Revista care te menține sănătos

Nutriție

Tulburari digestive? Asa puteti consuma fructe si legume

Dr. Corina-Aurelia Zugravu, specialist igiena alimentației și nutriție; [email protected]
2 august 2021
Share
Tulburari digestive? Asa puteti consuma fructe si legume

Legumele si fructele sunt o grupa de alimente esentiale in alimentatia noastra. Cu totii stim acest lucru, dar nu toti le putem consuma fara probleme. Dar nu renuntati! Chiar si pentru cei care au probleme digestive exista solutii simple si usor de aplicat.

Legumele si fructele sunt principala noastra sursa de vitamina C, antioxidant esential hidrosolubil din alimente, implicat in nenumarate procese metabolice. De asememena, legumele si fructele aduc o bogatie de minerale si alte vitamine, de fitonutrienti si fibre. Fitonutrientii sunt o categorie larga de substante, cu efecte benefice dovedite. Fibrele sunt esentiale nu doar pentru asigurarea unui tranzit normal, asa cum se stia pana de curand. Ele sunt importante si pentru efectul modulator pe care il au asupra microbiotei intestinale, a ecosistemului microbian din tubul digestiv. Microbiota este una dintre revelatiile cercetarilor recente, pentru ca incepem sa aflam ca acesti microbi pot avea un impact nu doar local, ci si la mare distanta, influentandu-ne silueta, glicemia sau starea de spirit.

Atentie la fibre!

O conditie importanta pentru ca oamenii sa consume legume si fructe si sa se bucure de bogatia de nutrienti adusi de ele este ca ei sa tolereze fara probleme alimentul si sa il digere cu usurinta. Teoretic, legumele si fructele, bogate in apa si sarace in grasimi, se digera usor si nu ridica probleme niciunui consumator, indiferent de eventuale comorbiditati. Exista un singur element in compozitia lor care ar putea totusi crea dificultati si de care e bine sa tinem seama: fibrele.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Gastrocalmin, recomandat pentru menţinerea confortului digestiv şi ameliorarea hiperacidităţii gastrice.

Tipul de fibre si efectele lor

Fibrele sunt de mai multe tipuri. Astfel, cele insolubile sunt mai rugoase, aspre si pot „zgaria” peretele tubului digestiv, avand o actiune iritanta. Mai ales daca individul are o afectiune inflamatorie cronica a tubului digestiv, aportul crescut de fibre insolubile poate determina durere, crampe, disconfort abdominal, scaune frecvente sau poate grabi un puseu de acutizare a bolii de baza (intestin iritabil, rectocolita, boala Crohn etc.). O alta categorie de fibre, cele solubile, au un efect opus, reprezentand adevarate pansamente interne pentru tubul digestiv, pentru ca retin nu numai apa, ci si celule descuamate, leucocite etc. Deci, ele ar trebui sa fie tolerate cu usurinta.

Cum ajuta fibrele digestia

fibre pentru tulburarile digestive

Ce pot face persoanele cu probleme

Ce faceti daca suferiti de una dintre bolile in care prea multe fibre (mai ales insolubile) au efecte daunatoare? In primul rand, in functie de severitatea bolii, puteti incerca sa va obisnuiti tubul digestiv cu fibre, ingerand cantitati crescande. Desigur, acest lucru nu este deloc indicat in afectiuni unde peretele intestinal are probleme serioase si numai medicul curant poate hotari ce dieta va urma pacientul. Daca este limpede ca aceste fibre va fac rau, aveti doua modalitati de a continua sa consumati legumele si fructele ce le contin:

  • Alegeti acele produse care au fibre fragede si mai putin iritante sau care contin multe fibre solubile si putine fibre insolubile. Aici sunt incluse legumele cu frunze proaspete si fructele tinere, cu un continut ridicat de apa (pepene rosu si galben, piersici, caise). Sunt de evitat multe radacinoase, tulpinile (ceapa verde, usturoiul verde, apio), conopida si anumite fructe (ciresele, visinele, prunele, fructele bace – cu mai multe seminte – zmeura, capsune, rosii, strugure etc.).
  • Aplicati metode gastrotehnice simple prin care sa eliminati partial fibrele iritante (prin decojire sau prin a le inmuia), schimbandu-le cat de cat caracterul iritant. Acest lucru se obtine prin eliminarea cojilor si samburilor, prin fragmentare, sotare, fierbere la abur.
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.