Revista care te menține sănătos

Remedii naturale

Furunculoza tratata cu ajutorul plantelor

15 ianuarie 2001
Share

In medicina clasica dar si in cea moderna tratamentul de baza utilizeaza substante cu proprietati antibiotice si antiinflamatorii. Tratamentul prin vaccinoterapie (autovaccin) sau cel bazat pe anatoxina stafilococica dau de multe ori rezultate bune, dar se recurge la ele in special in cazul esecului antibioterapiei. Se recomanda insa, atunci cand este cazul, si tratarea “terenului” bolnavului: diabet, infectii de focar, hipovitaminoze, subnutritie.

In cazul localizarii nazale a furunculozei supravegherea medicala este extrem de importanta deoarece pot aparea frecvent complicatii grave, ca tromboflebita sinusului cavernos sau septicemia. Daca medicina alopata recomanda in astfel de cazuri aplicatii locale cu sulfamide si antibiotice, raze ultraviolete, radioterapie si administrare generala de antibiotice si chimioterapie, fitoterapia recomanda pentru uz intern plante cu actiune dezinfectanta, calmanta si antiinflamatorie, iar in uz extern, specii dezinfectante si emoliente.

Fitoterapia vine in sprijinul celor care sufera de diverse infectii cutanate
Trei frati patati (Herba Violae tricoloris):
– Infuzie preparata dintr-o lingura de planta la o cana cu apa. Se beau 2-3 cani pe zi;
– Infuzie concentrata, preparata din patru linguri de planta la o cana cu apa. Se ia cate o lingura la fiecare trei ore;
Radacina de brusture (Radix Bardanae):
– Decoct scurt (cinci minute), preparat din patru linguri radacini la 1 l apa. Se beau patru cani pe zi;
Cicoare, partile aeriene ale plantei si radacina (Herba et Radix Cichorii), din care se prepara:
– Decoct, din 20 g planta la 1 l de apa. Se bea intreaga cantitate in timpul unei zile. Tot pentru uz intern se recomanda urmatoarea formula: fructe de maces 30 g, frunze de nuc 20 g, frunze de urzica 30 g, trei frati patati 20 g.
– Infuzie, din trei linguri amestec plante la 1 l de apa. Se bea toata cantitatea intr-o zi.

Pentru tratamentul extern se recomanda:
Faina de in, pentru efectele sale de calmare si drenare a colectiei purulente, sub forma de cataplasme. Se amesteca faina cu apa calda pana la obtinerea unei paste, care se pune intre doua comprese de tifon (20X20 cm) sau intr-o panza rara. Se aplica pe locul unde a aparut furunculul si se mentine 2-3 ore. Pentru o mai buna eficienta se recomanda un amestec de faina de in in parti egale cu flori de musetel.
Flori de soc, care au capacitatea de a grabi maturarea („coacerea”) colectiei purulente.
– Infuzie, preparata din 40 g flori la 1 l apa, cu care se fac spalaturi sau se aplica local cataplasme.
Frunze de nalba au actiune emolienta dar si efecte calmante si de favorizare a „maturizarii” furunculilor.
– Cataplasme preparate din 50 g planta oparita cu 100 ml apa fierbinte. Se aplica local, schimbandu-se compresele la fiecare trei ore.
Urzica moarta alba sub forma de bai locale sau comprese cu infuzie preparata din 50 g planta la 1 l apa.
Radacina de sapunarita sau de ipcarige din care se face un decoct preparat din doua linguri de radacini la ½ l apa. Se fac spalaturi, dupa care se continua cu aplicarea de comprese locale cu tifon imbibat in acelasi decoct.

Text: Dr. Farm. Ovidiu Bojor

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.