scapati de kilogramele in plus, in acelasi timp.

Acest tip de dieta, bogata in grasimi vegetale, fructe, legume si alte alimente bogate in fibre, nu este o cura de slabire, ci un stil de viata. Dieta mediteraneana protejeaza organismul impotriva dezvoltarii anumitor boli, precum cele cardiovasculare, depresie, cancer, diabet de tip 2, obezitate, dementa si boala Parkinson. Iata care sunt beneficiile pentru sanatate ale dietei mediteraneene.

Dieta mediteraneana: un stil de viata sanatos, fara alimente procesate si zahar

In primul rand, dieta mediteraneana contine alimente si ingrediente cat mai naturale, precum uleiul de masline extravirgin si presat la rece, fasole, mazare, fructe, cereale integrale, precum si produse animale neprocesate. Pe langa alimentele vegetale, este recomandata si carnea, in special pestele gras si, in cantitate mai mica, cea de vita.

Uleiul de peste: are sau nu beneficii pentru sanatate?

 

Va ajuta sa scapati de kilogramele in plus

Daca vreti sa slabiti fara sa va infometati si sa va mentineti greutatea, atunci dieta mediteraneana este solutia. Aceasta se bazeaza pe consumul de grasimi sanatoase, in timp ce este redus consumul de carbohidrati. In plus, pe langa faptul ca scapati usor de kilogramele in plus, pestele, fructele de mare si oleaginoasele contin acizi grasi sanatosi care sustin sanatatea.

Imbunatateste sanatatea inimii

Alimentele bogate in Omega-3 si grasimile mononesaturate sunt asociate cu un risc mai mic de aparitie a bolilor cardiovasculare. Mai mult, uleiul de masline scade tensiunea arteriala si imbunatateste functiile peretilor vaselor de sange.

Lupta impotriva cancerului

Fructele si legumele, componente de baza ale acestei diete, lupta impotriva cancerului prin protejarea AND-ului de radicalii liberi, impiedicarea mutatiilor celulare, scaderea inflamatiei si incetinirea dezvoltarii tumorale. Acestea sunt cele mai bogate alimente in antioxidanti, iar uleiul de masline scade riscul de aparitie a cancerului de colon.

Previne si trateaza diabetul

Dieta mediteraneana are actiune antiinflamatoare si lupta impotriva bolilor ce au la baza inflamatia cronica, precum sindromul metabolic si diabetul de tip 2. Aceasta tine sub control insulina, hormon ce controleaza nivelul zaharului din sange. Prin reglarea nivelului de zahar, corpul arde grasimile eficient si produce mai multa energie. O dieta bogata in fructe si legume proaspete si grasimi vegetale ajuta la prevenirea si vindecarea diabetului.

Imbunatateste dispozitia si protejeaza sanatatea cognitiva

Dieta mediteraneana ajuta la tratarea bolii Parkinson si a dementei de tip Alzheimer. Grasimile sanatoase, precum uleiul de masline si oleaginoasele, impreuna cu fructele si legumele proaspete, lupta impotriva declinului cognitiv legat de varsta.

Crude, fierte, prajite? Cum este bine sa consumam alimentele

 

Creste longevitateadieta mediteraneana la sf art result

O dieta bogata in alimente vegetale si grasimi sanatoase este ideala pentru longevitate. Grasimile mononesaturate intalnite in dieta mediteraneana lupta impotriva aparitiei multor boli, precum bolile cardiovasculare, cancerul, depresia, boala Alzheimer si unele boli inflamatorii. Acestea sunt printre cele mai frecvente cauze de deces la nivel mondial.

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.