Revista care te menține sănătos

Alergii și intoleranțe

Alergiile apar odata cu primavara

28 martie 2007
Share

Primele semne ale primaverii si-au facut deja aparitia, iar unul dintre cele mai suparatoare efecte ale sosirii ei sunt alergiile… Stranut, ochi rosii, nas infundat, durere de cap… Toate acestea sunt manifestari sugestive ale alergiilor de primavara.

Alergia este cunoscuta ca o boala sistemica ce se manifesta sub forma unor afectiuni corelate. Bolile alergice ori alergozele sunt strans legate de sensibilitatea organismului fata de unele substante numite alergene. Primele semne de alergie apar in prima faza la nivelul nasului si apoi se extind usor si spre alte zone sensibile.

Manifestari ale alergiilor

In majoritatea cazurilor, alergiile se manifesta intre varstele 25 si 28 de ani, se amelioreaza dupa 35 de ani si pot disparea cam la varsta de 50 de ani.
Dintre principalele semne ale alergiilor putem aminti:
stranut, nas infundat; tuse, respiratie greoaie, senzatie de sufocare; oboseala, durere de cap, lipsa poftei de mancare, scaderea sau lipsa mirosului; lacrimare, mancarime de ochi, pleoape umflate, ochi rosii.

Cauze cunoscute

Cauzele acestor sensibilitati crescute ale unor persoane sunt inca necunoscute, dar se stie ca la aproximativ 50% dintre ele alergiile apar pe fond ereditar. Alergiile de primavara sunt adesea provocate de polen, iar cel mai frecvent de polenul de graminee. Un rol major in manifestarea afectiunii il au poluarea, starea psihica sau alimentatia.
Caseta: Exista aproximativ 40 de specii de polen care genereaza alergii respiratorii. „Efectele” lor dureaza, in general, pana la venirea verii, insa se pot extinde pana in septembrie-octombrie, daca persoana respectiva este sensibila si la polenul de ierburi.

Surse de polen

Primavara si inceputul verii sunt marcate de existenta mai multor surse de polen si deci a mai multor motive de ingrijorare in ceea ce priveste aparitia alergiilor. Printre sursele principale de polen se numara:
polenul de arin, de alun (februarie-martie); polenul de salcie, plop, ulm (martie-aprilie); polenul de frasin, mesteacan (aprilie); polenul de stejar, fag, pin (mai); polenul de tei (iunie).

Depistarea alergiilor

Testele de depistare a alergiilor constau in injectarea sub piele a unor mici cantitati de substante care provoaca alergii. Daca se observa modificari la nivelul pielii trebuie imediat inceput un tratament de ameliorare.
Pe langa aceasta metoda, se mai pot folosi si asa-numitele patch-teste, care sunt lipite pe pielea pacientului si lasate acolo cateva ore sau zile, in functie de sfatul medicului. Testele pentru alergie sunt adesea folosite deoarece ofera raspunsuri rapide si corecte in ceea ce priveste depistarea factoriala a alergiilor.

Tratament

Polenul se gaseste in aer toata primavara si de aceea este mai greu sa se stabileasca un tratament clar si eficient. Exista totusi anumite aspecte care pot ameliora afectiunea: evitarea alergenilor, tratamentele medicamentoase, vaccinurile alergenice, dar si metode alternative precum presopunctura sau aromoterapia.

Metode alternative

Pentru a diminua efectele alergice ce se manifesta la nivelul nasului exista si alternativa tratamentelor naturiste.
Presopunctura este utila prin apasarea unui punct situat intre degetul mare si cel aratator al mainii, timp de un minut-doua.

In ceea ce priveste aromoterapia, exista unele extracte de fructe si flori ce pot fi adaugate in apa de baie sau in uleiurile de corp pentru calmarea alergiilor. Printre plantele recomandate se numara: musetelul, iasomia, lamaia, salvia, eucaliptul, ghimbirul, portocala, menta si rozmarinul.
Tratamentele naturiste trebuie sa fie o completare a tratamentului medicamentos, pentru a creste eficienta acestuia din urma. Acest lucru inseamna ca cele doua metode nu trebuie sa se elimine una pe cealalta, ci sa se combine.

De retinut!
Primavara, cea mai mare concentratie de polen din aer este dimineata. Nimic nu poate impiedica 3.000 de granule pe metru cub sa se extinda cu repeziciune si sa afecteze persoanele alergice. O situatie imbucuratoare se intalneste in cazul zonelor de munte, unde, la altitudini mai mari de 800 de metri, dupa o ploaie indelungata, concentratia de polen scade in mod evident.

Andreea Clucerescu

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.