Remedii naturale

Cura de detoxifiere cu fructe si legume

luni, 7 martie 2011
Share

Sosirea primaverii reprezinta momentul optim pentru inceperea unei cure de detoxifiere. In timpul iernii, organismul a fost suprasolicitat de alimentele bogate in proteine si grasimi animale si de dulciuri, necesare pentru furnizarea energiei. Totodata, din cauza vremii nefavorabile, am petrecut mai mult timp in spatii inchise, ceea ce nu ne-a permis sa facem suficienta miscare.

Detoxifierea organismului reprezinta un proces deosebit de benefic atat fizic, cat si psihic, ajutand la eliminarea toxinelor exo- si endogene, imbunatatirea metabolismului, cresterea imunitatii, reglarea tranzitului intestinal si mentinerea tonusului fizic si psihic.

Regim alimentar bazat pe legume si fructe proaspete

In timpul curei, este bine sa eliminam carnea grasa, afumaturile, mezelurile, conservele, produsele de patiserie, dulciurile din comert, bauturile ce contin arome sintetice sau zahar, cafeaua, alcoolul. Alimentatia trebuie sa se bazeze pe legume si fructe proaspete, cat mai putin preparate termic, pe sucuri naturale, uleiuri presate la rece vegetale (de masline, samburi de struguri, in), cereale integrale.

Ceaiurile din plante stimuleaza digestia si scad nivelul colesterolului

De asemenea, este indicat sa consumati ceaiuri din plante cu efect diuretic, depurativ, coleretic-colagog ce stimuleaza digestia, imbunatatesc tranzitul intestinal, cresc diureza, stimuleaza productia si excretia de bila si scad colesterolul. Primavara este prielnica inceperii unei cure de detoxifiere, deoarece ofera o gama larga de verdeturi cu actiune depurativa, diuretica, de reglare a tranzitului intestinal. In acelasi timp, reprezinta o sursa naturala de vitamine si minerale care au lipsit in anotimpul rece.

Verdeturile, izvor de vitamine si minerale

In timpul dietei de detoxifiere este recomandat sa consumam din belsug:

Urzicile, ce au efect detoxifiant, diuretic, ajutand la fluidificarea sangelui. In acelasi timp, sunt bogate in vitamine (A, B, C, K, E) si minerale (calciu, fier, potasiu, magneziu), aminoacizi, fiind un tonic general. De asemenea, regleaza tranzitul intestinal si pot fi folosite sub forma de salata, suc proaspat, infuzie (2-3 cani/zi), tinctura, diferite mancaruri;

Papadia are efect diuretic, stimuleaza bila si este bogata in flavonoizi, vitamine (A, B, C, D), saruri minerale (in special K). Se poate utiliza sub forma de salata si decoct din frunze si radacini din care se beau 2 cani/zi;

Stevia, bogata in fibre, vitamine (B, C) minerale (magneziu, calciu, potasiu, fier) ajuta la reglarea tranzitului intestinal, scade nivelul zaharului din sange si reduce pofta de dulciuri si senzatia acuta de foame. Se poate consuma sub forma de macerat din frunze, diferite mancaruri;

Leurda, bogata in fibre, antioxidanti si minerale (potasiu, magneziu, calciu), are efect depurativ, diuretic, tonic cardiac, scazand valorile crescute ale colesterolului sangvin;

Loboda, sursa de vitamine (E, K), minerale si fibre, are efect diuretic, depurativ, purgativ si foarte putine calorii; • Spanacul contine vitamine si minerale, in special fier, calciu, acid folic si vitaminele E si K. Regleaza tranzitul intestinal, combate anemia;

Salata verde (laptuca) este o sursa de saruri minerale (iod, magneziu, fosfor, cupru si zinc) si vitamine (A, B, C, D, E), crescand rezistenta organismului la infectii si virusuri. Stimuleaza digestia, combate anemia si depresia, imbunatateste somnul;

Ceapa, prazul, usturoiul verde sunt bogate in vitamina C, minerale (magneziu, potasiu), fibre si antioxidanti. Imbunatatesc digestia, intaresc imunitatea si au actiune antiseptica si antibiotica.

Aloe vera are proprietati antioxidante si depurative

Planta de aloe vera are proprietati depurative si detoxifiante. Stimuleaza tranzitul intestinal, accelereaza metabolismul si favorizeaza eliminarea apei si a toxinelor pe cale renala. In acelasi timp, are actiune revitalizanta, deoarece contine vitamine, enzime, aminoacizi, antioxidanti, substante cu rol antiinflamator si antialergic. Pentru asigurarea unui tranzit intestinal regulat, se pot utiliza si semintele de in, ca atare sau sub forma de comprimate (1-2 capsule pe zi). Efectele benefice ale detoxifierii vor fi accentuate daca, in timpul curei, vom asocia masaje terapeutice, sedinte de reflexoterapie si aromoterapie.

Dr. Ruxandra Constantina,
Medic specialist medicina de familie,
Competenta apifitoterapie,
Centrul Medical MEDAS,
www.med-as.ro, Call Center: 021.92.32

Nota pentru articolul «Cura de detoxifiere cu fructe si legume»:5.00/ 5 (2 voturi)
tonica
2017-05-11T14:39:21+00:00

Lasa un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicata. Campurile marcate sunt obligatorii *



Mentine-te
sanatos
in fiecare luna
catena
Mentine-te sanatos cu NEWSLETTERUL
Nu, multumesc