Nutriție

Alimente care ţin de sete

Dr. Corina-Aurelia Zugravu, specialist igiena alimentației și nutriție; [email protected]
20 august 2021
Share
Alimente care ţin de sete

Hidratarea este unul dintre subiectele mereu actuale în sezonul cald. Ce înseamnă hidratare optimă şi mai ales cu ce ne hidratăm, sunt două teme frecvent abordate. Avem răspunsurile la aceste întrebări şi ceva în plus. V-aţi întrebat vreodată ce rol joacă alimentaţia în starea noastră de hidratare?

Vara este sezonul în care punem cel mai mult accentul pe hidratare, cu toate că asigurarea unui aport optim de apă este foarte importantă în orice sezon al anului. Doar că vara organismul nostru se luptă să se adapteze temperaturilor crescute şi în acest proces pierde mult mai multă apă decât în mod obişnuit. Este ca şi cum am trăi câteva luni într-o brutărie sau într-o fabrică de sticlă. Metabolismul nostru este foarte solicitat, mai ales că prin transpiraţie nu se pierde exclusiv apă, se pierd şi diferite săruri minerale, îndeosebi sodiu, esenţiale pentru buna funcţionare a proceselor vitale.

Ce se poate face pentru o hidratare corespunzătoare?!

Poate ştiţi deja că de multe ori senzaţia de sete nu este cel mai bun indicator al nevoii de hidratare şi că senzaţia de sete se stinge foarte rapid după ce bem apă, fară ca asta să însemne că ne-am refăcut complet necesarul hidric. De aceea se recomandă consumul unor băuturi aromatizate, ale căror gust şi aromă să ne facă să bem mai mult, până când organismul va avea din nou rezerva hidrică dorită. Însă nu ne hidratează numai băuturile. Apa, simplă sau minerală, ceaiul, infuziile de plante sau fructe sunt importante, dar şi alimentele contribuie substanţial la hidratare. O bună parte din nevoia de apă ne-o acoperim cu ajutorul lor.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Rehidrafort, supliment alimentar sub formă de săruri de rehidratare care contribuie la restabilirea echilibrului electrolitic prin compensarea rapidă a pierderii de minerale şi lichide.

hidratare, vara, apă, legume, mâncare, alimente,

Topul alimentelor hidratante

Fructele şi legumele. Aflate pe primul loc în topul hidratării, ele au un nivel ridicat de apă, uneori de peste 90% (dovleceii, castraveţii, pepenii verzi, legumele frunze sunt adevaraţi campioni la acest capitol). Există şi legume care au mai puţină apă (mazărea, ustroiul, ceapa), dar chiar şi ele, consumate în cantităţi obişnuite, îşi aduc contribuţia la hidratare. O salată diversă, mâncată ca atare sau alături de un alt fel de mâncare este un contributor important în ceea ce priveşte apa.

Lactatele. Laptele are 87% apă, iaurtul, 81% (atenţie la iaurtul numit grecesc, acesta are zerul scurs deci conţine mai puţină), aşadar consumul uzual „se pune” când vine vorba de apă.

Mâncarea gătită. Să nu uităm de felurile de mâncare ce au necesitat adaos de apă în timpul preparării şi care ne pot hidrata minunat. Supele şi ciorbele sunt foarte importante, la fel mâncărurile cu sos sau unele deserturi, cum ar fi îngheţata, mai ales sub formă de sorbet fără zahar adăugat. Ba chiar există feluri de mâncare cu totul deosebite din acest punct de vedere, cum este gazpacho, o supă făcută din legume zemoase crude, zdrobite, şi care este excelentă în zilele fierbinţi ale verii.

Căldură mare, hidratare pe măsură – soluţii savuroase

Băuturi care deshidratează

Nu uitaţi! Unele băuturi consumate în mod frecvent nu sunt hidratante, ci din contră, deshidratează, iar consumul lor în sezonul cald ar trebui limitat. Cafeaua, băuturile alcoolice sau sucurile cu nivel ridicat de zahăr au efect deshidratant din cauza unor elemente din compoziţie. Dacă totuşi nu puteţi renunţa la toate, alegeţi berea fără alcool, care, fiind lipsită de acţiunea deshidratantă a alcoolului, poate fi considerată a fi o băutura adecvată.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.