Revista care te menține sănătos

Imunitate

Gripa în contextul COVID-19. Complicaţii şi măsuri de prevenire

Dr. Daniela Burlacu, medic primar medicina interna, Centrul Medical Medsana, www.medsana.ro
3 decembrie 2021
Share
Gripa în contextul COVID-19. Complicaţii şi măsuri de prevenire

Suprasolicitarea sistemului medical, slăbirea organismului în faţa unei posibile infecţii cu SARS-CoV-2 sunt două dintre motivele pentru care, în contextul pandemiei de COVID-19, este şi mai important să „ocolim” gripa. Şi, desigur, a complicaţiilor sale, care pot varia de la uşoare până la grave, chiar fatale. Iată ce puteţi face.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar ViroProtect Rapid, care conţine 9 ingrediente active, ce contribuie la menţinerea sănătăţii sistemului imunitar.

Gripa este o boală respiratorie acută, contagioasă, determinată de virusurile gripale. Poate afecta căile respiratorii superioare, dar şi pe cele inferioare. Se caracterizează prin debutul brusc al simptomelor precum febră, durere în gât, rinoree, durere de cap, tuse seacă, dureri musculare, oboseală, stare generală alterată. Uneori, pot apărea vărsături şi diaree, mai frecvent la copii. De obicei simptomele trec în 3-7 zile, dar pot persista până la 2 săptămâni. În anumite cazuri, însă, pot apărea complicaţii. Persoanele predispuse la complicaţii sunt cele în vârstă, copiii sub 5 ani, femeile însărcinate, persoanele supraponderale şi mai ales persoanele cu boli cronice: diabet, astm, boli cardiovasculare, renale, hepatice, endocrinologice, metabolice.

gripa, gripă, COVID-19, vaccin, vaccinare,

Gripa, complicaţii multe şi diverse

Complicaţiile gripei variază de la uşoare până la severe, chiar deces. Cele mai frecvente complicaţii ale gripei sunt: pneumonia virală, suprainfectarea bacteriană urmată de pneumonie bacteriană, sinuzita, otita medie, pericardita, endocardita, encefalite, exacerbarea bolilor cardiace sau pulmonare preexistente.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Naturalis ImunoSuport ULTRA. Acesta contribuie la funcţionarea normală a sistemului imunitar, datorită combinaţiei de vitamina D, vitamina C şi zinc, care acţionează sinergic.

Ce să faceţi dacă v-aţi îmbolnăvit

Majoritatea persoanelor fac forme uşoare sau moderate de gripă. Principala măsură este să rămâneţi acasă până dispar simptomele sau cel puţin 24 ore după dispariţia febrei. Trebuie să se consume multe lichide (apă, ceai, sucuri de fructe, supă) şi hrană bogată în vitamine. La nevoie se pot administra paracetamol sau ibuprofen, decongestionante nazale sau soluţie salină, tablete dezinfectante pentru gât. Medicamentele antivirale se administrează doar la recomandarea medicului. În niciun caz nu se administrează antibiotice care nu au efect în bolile virale. Dacă simptomele nu se ameliorează în câteva zile sau se agravează, trebuie consultat de urgenţă medicul.

Infecţia virală vs infecţia bacteriană – de ce persistă răceala?

gripa, gripă, COVID-19, vaccin, vaccinare,

Cine face reacţii adverse la vaccin

Vaccinarea este cel mai eficient mijloc de prevenire a gripei şi a complicaţiilor sale. Vaccinul antigripal este în general bine tolerat. În anumite cazuri pot să apară anumite efecte adverse secundare post-vaccinare – durere sau inflamaţie la locul injectării. Aceste reacţii sunt temporare şi apar la 15-20% dintre cei vaccinaţi. Mai puţin de 1% dintre persoanele vaccinate dezvoltă simptome cum ar fi febră, frisoane, dureri musculare după vaccinare. Aceste simptome trec în una-două zile. În general, vaccinarea antigripală conferă imunitate organismului 6 luni până la un an împotriva tulpinilor virale pentru care a fost conceput.

Vaccinarea, cel mai eficient mijloc de a preveni gripa

gripa, gripă, COVID-19, vaccin, vaccinare,

Cele mai bune măsuri de prevenţie

În contextul pandemiei actuale de coronavirus şi odată cu debutul sezonului de gripă este necesară respectarea unor măsuri pentru evitarea îmbolnăvirii şi a răspândirii acestor boli:

  • evitaţi aglomeraţiile, păstraţi o distanţă de 1,5-2 metri faţă de persoanele din jur;
  • purtaţi masca de protecţie în spaţiile închise sau în zonele aglomerate şi, foarte important, purtaţi-o corect!;
  • evitaţi contactul cu persoanele bolnave;
  • izolaţi-vă la domiciliu şi păstraţi legătura telefonică cu medicul de familie în cazul apariţiei următoarelor simptome: febră, durere de cap, dificultate la respirat sau înghiţit, tuse intensă, dureri musculare, oboseală inexplicabilă, guturai, anorexie, greaţă, vărsături, diaree, pierderea gustului sau mirosului, stare generală alterată;
  • spalăţi-vă frecvent mâinile cu apă şi săpun, minimum 20 secunde sau folosiţi substanţe dezinfectante pe bază de alcool;
  • folosiţi batiste de unică folosinţă, strănutaţi sau tuşiţi în pliul cotului;
  • evitaţi atingerea feţei, ochilor, nasului sau gurii cu mâinile nedezinfectate;
  • aerisirea frecventă a încăperilor;
  • evitaţi staţionarea îndelungată în frig, purtaţi îmbrăcăminte adecvată anotimpului;
  • creşteţi rezistenţa generală a organismului printr-o alimentaţie sănătoasă, odihnă şi mişcare în aer liber;
  • şi, mai ales, vaccinaţi-vă! Atât antigripal, cât şi anti-COVID-19.
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.