Revista care te menține sănătos

Știați că?

Schizofrenia este o afecțiune greșit percepută

Dr. Lucian Codruţ Cozma, medic psihiatru
20 noiembrie 2019
Share
Schizofrenia este o afecțiune greșit percepută

Aţi auzit, probabil, de multe ori vorbindu-se despre această afecțiune psihică. Știţi că este o problemă de sănătate gravă. Poate chiar aţi întâlnit termenul folosit cu scop peiorativ. Iată, pe scurt, ce este și care sunt manifestările ei.

Schizofrenia este o afecțiune mintală cronică, afectând mai puțin de 1% din populație. Când boala se activează, simptomele includ halucinații, delir, probleme grave de concentrare, gândire distorsionată și lipsa motivației. Cu toate acestea, cu ajutorul tratamentului, multe simptome ale schizofreniei se atenuează.

Chiar dacă nu există încă un tratament care să vindece schizofrenia, cercetările conduc către noi metode ameliorative mai sigure. Experții încearcă să identifice cauzele afecțiunii prin intermediul analizelor genetice, prin studii de comportament sau utilizând tehnici imagistice avansate pentru a observa modificările structurale și funcționale ale creierului.

O afecțiune complexă

Complexitatea afecțiunii poate explica de ce există atâtea concepții greșite cu privire la aceasta. Schizofrenia nu înseamnă că bolnavul are două personalități sau personalitate multiplă. Cei mai mulți dintre bolnavii schizofrenici nu sunt periculoși sau violenți și majoritatea nu sunt persoane fără adăpost și nu trăiesc în spitale. Cercetările arată că schizofrenia afectează bărbații și femeile deopotrivă, dar poate debuta mai devreme în cazul bărbaților. Oamenii afectați de obicei mor mai tineri, mai ales din cauza problemelor conexe care apar: boli cardiovasculare sau diabet.

Care sunt simptomele schizofreniei

Schizofrenia se caracterizează prin episoade în care pacientul este incapabil să distingă între situații reale și ireale. La fel ca în cazul oricărei alte afecțiuni, severitatea, durata și frecvența simptomelor poate să varieze. S-a observat că incidența apariției simptomelor psihotice severe descrește odată cu înaintarea în vârstă. Neurmarea tratamentului prescris, abuzul de substanțe sau alcool ori evenimentele stresante tind să intensifice simptomele. Acestea pot fi: halucinații (pacientul aude voci sau are vedenii), delir, percepție exagerată, credințe ciudate și comportamente de neînțeles, mișcări incontrolabile ale corpului. O altă categorie de simptome pot fi cele de tipul pierderii complete a interesului pentru muncă sau alte activități, evitarea contactului cu alte persoane, incapacitatea de a exprima sentimente, probleme grave de logică, tulburări de atenție și memorie.

Simptomele apar în special la începutul vieții adulte. Bărbații experimentează de obicei primele simptome la finalul adolescenței sau la începutul celei de-a doua decade de viață, iar femeile până după 30 de ani. Semne mai subtile pot fi observate și mai devreme, ele incluzând motivația scăzută, rezultate școlare foarte slabe, relațiile sociale deficitare.

Înainte de a pune un diagnostic clar specialistul va realiza mai multe teste, pentru a exclude alte cauze, de tipul abuzului de substanțe sau al unor probleme neurologice.  

 A trăi cu schizofrenie…

Tratamentul poate să ajute foarte mulți pacienți să ducă vieți cât mai aproape de normalitate. Ca și în cazul altor afecțiuni cronice, unii pacienți răspund mai bine la tratament, pe când alții continuă să fie simptomatici și au nevoie de mai mult ajutor și supraveghere.

Odată ce simptomele schizofreniei sunt sub control, diferite tipuri de terapie pot fi utilizate pentru a ajuta bolnavii să-și gestioneze boala și să-și îmbunătățească calitatea vieții. Mulți dintre ei pot să-și dezvolte anumite abilități sociale, să gestioneze stresul sau să identifice semnele timpurii de recădere și să prelungească perioadele de remisiune. 

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.