Revista care te menține sănătos

Nutriție

Dieta Sirtfood – Ce presupune şi cum a devenit preferata cântăreţei Adele

Dora Chelariu; sursa: sciencealert.com
3 noiembrie 2020
Share
Exclusiv online
Dieta Sirtfood – Ce presupune şi cum a devenit preferata cântăreţei Adele

Adele şi-a prezentat noua siluetă în cadrul unui eveniment live recent, iar fanii au fost şocaţi să constate cât de schimbată este cântăreaţa, care a slăbit peste 40 de kilograme. Secretul ei? Dieta Sirtfood. Rezultatele ei vorbesc de la sine, însă în ce constă această dietă şi cum poţi să slăbeşti mai exact cu ajutorul ei?

Sirtuinele ajută la reglarea metabolismului şi reduc inflamaţia din corp

Dieta Sirtfood include alimente cu un conţinut bogat de sirtuină, o proteină responsabilă de reglarea metabolismului, a inflamaţiei din organism şi a procesului de îmbătrânire. Aceste proteine pot fi activate mult mai rapid prin consumul unor alimente bogate în anumiţi fitonutrienţi, denumiţi polifenoli.

Fitonutrienţii sunt produşi de plante pentru propriul lor beneficiu, ajutându-le să crească sănătos sau să se apere, prin urmare nu este deloc suprinzător faptul că proprietăţile acestora sunt benefice şi pentru organismul uman.

Principiul de bază al dietei Sirtfood presupune consumul unor alimente bogate în polifenoli, care cresc abilitatea organismului de a arde grăsimea în exces, accelerează metabolismul şi ajută la pierderea în greutate. Dieta a fost creată de doi nutriţionişti din Marea Britanie în 2016 şi include mere, fructe de pădure, soia, nuci, ceapă, pătrunjel, ulei de măsline, ceai verde. Dar şi vin roşu sau ciocolată neagră cu un conţinut de 85% cacao.

Cele doua etape ale dietei

Împărţită în două faze, dieta Sirtfood se întinde pe o perioadă de trei săptămâni. În primele trei zile, aceasta este destul de restrictivă, putând fi consumate doar 1.000 de calorii. Sunt recomandate sucurile verzi, din kale, ţelină, pătrunjel, ceai verde şi suc de lămâie. O altă idee de masă sănătoasă aprobată de dieta Sirtfood constă în pui picant cu kale şi curry.

Din ziua a patra, până în ziua a şaptea, la finalul saptămânii, pot fi consumate 1.500 de calorii pe zi, care includ aceleaşi sucuri verzi sau smoothie-uri şi alimente bogate în sirtuine, care să nu depăşească acest total caloric.

A doua etapă a dietei durează două săptămâni, în care totalul caloric poate oscila între 1.500 şi 1.800 de calorii, cu trei mese pe zi, care să includă un suc verde sau smoothie şi două sau trei gustări.

La finalul celor trei săptămâni, în care se produce practic o detoxificare a organismului, se va continua cu o dietă echilibrată, bogată în alimentele permise, ce conţin sirtuine, alături de sucurile energizante verzi, cu care organismul s-a obişnuit şi care conţin şi o mulţime de vitamine şi minerale.

Detoxifierea: pro sau contra?

Dieta Sirtfood, aspecte pozitive

Printre aspectele pozitive, se numără bineînţeles perioada relativ scurtă în care pot fi pierdute kilogramele în plus, dar şi faptul că alimentele permise sunt săţioase, iar planul alimentar poate fi respectat destul de uşor.

Alimentele bogate în polifenoli sunt o sursă excelentă de vitamine, minerale, fibre şi antioxidanţi şi se regăsesc de obicei în orice dietă echilibrată, ca parte a unui stil de viaţă sănătos.

În general, dietele care impun un anumit număr de calorii pe zi sunt eficiente pentru pierderea în greutate şi dau rezultate rapide.

Totodată, eliminarea produselor de tip fast-food ajută la îmbunătăţitea stării generale de sănătate, reducând riscul de a dezvolta o boală cronică.

Aspecte negative

La fel ca orice dietă restrictivă şi dieta Sirtfood are limitările şi aspectele ei negative. Vinul roşu şi ciocolata neagră sunt mici delicii permise, care trebuie însă consumate cu moderaţie pentru că pot adăuga cu uşurinţă multe calorii.

Persoanele cu diferite afecţiuni medicale trebuie să ceară sfatul unui medic înainte de începerea oricărei diete care presupune restricţii alimentare.

Printre aspectele mai puţin plăcute ale dietei, trebuie menţionat şi faptul că o pierdere prea bruscă în greutate poate afecta ciclul menstrual şi frecvenţa acestuia.

În plus, alimentele permise în dietă pot fi mai greu de procurat sau nu atât de accesibile.

Cum „stingem” sanatos foamea

Ce spun specialiştii despre dieta Sirtfood

Majoritatea studiilor efectuate pentru a determina felul în care acţionează sirtuinele s-au axat pe viermi sau şoareci şi nu există dovezi concrete care să ateste faptul că acestea ajută la pierderea în greutate.

Creatorii dietei Sirtfood s-au bazat în principal pe propriile cercetări şi pe rezultatele obţinute de cei care au încercat-o, precum Adele.

Deşi se află momentan în lumina reflectoarelor şi pare a fi o soluţie ideală de a obţine silueta perfectă, dieta Sirtfood mai are nevoie încă de studii concludente, pentru a putea fi considerată pe deplin sigură.

Cea mai bună metodă de a pierde în greutate rămâne o dietă echilibrată, care nu privează organismul de nutrienţii esenţiali şi care poate fi susţinută şi pe termen lung.

Nota pentru articolul «Dieta Sirtfood – Ce presupune şi cum a devenit preferata cântăreţei Adele»:5.00/ 5 (2 voturi)
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.