Revista care te menține sănătos

Vitamine și minerale

Vitamina B6, sursa naturala de energie

12 februarie 2018
Share

Vitaminele sunt biocatalizatori care, in cantitati extrem de mici, sunt absolut indispensabile organismului pentru reglarea si stimularea metabolismului. Majoritatea vitaminelor nu pot fi sintetizate de organism, deci trebuie obtinute prin alimentatie.

Descoperita inca din 1930, vitamina B6 se prezinta sub trei forme inrudite: piridoxina, piridoxalul si piridoxamina. in ficat, aceste trei forme sunt convertite in piridoxal-5′-fosfat, cu rol de cofactor in numeroase enzime esentiale in organismul uman.

Asigura energia necesara organismului
Enzimele dependente de piridoxal-5′-fosfat catalizeaza reactii chimice, incluzand in principal aminoacizii. Piridoxal-5′-fosfatul este necesar si pentru reactia care are ca efect eliberarea glucozei din glicogen, asigurand sursa de energie pentru organism. Participa de asemenea si in metabolismul lipidelor, steroizilor, in biosinteza hemoglobinei, a unor neuorotransmitatori (substante chimice care permit transmiterea influxului nervos) si in reactiile imunitare.

Daca luati anticonceptionale, cresteti doza de vitamina B6!
Necesarul de vitamina B6 este de 1,3-2 mg/zi. In timpul sarcinii si alaptarii, necesarul creste la 2,1-2,2 mg/zi. Femeile care iau anticonceptionale, marii consumatori de proteine au nevoi crescute de vitamina B6. Absorbtia acesteia se realizeaza la nivelul intestinului atat sub forma libera, cat si combinata cu proteinele. Fiind o vitamina hidrosolubila, eliminarea din organism se face in mare masura la nivelul rinichiului si scade cu varsta.

Vitamina B6 are rol in asimilarea proteinelor si grasimilor. Previne afectiunile dermatologice, permite sintetizarea acizilor nucleici cu rol in intarzierea procesului de imbatranire.

Cum se manifesta deficitul de vitamina B6?
Carenta de vitamina B6 se observa rar, in caz de aport alimentar insuficient, de malabsorbtie digestiva, mai ales la alcoolici, in conditiile de crestere a necesitatilor acestei vitamine in timpul unor tratamente. Manifestarile clinice ale deficitului de vitamina B6 includ: scadere in greutate, oboseala, tulburari neurologice si nervoase (iritabilitate, insomnii, depresie), anemie, glosita (inflamatie a limbii). De asemenea, pielea devine uscata, pruriginoasa. Excesul de vitamina B6 poate declansa tulburari neurologice, neliniste nocturna (traire mai intensa a viselor). Riscul de hipervitaminoza este mic, vitamina B6 fiind toxica la doze ridicate, de 50 de ori necesarul zilnic.

Principalele surse de vitamina B6
Sursele de vitamina B6 sunt:
Carnea de pasare, ficatul si rinichii; Pestele (tonul, somonul, codul); Fasolea verde, salata, varza, drojdia de bere, germenii de grau incoltit, cerealele integrale, orezul nedecorticat; Fructele oleaginoase, bananele, pepenele galben. Pastrarea timp indelungat a carnii, conservarea, congelarea, prelucrarea termica a legumelor si fructelor distrug o parte din vitamina. Lumina o altereaza, iar estrogenii reprezinta un alt inamic al acesteia.

Vitamina B6 previne tulburarile nervoase, reduce spasmele musculare nocturne, amortelile mainilor si atenueaza senzatia de greata. Totodata, participa la buna functionare a sistemului imunitar, protejand organismul de infectii.

Suplimentele, indicate in carentele de vitamina B6

Vitamina B6 este disponibila si sub forma de tablete si fiole, atat individual, cat si complex sau mutivitamine B. Administrarea acesteia sub forma de supliment alimentar este indicata in carente, polinevrite (afectiuni ale sistemului nervos periferic), boli genetice care perturba metabolismul acestei vitamine, afectiuni ale pielii (acnee, dermatita seboreica), varsaturi, mai ales la gravide. Nu se recomanda depasirea dozei de 500 mg/zi.

Dr. Carmen Neacsu,
Medic primar medicina interna,
Centrul Medical Unirea

Nota pentru articolul «Vitamina B6, sursa naturala de energie»:4.33/ 5 (6 voturi)
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.