Revista care te menține sănătos

Interviu

Dr. Claudia Adriana Nicolae: „Alergia este o reactie imuna exagerata atat ca intensitate, cat si ca durata”

5 septembrie 2017
Share
  • „Alergologul, pe langa latura extrem de analitica cu care trebuie sa fie inzestrat sau pe care trebuie sa si-o cultive, trebuie sa aiba har si sa empatizeze cu toate problemele pacientilor, chiar daca depasesc, deseori, sfera bolilor alergice”, este de parere dr. Claudia Adriana Nicolae.

    De aproape 20 de ani, Dr. Claudia Adriana Nicolae, medic primar alergologie in cadrul Clinicii Medicum, trateaza deopotriva adulti si copii, cu o varietate de probleme medicale: rinite si astm alergic, conjunctivite alergice, dermatite alergice, urticarii, angioedeme. Reactiile adverse la medicamente, vaccinuri sau la intepaturi de insecte, alergiile alimentare, cu multiplele lor fatete, bolile rare din categoria imunodeficientelor sau sindroamele inflamatorii din bolile autoimune sunt adaugate portofoliului sau profesional.
    Dr. Claudia Adriana Nicolae: „Alergia este o reactie imuna exagerata atat ca intensitate, cat si ca durata”
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • 1shutterstock_407898571

    Farmacia ta: Cum ati defini alergia altfel decat in manualul de medicina?

    Dr. Claudia Adriana Nicolae: In incercarea de a trai in armonie cu mediul inconjurator, organismul uman si-a perfectionat, de-a lungul evolutiei sale, diverse mecanisme de aparare. Uneori, strategia lui de aparare, pusa in aplicare de sistemul imunitar, este nefireasca, iar organismul, devenit confuz, va reactiona neasteptat de violent fata de lucruri obisnuite. Alergia este o astfel de reactie ciudata de aparare, care apare dupa contactul organismului pe diferite cai cu substante care au primit denumirea de alergene. Acestea pot fi de la alimente sau medicamente pana la polenuri, mucegaiuri, acarienii din praful de casa, matreata sau saliva animalelor de companie, sau de la veninul unor insecte si pana la metale, coloranti, conservanti ori parfumuri.

    Dupa primele intalniri cu alergenele, aceia dintre noi care sunt aparent programati genetic sa reactioneze bizar vor ajunge la concluzia ca nu le sunt deloc pe plac si le vor respinge ori de cate ori se vor intalni cu ele. Alergia trebuie inteleasa ca o reactie imuna exagerata atat ca intensitate, cat si ca durata.
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • 2shutterstock_320398826

     Ce reactii se intampla primavara in cazul persoanelor alergice?

    Alergiile primaverii sunt cunoscute si sub numele de polinoze, pentru ca sunt explicate printr-o reactie anormala a organismelor sensibilizate alergic fata de banalul polen. Vartejul produs de acele particule microscopice eliberate in aer isi poate schimba compozitia de la o saptamana la alta, alternand polenurile de arbori timpurii ca alun, mesteacan, cu cele ale ienuperilor pitici sau al altor copaci, ca frasinul, platanul, salcia, plopul, stejarul si teiul, intercalandu-se armonios cu polenurile unor arbusti ca liliacul, iasomia, precum si cu cele provenite de la ierburi sau de la cerealele de cultura.

    Este adevarat ca acei copii crescuti sub „clopot de sticla” sunt predispusi la alergii?

    Unul din patru copii cu varsta mai mica de 10 ani este alergic. De-a dreptul alarmanta aceasta realitate. In ultimii ani ma confrunt, din pacate, si cu o cazuistica pediatrica din ce in ce mai complexa, cu afectiuni alergice care au fie o evolutie severa, fie asociaza multiple complicatii. Multi dintre parintii cu care interactionez au convingerea ca trebuie sa-si tina copiii in medii ultra sterile. Sistemul imunitar al bebelusilor este intr-adevar foarte fragil, dar ca sa inceapa treptat sa functioneze, trebuie sa vina in contact cu diferiti germeni patogeni. Astfel, invata sa faca fata agresiunilor. O alta problema cu care ma confrunt este utilizarea excesiva a antibioticelor, care a dus la alterarea florei intestinale a micutilor, producand dezechilibre mari atat la nivel digestiv, cat si la nivelul sistemului imunitar.
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • 3shutterstock_97690274_alergii

    Este primavara cosmarul persoanelor sensibile la polen?

    Granulele de polen sunt responsabile de producerea unor simptome caracteristice rinitei, conjunctivitei alergice si, uneori, astmului. Primavara, viata polinozicilor sau celor alergici la polen se transforma in cosmarul stranuturilor repetate, nasului curgator si infundat, ochilor plansi si inrositi, mancarimilor de nas sau din urechi, eruptiilor de pe piele. Toate acestea pot culmina cu senzatia de lipsa acuta de aer, tuse sau sufocare. In ultimii ani, alergologii se confrunta cu o diviziune evidenta a sezoanelor polinice. Ceea ce pentru multi dintre noi reprezenta tiparul alergiei clasice la polen, adica rinoconjunctivita de primavara, alteori numita „febra fanului”, s-a mutat temporal intr-un alt anotimp, si anume toamna. In acea perioada se elibereaza in atmosfera cantitati uriase de polen de buruieni, „diva” sezonului fiind ambrozia.

    Cazurile de alergii severe produse de sensibilizarea la aceste polenuri, extrem de agresive, au mobilizat foruri medicale si legislative din intreaga lume in dorinta de a implementa strategii pentru combaterea inmultirii alarmante a acestei plante care, in multe state, este deja declarata planta de carantina. Aceste eforturi ar trebui intensificate si in Romania.
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • 4shutterstock_429794878

    Ce rol ocupa educatia medicala in controlul bolilor alergice?

    Educatia medicala in domeniul bolilor alergice are multe lipsuri. De aceea, inca din primii ani in care am practicat alergologia am incercat sa pozitionez cat mai corect masurile de profilaxie in complexitatea strategiilor terapeutice abordate pentru fiecare patologie alergica si, mai ales, sa le personalizez pentru fiecare pacient alergic in parte. Pe parcursul anilor am organizat intalniri intre pacientii alergici in cadrul unei scoli pentru pacientii cu astm sau cu ocazia diverselor manifestari ca „Ziua Mondiala a Astmului” sau „Saptamana Mondiala a Alergiei”.

    Cel mai recent proiect in care m-am implicat activ este „Scoala Atopiei”. Ceea ce il face unic este tocmai ideea de a pune bazele unui program de educatie medicala dedicat exclusiv pacientilor atopici, la care participa o echipa multidisciplinara formata din medici-antrenori specializati in domenii medicale diferite si un psihopedagog.

     

     
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.