Revista care te menține sănătos

Nutriție

De ce nu trebuie sa sarim peste mesele principale

24 februarie 2017
Share

Multe studii acopera subiecte de nutritie referitoare la ce anume este bine sa mancam, ce asocieri sa facem, cand sa mancam mai mult si cand, mai putin. Astazi, un lucru mai degraba neglijat este periodicitatea meselor.

Mancatul regulat, la ore fixe, practicat in mod traditional (si cu rezultate foarte bune), este pentru omul modern mai degraba un lux. Unii dintre noi lucreaza in schimburi, iar programul are solicitari diverse care se suprapun cu una dintre mesele principale. Calatorim, ca hobby sau in interes de afaceri, si asta ne incurca si mai mult prizele alimentare, mai ales daca intervin si decalaje din cauza fusurilor orare. Sigur, corpul nostru are capacitati incomensurabile de a se adapta, dar daca orarul haotic se intinde pe perioade nedefinite, este posibil sa apara consecinte negative serioase.

Studiile au dovedit: trebuie sa mancati la ore fixe

Existenta unor ritmuri interne care stabilizeaza si simplifica procesele metabolice este dependenta si de aportul ritmic de nutrienti. Ca ati ales sa mancati trei mese pe zi sau sa adaugati si doua gustari, sa mancati putin si des ori sa mancati mai rar si consistent, ideea ar fi ca nu trebuie sa va lasati corpul sa astepte. Pe undeva, putem compara acest fenomen cu ceea ce se intampla cand oamenii asteapta sa se intalneasca. Daca sunt cateva minute de intarziere, nu e bai, dar daca intarzierea se prelungeste, ne enervam din ce in ce mai tare.

Dincolo de astfel de comparatii, care sa ne faciliteze intelegerea fenomenelor, studiile confirma necesitatea respectarii unor mese luate la ore cat de cat fixe. Asa cum respectarea orelor de somn este o conditie pentru un trai sanatos, tot asa si respectarea orelor de masa este utila pentru starea noastra de bine.

Beneficii pentru sanatate

Printre cele mai utile concluzii ale unor studii va amintim ca:

  • Mesele cu un continut scazut de grasimi, luate la ore regulate, diminueaza colesterolul „rau” si rezistenta la insulina, reducand riscul de boala cardiovasculara.
  • Mesele regulate au tendinta de a fi mai echilibrate din punct de vedere caloric decat cele luate haotic, deoarece ultimele pot fi consumate atunci cand suntem extrem de infometati, deci predispusi la excese calorice.
  • Consumul sistematic de alimente mentine un nivel echilibrat al glicemiei, fara scaderi dramatice, care sa indemne la ingestie disproportionata caloric.
  • S-a observat ca cei care lucreaza in schimburi alternative au o incidenta mai mare a diabetului de tip 2, bolilor de inima si cancerului. Practic, „ruperea” ritmurilor circadiene induce o degringolada majora in reglarea apetitului, digestiei si a proceselor metabolice postabsorbtie.

Suferiti de anemie? Nutrienti de care aveti nevoie

shutterstock 465226265 resultDe cele mai multe ori, este aproape imposibil sa mancam la ore fixe. Ceasul nostru intern este, insa, iertator. Abateri de o jumatate de ora sau o ora pot fi acceptabile. Nu uitati ca si putin este mai bine decat deloc. Chiar daca masa de pranz cu trei feluri este greu de imaginat la cineva care lucreaza intr-un birou noua ore pe zi, ea poate fi rezumata la un singur fel, si acela, eventual, consumat in masina, de exemplu. Important este ca la ora la care organismul isi asteapta nutrientii sa reusim sa ii oferim. Pentru sanatatea noastra.

Dr. Corina-Aurelia Zugravu

Specialist igiena alimentatiei si nutritie

[email protected]

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.