Revista care te menține sănătos

Alergii și intoleranțe

Intoleranta la vinul rosu

13 iulie 2012
Share

Daca in urma unui pahar de vin consumat apar mancarimi pe piele, nasul vi se infunda, iar fata se imbujoreaza, este posibil sa aveti intoleranta la vin. Cercetatorii de la Universitatea Johannes-Gutenberg din Mainz au realizat un studiu in ceea ce priveste prevalenta intolerantei la vin in randul populatiei adulte. Rezultatele au demonstrat ca 7% dintre cei 948 de oameni care au completat chestionarele au raportat intoleranta la vin sau alte simptome asemanatoare cu alergia dupa ce au baut licoarea lui Bachus.

Vinul este indicat daca se consuma cu moderatie. Tuturor ne place sa bem un pahar de vin rosu atunci cand ne aflam la cina in familie sau cu prietenii. Inchipuiti-va insa cum ar fi sa suferiti de intoleranta la vinul rosu… ar fi o situatie neplacuta si destul de delicata.

 

Diferenta dintre intoleranta si alergie

Desi alergiile alimentare si intoleranta prezinta in mare aceleasi simptome, diferenta sta in originea lor. O alergie alimentara este un raspuns al sistemului imunitar care are loc atunci cand organismul depisteaza un ingredient ca fiind daunator. In ceea ce priveste intoleranta insa, aceastaeste o reactie adversa la alimente, care nu implica sistemul imunitar si care are loc, de cele mai multe ori, ca urmare a unei deficiente enzimatice, dar poate provoca reactii adverse unor persoane. Simptomele precum urticaria si umflarea limbii sunt specifice alergiilor alimentare. Mai pot aparea diareea, bataile neregulate ale inimii, crampele stomacale etc.

Vinul rosu este bogat in histamine, substanta chimica ce poate da reactii alergice organismului. Exista doua enzime – diaminoxidaza si histamin N-meti transferaza – care, la unele persoane, nu functioneaza adecvat, lucru ce duce la aparitia unor simptome ale intolerantei la histamine. Si nu numai vinul este bogat in histamine, ci aproape toate bauturile alcoolice. De asemenea, in mod natural, in vin pot aparea substante numite sulfiti. Exista persoane care pot fi alergice la acesti sulfiti si carora li se pot declansa crize de astm sau pot intra chiar in soc anafilactic.

Daca totusi ati consumat un pahar de vin si aveti nasul mai sensibil sau obrajii imbujorati, este posibil sa va confruntati cu o migrena a consumului de vin rosu. Daca insa apar dureri in gat, nas infundat, indicat este sa cereti ajutorul unui medic specialist. Din pacate, nu exista inca niciun tratament care sa va scape de aceste reactii adverse, de aceea recomandat este sa va tineti departe de aceasta bautura.

 

Ruxandra Raica

Sursa: www.everydayhealth.com

Nota pentru articolul «Intoleranta la vinul rosu»:4.20/ 5 (5 voturi)
#tags   \  
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.