Revista care te menține sănătos

Nutriție

Avocado: beneficii uimitoare pentru sanatate

Dr. Corina-Aurelia Zugravu, specialist igiena alimentației și nutriție; [email protected]
17 februarie 2022
Share
Exclusiv online
Avocado: beneficii uimitoare pentru sanatate

Desi nutritionistii ne indeamna sa mancam cat mai multe legume si fructe cultivate local, care sunt si mai proaspete, si mai prietenoase cu mediul, trebuie sa recunoastem ca ne plac si cele exotice. Unde mai pui ca anumite fructe considerate exotice nu mai vin astazi de la distante prea mari.

Nu sunt crescute in Romania (deocamdata cel putin), dar nici nu fac un drum prea lung pana in supermarketul din coltul strazii. Si pentru ca subiectul articolului este avocado, cititorii se pot uita pe etichete sa vada ca cel mai des vine din Spania sau Israel, deci practic de la o „aruncatura de bat”, daca e sa ne gandim la comertul mondial. Fructul in coaja verde sau maronie si-a castigat notorietatea destul de recent. Pana acum 5-10 ani era o raritate foarte scumpa si nu prea apreciata in Romania. Nu e dulce, este gras si cremos, deci nimic din ce se asteapta romanul sa gaseasca sub o coaja de fruct.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Multivitamine şi Minerale Naturalis, un mix de 17 vitamine şi minerale esenţiale pentru buna funcţionare a organismului.

De la forma de para la forma rotunda

Cand te gandesti ca a ajuns in Europa inca din epoca marilor descoperiri geografice, te-ai astepta sa fie cunoscut si agreat de mai multi. Dar nu, nici in alte tari nu era consumat in mod curent in trecut. Dar vestea ca aduce grasimi sanatoase l-a facut sa castige tot mai mult teren. Si, din fericire, apetitul vorace al consumatorilor a dus si la scaderi de pret care sunt intotdeauna bine-venite.

Avocado provine din pomul Persea americana. Asa cum ii spune si numele, este originar din zona Americii Centrale, dar se adapteaza perfect zonelor cu climat mediteraneean. Avocado este un mare fruct de tip „baca” (precum zmeura sau murele), cu un sambure lemnos in centru, cu forme diferite (poate avea forma de para, dar poate fi si rotund) si coaja mai mult sau mai putin ridata, in functie de soi.

Este recoltat la maturitate, insa nu cand este complet copt. Coacerea, care poate dura 1-2 saptamani, se face ulterior, deci nu trebuie sa va suparati daca fructul este foarte tare cand il cumparati din magazin. Ii puteti grabi coacerea invelindu-l in ziare sau intr-o punga de hartie, eventual alaturi de un mar sau o banana (acestea produc un gaz numit etilena care accelereaza inmuierea fructului de avocado).

Nu ingrasa si ofera senzatia de satietate

Din punct de vedere organoleptic, avocado nu este nici dulce, nici sarat si nici amar (cel putin cand este copt). Are un gust neutru si o consistenta cremoasa, care il fac sa fie foarte versatil: se poate combina cu tot felul de alte ingrediente, fie picante si sarate, fie, chiar, cu ingrediente dulci, rezultand creme sanatoase pentru prajituri.

Din punct de vedere nutritional, avocado este bogat in grasimi vegetale mono-nesaturate, similare celor din uleiul de masline, bogate in acid oleic. Este complet lipsit de colesterol (ca orice alta planta). In 100 g de avocado gasim aproximativ 14,7 g grasimi, responsabile de aproape 77% din valoarea calorica a fructului. Ar putea sa para mult, dar nu este, daca mancam avocado moderat. O portie reprezinta, de regula, cam o treime din fruct si ne satura fara probleme.

Restul caloriilor sunt aduse de o mica proportie de carbohidrati si de proteine, ultimele gasindu-se intr-o cantitate extrem de redusa.

Ce rol au antioxidantii in prevenirea bolilor de inima?

secundara

Avocado este bogat in minerale, vitamine, antioxidanti, fibre

Avocado are si elemente minerale, mai ales potasiu (alimentele de origine vegetala sunt in mod normal sarace in sodiu si bogate in potasiu). Gasim si vitamine, indeosebi vitaminele E si K (dintre cele liposolubile) si vitamine din grupul B. Din nou, ca orice planta, avocado aduce si diferiti fitonutrienti antioxidanti, mai ales sub forma de carotenoizi. Acestia sunt vehiculati cu usurinta de grasimile existente in mod natural in fruct, ca atare se absorb rapid si sunt benefici pentru organism. Sa nu uitam ca este vorba despre un fruct, deci el contine si multa apa (77%) si fibre.

De ce este bun pentru sanatate

Practica ne arata ca un consum regulat de avocado are consecinte pozitive pentru mentinerea unui profil lipidic adecvat in sange, crescand colesterolul „bun” si scazandu-l pe cel „rau”. De asemenea, scade si trigliceridemia. In plus, antioxidantii naturali, vitamina E si carotenoizii neutralizeaza excesul de radicali liberi si au efect antiinflamator.

Nu in cele din urma, omul are nevoie si de lipide, pe care e bine sa le primeasca din alimente sanatoase, asa cum este avocado. Subliniem ca desi are destule calorii (160 la suta de grame de avocado), el este apreciat in diferite diete, pentru ca este foarte satios si contine fibre. Studiile arata ca, daca nu este mancat intr-o cantitate exagerata, el nu duce la cresterea greutatii corporale.

Deci, ca va place simplu, taiat felii in salata sau pe paine prajita, ori preparat sub forma de guacamole, avocado este un aliment recomandat pentru un plan alimentar sanatos.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.