Nutritie

Fasolea, un aliment subapreciat

miercuri, 29 august 2012
Share

Bogata in fibre, antioxidanti, vitamine si minerale, fasolea este deseori trecuta cu vederea atunci cand amintim de alimente sanatoase cu efecte benefice asupra organismului. Desi poate fi considerata la fel de bogata in calorii ca si carnea, fasolea prezinta mult mai putin dezavantaje. Cu siguranta nu stiati ca va poate ajuta sa slabiti sau chiar poate preveni aparitia anumitor boli, precum constipatia sau diabetul.

Beneficiile fasolei pentru o talie de viespe

Daca ati observat ca ati acumulat cateva kilograme si deja cautati fel si fel de diete, nutritionistii vin in ajutorul dumneavoastra: maximum 3 cesti de fasole pe saptamana, consumata fiarta sau in combinatie cu alte legume sub forma de tocana, va pot scapa de kilogramele in plus, in special cea din zona abdominala, responsabila de aparitia afectiunilor cronice grave (diabet, cancer, boli cardiovasculare).

Fasolea este bogata in fibre si apa, doua ingrediente care creeaza senzatia de satietate fara sa mancati prea mult. Astfel, adaugand fasole in regimul alimentar zilnic, nici nu veti simti lipsa caloriilor si nici nu veti tanji la alimente grase, deoarece aceasta leguma va asigura tot ceea ce organismul are nevoie. De asemenea, continutul ridicat de fibre din fasole stimuleaza sistemul digestiv, are efect diuretic si reduce riscul instalarii cancerului de colon.

 

Fitonutrientii din fasole impiedica imbatranirea celulara

Fasolea este o leguma bogata vitamine si minerale, cum ar fi cuprul, acidul folic, fier, magneziu, mangan, fosfor, potasiu si zinc, care ajuta la prevenirea anemiei, iar fitonutrientii impiedica deteriorarea celulara in urma actiunii radicalilor liberi. Asadar, bolile batranetii, precum Parkinson sau Alzheimer pot fi tinute la distanta daca mancam frecvent fasole.

Un studiu interesant al Departamentului de Agricultura al Statelor Unite arata ca pe primele locuri in topul alimentelor cu un continut ridicat de antioxidanti se numara, surprinzator, trei soiuri de fasole: fasolea neagra, bleumarin si fasolea cu ochi negru.

Concluzia: fasolea este aproape cel mai indicat aliment din punct de vedere al compozitiei si al beneficiilor aduse organismului.

 

Iubiti-va inima, hraniti-o cu fasole!

Fasolea este ideala pentru persoanele care sufera de boli de inima, deoarece are un continut mare de magneziu si potasiu, reducand nivelul colesterolului „rau” si pe cel al trigliceridelor, asigurand sanatatea optima a circulatiei sangvine. Astfel, printre beneficiile fasolei se numara si faptul ca previne hipertensiunea arteriala si bolile asociate cu aceasta, precum infarctul sau accidentul vascular cerebral.

 

Fasolea tine glicemia sub control

De curand, s-a descoperit ca o substanta din fasole, numita de catre cercetatori Phase 2, poate regla nivelul de glucoza din sange, scazand riscul diabetului. Fasolea este un aliment cu indice glicemic scazut si bogat in proteine, care se digera lent, pastrand constant nivelul de zahar din sange si care poate elimina oboseala si starea de iritabilitate.

Speram ca beneficiile fasolei enumerate mai sus v-au convins sa mergeti chiar acum la piata si sa pregatiti o masa delicioasa si sanatoasa.

 

Paula Rotaru

Sursa: www.webmd.com

Nota pentru articolul «Fasolea, un aliment subapreciat»:4.55/ 5 (11 voturi)
tonica
2017-05-10T17:50:06+00:00
Mentine-te
sanatos
in fiecare luna
catena