Revista care te menține sănătos

Raceală și gripă

Răcit sau gripat? Iată ce e bun de mâncat!

Dr. Corina-Aurelia Zugravu, specialist igiena alimentației și nutriție; [email protected]
10 aprilie 2023
Share
Răcit sau gripat? Iată ce e bun de mâncat!

Virozele respiratorii sunt provocate de diferiţi agenţi patogeni, mare majoritate fiind diferiţi de la un an la altul, astfel încât nu avem imunitate completă faţă de ei, câştigată de a răcelile anterioare. Virusurile sunt în mod special „talentate” la astfel de modificări. Sezonul 2022-2023 a început cu un număr foarte mare de astfel de cazuri de răceli şi gripe.

Chiar dacă, de cele mai multe ori, când sunteţi răciţi sau gripaţi simptomele sunt însoţite şi de greaţă şi/sau scăderea poftei de mâncare, este bine să vă amintiţi că nutriţia are un rol important în vindecare. În plus, pe lângă tratamentul simptomatic, pentru o revenire rapidă este foarte important să vă odihniţi câteva zile.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Naturalis ImunoSuport ULTRA. Acesta contribuie la funcţionarea normală a sistemului imunitar, datorită combinaţiei de vitamina D, vitamina C şi zinc, care acţionează sinergic.

mancare pentru raceala, ce sa mananci cand ai gripa, recomandari raceala si gripa, hidratare cand esti racit, alimente care combat raceala si gripa,

Ce ar trebui să mâncăm?!

Răspunsul nu este unul general valabil pentru că oamenii sunt diferiţi şi gravitatea virozelor respiratorii, variată. În toate cazurile trebuie urmată pofta de mâncare. Ea este în general scăzuta şi revenirea sa anunţă însănătoşirea. Totuşi, pentru a lupta adecvat cu boala trebuie să oferim organismului nutrienţii necesari.

Hidratarea este un pilon de bază

Dacă sunteţi serios bolnav, cu pofta de mâncare dispărută, e bine să vă rezumaţi la un regim în cea mai mare lichid pentru 2-3 zile.

Beţi ceaiuri medicinale care ajută la răceli, de soc, tei, muşeţel, lumânărică, ghimbir, coajă de salcie, măceşe sau ceai verde, care fluidifică secreţiile nazale şi bronşice şi vă aduc antioxidanţi. Îndulciţi ceaiurile cu puţină miere. Pe piaţă există ceaiuri speciale pentru răceală şi gripă, care combină aceste plante într-un mod adecvat.

Ceaiuri din plante în caz de răceală

Pentru că ceaiurile nu sunt suficiente, mâncaţi supe cu legume, iaurt şi puţină carne, eventual pasate, care să contribuie atât la hidratare, cât şi la aportul de minerale, vitamine şi proteine.

Supa de pui a devenit o emblemă a alimentelor de bază recomandate omului bolnav. Sucuri naturale de legume şi fructe pot fi consumate de asemenea, o dată pe zi. Dacă vomitaţi, preparaţi-vă o băutura cu săruri de rehidratare sau beţi o băutură pentru sportivi, dar lent, astfel încât să nu o vomitaţi imediat. Dormiţi mult, evitaţi efortul fizic, în aşa fel încât sistemul imunitar să se concentreze pe cea mai importantă sarcină de moment: să vă scape de răceală.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Vitamina C 1000 mg plus Zinc de la Naturalis, recomandată pentru îmbunătăţirea imunităţii, protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ.

mancare pentru raceala, ce sa mananci cand ai gripa, recomandari raceala si gripa, hidratare cand esti racit, alimente care combat raceala si gripa,

Diversificaţi

Pe măsură ce starea organismului se ameliorează, mâncaţi legume bogate în vitamina C, tratate termic rapid la abur, cum ar fi ardeiul roşu gras, broccoli, legume frunze. Ceapa şi usturoiul sunt adaosuri binevenite, ele fiind tradiţional asociate cu apărarea anti-răceală şi având în mod natural numeroase fibre prebiotice. Nu ocoliţi garniturile din orez, care sunt un pansament pentru tubul digestiv. Sursa principală de proteine la masă poate fi un fileu de peşte, care vă aprovizionează şi cu vitamina D.

mancare pentru raceala, ce sa mananci cand ai gripa, recomandari raceala si gripa, hidratare cand esti racit, alimente care combat raceala si gripa,

Un smoothie cu portocale, banane şi kiwi este bogat în vitamina C. Uşor de digerat şi o excelentă sursă de fibre este terciul de ovăz, la care puteţi adăuga o mână de fructe de pădure crude. Preparaţi terciul cu lapte sau iaurt, eventual de soia, pentru a vă suplimenta aportul de proteine. Pe măsură ce răceală trece, faceţi încet tranziţia către alimentaţia obişnuită.

7 mituri despre răceală

Şi nu în ultimul rând, evitaţi alcoolul, fumatul şi excesul de cofeină!

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.