Nutritie

Sucraloza – daunatoare sanatatii sau nu?

joi, 9 iulie 2015
Share

Rata obezitatii este in crestere, insa multe persoane cred ca trebuie sa renunte la dulciuri pentru a reduce excesul ponderal. Dar exista vesti bune: indulcitorii hipocalorici sunt o metoda buna de a reduce numarul caloriilor din alimentele si bauturile dulci, ceea ce va ajuta sa va mentineti sau sa reduceti greutatea corporala.

De asemenea, acestia ofera persoanelor cu diabet o cale de a scadea consumul de carbohidrati.

Unul dintre cei mai folositi indulcitori este sucraloza. Acesta este folosit in alimente si bauturi fara a adauga calorii si carbohidrati. Desi procesul de fabricatie al sucralozei incepe cu zahar, produsul final este diferit de acesta. Mai mult, corpul nu divide sucraloza in calorii pentru energie, contrar zaharului. Sucraloza nu este absorbita, ci doar trece prin corp. Cantitatea mica absorbita este excretata in urina si nu se acumuleaza in organism. Sucraloza este de 600 de ori mai dulce decat zaharul si poate fi utilizata in locul sau in combinatie cu zaharul la gatit sau copt.

Cat de sigura este sucraloza?

Sucraloza a fost studiata intens si s-a demonstrat de catre cercetatorii din intreaga lume prin mai mult de 100 de studii, timp de peste 20 de ani de cercetare, ca este sigura. Agentiile guvernamentale din intreaga lume au gasit, de asemenea, ca sucraloza este sigura pentru consum.

Oamenii de stiinta au condus mai multe studii efectuate pe sucraloza pentru a stabili daca aceasta are sau nu efecte adverse in cazul mai multor afectiuni, precum si pentru riscul de a dezvolta cancer, in cazul efectelor chimice din organism, anormalitatilor de dezvoltare (defectele de nastere) si efectelor asupra sistemului nervos.

Expertii au revizuit aceste studii. Concluziile au indicat ca un consum de sucraloza nu are efecte daunatoare, chiar si in randul persoanelor care consuma o cantitate mare. Bazat pe un istoric puternic, expertii si cercetatorii au stabilit ca oamenii pot consuma o varietate de alimente si bauturi indulcite cu sucraloza zilnic, fara motive de ingrijorare.

decupat sucralozaPersoanele cu diabet pot consuma alimente sau bauturi ce contin sucraloza?

Sucraloza nu are efecte asupra nivelului de glucoza sau de insulina din sange. Deci, poate fi consumata in siguranta de persoanele cu diabet. Alimentele si bauturile indulcite cu sucraloza ofera optiuni dulci care sunt sarace in carbohidrati, ceea ce este benefic pentru persoanele cu diabet, avand in vedere ca acestea trebuie sa-si monitorizeze cantitatea de carbohidrati consumata.

Persoanele cu diabet trebuie insa sa discute inainte cu un nutritionist sau diabetolog in legatura cu introducerea alimentelor si a bauturilor indulcite cu sucraloza.

Este sucraloza sigura pentru copii?

Nu exista dovezi ca ar fi daunatoare copiilor. In plus, sucraloza poate fi o solutie pentru obezitatea in randul copiilor, ce are o rata din ce in ce mai mare, prin reducerea caloriilor. Alimentele care contin sucraloza, inclusiv laptele degresat, iaurtul, sucurile si budincile, pot fi incluse intr-un plan de alimentatie sanatos pentru copii, asigurandu-va ca acestia primesc nutrientii necesari, fara a adauga prea multe calorii.

Fiind o alternativa fara calorii la zahar, alimentele si bauturile ce contin sucraloza ofera persoanelor care urmeaza o dieta gustul dulce. Un iaurt light ce contine sucraloza poate economisi 50 sau mai multe calorii pe portie, comparativ cu iaurtul normal, iar un pahar cu ceai indulcit cu sucraloza poate economisi mai mult de 100 de calorii, comparativ cu ceaiul indulcit cu zahar.

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

Nota pentru articolul «Sucraloza – daunatoare sanatatii sau nu?»:4.29/ 5 (7 voturi)
tonica
2017-05-10T17:49:03+00:00
Mentine-te
sanatos
in fiecare luna
catena