Remedii naturale

Remedii pentru tulburarile digestive „de vara”

Dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicina de familie, apifitoterapie, naturopatie, Medica RD Esthetic, tel.: 0734 410 417
joi, 15 iunie 2017
Share
plante_digestive_principala

Pentru o vacanta, chiar si pentru o vara fara tulburari digestive va punem la dispozitie remedii potrivite oricarei situatii. De la tulburari de tranzit, indigestie sau toxiinfectii la balonare si senzatie de arsura, remediile sunt la indemana si eficiente.

Odata cu venirea anotimpului cald apar o serie de probleme digestive (tulburari de tranzit: diaree/constipatie, indigestii, toxiinfectii alimentare). Factorii declansatori sunt reprezentati de temperaturile ridicate, care favorizeaza inmultirea microorganismelor patogene (in mediul exterior si pe alimente), pastrarea alimentelor in conditii necorespunzatoare de temperatura si prepararea lor in conditii improprii, consumul de apa din surse nesigure, concediile cu deplasarea in zone cu alt tip de mancare decat cea cu care este obisnuit sistemul nostru digestiv.

Ajutor pentru indigestie

Indigestia se manifesta prin balonare (meteorism), senzatie de greata, arsuri, colici abdominale. Pentru tratarea acesteia se pot utiliza plante care ajuta absorbtia gazelor si calmarea durerilor: fenicul, roinita, musetel, menta, chimen, cimbru, busuioc, frunze de rozmarin – sub forma de ceai neindulcit, doua-trei cani/zi; tinctura (30-40 de picaturi, de doua-trei ori/zi, dizolvate in apa sau ceai); capsule.

Solutii pentru imbunatatirea digestiei

Turmericul – pulbere sau capsule – are actiune deosebit de benefica in caz de indigestie, imbunatateste digestia si functia hepatica. Ghimbirul calmeaza arsurile gastrice, senzatia de greata si voma. Se consuma sub forma de ceai preparat din radacina rasa de ghimbir sau pulbere adaugata in limonada. Pentru imbunatatirea digestiei pot fi utilizate si capsulele ce contin enzime digestive (extrase din bila bovina sau de natura vegetala, precum bromelaina si papaina). Carbunele medicinal are actiune carminativa, absoarbe gazele si toxinele, imbunatateste digestia.

plante_digestive_inainte de REMEDII PENTRU DIAREE SI CONSTIPATIE

Remedii pentru diaree si constipatie

Tulburarile de tranzit apar in special in conditiile deplasarii in alte regiuni, cu ocazia concediilor, asa-zisa diaree sau constipatie a calatorului. In ambele situatii se pot utiliza cu succes probioticele, care ajuta la reglarea tranzitului intestinal si echilibrarea florei intestinale saprofite. In caz de diaree, se pot utiliza urmatoarele plante: menta, musetel, cretisoara, coada-soricelului, afine, scoarta de salcie – de obicei in amestec, doua-trei cani/zi de ceai neindulcit. Pudra de roscove este deosebit de utila in caz de diaree la copii. In caz de constipatie, puteti utiliza socul, sub forma de ceai sau tinctura; aloe, suc sau capsule; ceai din scoarta de crusin, radacina de lemn-dulce, frunze de senna.

Beneficiile ceaiului de menta

Toxiinfectia alimentara

Toxiinfectia alimentara aste o afectiune acuta, caracterizata prin colici abdominale, diaree, voma si febra. Este cauzata de ingestia de alimente contaminate, cel mai frecvent cu bacterii (Staphylococcus aureus si Salmonella, E. coli), cu virusuri (rotavirus), paraziti (Giardia). Pentru ameliorarea simptomelor, se recomanda: ghimbir si anghinare contra varsaturilor; menta si musetel pentru calmarea colicilor si inhibarea diareii; pentru efect antiseptic si antidiareic coada-racului, cretisoara, sunatoare; cimbru, cimbrisor, busuioc, cu efecte antiseptice, antispastice si carminative.

Ajutor in lupta cu infectia

In paralel, se administreaza extracte naturale ce cresc imunitatea organismului si ii cresc capacitatea de lupta cu infectia, au actiune antibiotica, antivirala, antiseptica: echinacea, propolis, amestec de uleiuri esentiale (menta, cimbru, cuisoare, fenicul, lamaie, scortisoara, lavanda). Foarte importanta este si alimentatia; in prima faza, hidratarea – supa de morcov, dovlecel, telina, zeama de orez fiert putin sarata, plus ceaiuri; ulterior, regim (supa crema de morcovi, orez cu morcovi, branza proaspata, covrigei uscati si grisine), apoi mar copt, banana, carne fiarta de pui sau curcan de tara.

Nota pentru articolul «Remedii pentru tulburarile digestive „de vara”»:5.00/ 5 (1 vot)
tonica
2017-06-15T16:10:46+00:00
catena