Revista care te menține sănătos

Raceală și gripă

Raceala sau pneumonie? Asa le diferentiati!

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
21 noiembrie 2022
Share
Raceala sau pneumonie? Asa le diferentiati!

Pneumonia este o afectiune frecventa, dar severa, localizata la nivelul unuia sau ambilor plamani. Aceasta poate fi confundata cu usurinta cu o simpla raceala si poate aparea la oricine, dar este mai frecventa la copii si varstnici. Din acest motiv, este indicat sa cunoasteti simptomele acesteia, inainte de a se agrava.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Naturalis Bronhosuport – 7 plante + miere; sirop antitusiv, care susţine sănătatea şi buna funcţionare a sistemului respirator, protejează mucoasa bronşică şi ajută la obţinerea unui confort respirator.

Pneumonia este infectia unei structuri a plamanilor, determinand aparitia inflamatiei sau a puroiului la nivelul alveolei pulmonare. Cand se intampla acest lucru, scade abilitatea plamanilor de a suplimenta sangele cu oxigen. De cele mai multe ori, aceasta apare din cauza prezentei unei bacterii sau a unui virus. Cea mai frecventa bacterie este reprezentata de streptococ, dar pot fi prezenti si influenza sau anumiti fungi. Contractarea pneumoniei se poate face in mai multe moduri, de la inhalarea aerului contaminat pana la locuirea intr-o casa cu mucegai. Prin urmare, poate fi contractata daca stati in preajma unei persoane bolnave care stranuta, tuseste sau prin folosirea unor obiecte comune, insa se ia si din mediul spitalicesc.

Care sunt simptomele pneumoniei?

Pneumonia poate parea ca o raceala banala la prima vedere. Insa, cele mai frecvente simptome ale acesteia cuprind:

  • tusea
  • senzatia de lipsa de aer
  • durerea in piept in timp ce respirati sau tusiti
  • cresterea cantitatii de mucus expectorata, ce poate fi de culoare galbena, verde sau gri
  • febra
  • greata, varsaturile sau diareea
  • Oboseala accentuata

In cazul pneumoniei, simptomele nu se amelioreaza usor si tind sa se agraveze. Simptomele ce indica agravarea pneumoniei cupind febra mare, durere de cap intensa si durere severa in piept. In acest caz, trebuie sa mergeti imediat la spital, deoarece se poate complica rapid.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar ImunoSuport Forte, recomandat pentru menţinerea bunei funcţionări a sistemului imunitar.

Care sunt simptomele si tratamentul racelii?

O raceala comuna va avea si alte simptome, pe care nu le veti intalni la pneumonie, precum rinoree (nasul care curge) sau durere in gat. Tratamentul este simptomatic si consta in eliberarea cailor nazale prin aspirarea secretiilor, folosirea de spray sau picaturi cu substante antiinflamatoare si antiedematoase local, dezinfectante orofaringiene, antitusive etc.

Alimente care combat raceala

prevenire raceala si gripa

Cum se trateaza pneumonia?

Tratamentul pneumoniei depinde de cauza, daca exista un virus sau o bacterie. Daca este virala, tratamentul va cuprinde doar medicamente care amelioreaza simptomele, iar vindecarea se poate face chiar intr-o luna de zile. In cazul pneumoniei bacteriene, tratamentul cu antibiotic este de baza, iar vindecarea se poate produce in 10 zile. Pe langa antibiotic, medicul va va prescrie si alte medicamente care amelioreaza simptomele. Daca nu este tratata, pneumonia bacteriana se poate raspandi la nivelul inimii, creierului sau altor parti ale corpului. Daca forma acesteia este grava sau daca ati contractat o bacterie din spital ce este rezistenta la tratament, este posibil sa aveti nevoie si de alte medicamente, in functie de caz. Netratata, pneumonia poate pune viata in pericol.

Complicatiile racelilor: cum le tratam

Complicatii

Complicatiile racelilor comune constau in infectii bacteriene secundare, care se traduc prin sinuzite, otite, faringite, bronsite si, in cazuri mai severe, pneumonii. Complicatia cea mai grava in pneumonie este reprezentata de sepsis, o reactie intensa a sistemului imunitar, ce poate fi fatala. Poate cauza si sindrom de detresa respiratorie acuta, caracterizata prin captarea lichidului in sacii pulmonari, ce priveaza organele de oxigen. Este indicat sa mergeti imediat la medic atunci cand observati simptomele pneumoniei. In cazul varstnicilor (persoanele peste 65 de ani) si al copiilor este indicata vaccinarea anuala.

Foto: stockphoto.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.