Revista care te menține sănătos

Alergii și intoleranțe

Intoleranta la lactoza sau alergie la lapte?

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
12 martie 2019
Share
Intoleranta la lactoza sau alergie la lapte?

Atat intoleranta la lactoza, cat si alergia la lapte, va pot face sa evitati produsele lactate, insa sunt doua probleme diferite. Din fericire, exista mai multe moduri prin care le puteti diferentia pentru a putea avea o dieta echilibrata.

Intoleranta la lactoza si alergia la lapte pot suna asemanator, insa descriu doua tulburari digestive diferite, una mai grava decat cealalta. Intoleranta este cauzata de un deficit al enzimei numita lactaza, necesara pentru metabolizarea lactozei si a produselor lactate. Alergia la lapte este o alergie alimentara cauzata de raspunsul sistemului imunitar la proteina din lapte. Alergia apare, de obicei, timpuriu, in schimb intoleranta la lactoza poate aparea tardiv, fiind dobandita in orice moment al vietii.

Simptomele intolerantei la lactoza

Intoleranta la lactoza poate fi genetica sau cauzata de afectarea intestinului subtire de catre o bacterie sau un virus. Aceasta este foarte frecventa, dar riscul de aparitie creste odata cu varsta. La seniori, aceasta este mai comuna. In mod normal, puteti experimenta simptomele intolerantei la lactoza dupa 30 de minute si pana la 2 ore dupa ce ati consumat produse lactate. Simptomele pot include: durere de stomac, balonare si gaze intestinale, greata, varsaturi, diaree.

Manifestarile alergiei la lapte

De obicei, alergia la lapte se refera la laptele de vaca, dar poate aparea si in cazul altor tipuri de lapte, inclusiv cel de soia. Desi alergia apare la orice varsta, este mai frecventa la copii, cei mai multi dezvoltand-o pana la varsta de 5 ani. Reactia alergiilor alimentare poate incepe in cateva minute sau cateva ore. Simptomele includ: durere de stomac, greata, diaree, iritatii pe piele, umflarea buzelor sau a gatului, tulburari de respiratie.

8 tipuri de alergii care interactioneaza

intoleranta la lactoza simptome

Analize speciale

Testele de laborator necesare pentru diagnostic cuprind:

  • testarea hidrogenului in aerul expirat. Lactoza nedigerata produce un nivel crescut de hidrogen in respiratie. Medicii pot diagnostica intoleranta prin masurarea nivelului acestuia dupa ingerarea de produse lactate.
  • testul de aciditate a scaunului. Lactoza nedigerata creste, de asemenea, nivelul aciditatii din scaun. Acest test este folosit in special pentru diagnosticarea intolerantei la lactoza la copiii mici.
  • testele de alergie. Daca medicul suspecteaza alergia la lapte, va poate recomanda efectuarea unui test la nivelul pielii sau din sange, pentru certitudine.
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.