Revista care te menține sănătos

Remedii naturale

Tratamente naturiste in atrofia mucoasei nazale

1 aprilie 2007
Share

Anotimul rece, al virozelor si infectiilor respiratorii, tocmai a trecut. E aproape firesc sa ne confruntam cu diverse probleme datorate frigului si scaderii imunitatii. Organismul obosit si slabit in urma iernii, cand a fost privat de alimente proaspete, bogate in vitamine, face fata cu greutate infectiilor specifice.

Ne curge nasul, stranutam – iata primele indicii ca suntem incercati de o rinita.

Rinita reprezinta o inflamatie a mucoasei nazale, datorata infectiilor virale, bacteriene, la care se adauga si o multitudine de factori favorizanti, cum ar fi poluarea atmosferica, frigul, incaperile uscate, oboseala si subalimentatia.
In functie de stadiul evolutiv in care se afla, rinita poate fi acuta sau cronica. La randul sau, rinita cronica se poate clasifica in catarala (adica congestia sau inflamatia mucoasei nazale), hipertrofica (mucoasa nasala are un volum crescut) si atrofica (mucoasa nazala se atrofiaza, se micsoreaza in volum).

Aparent banala, rinita are, in special datorita abuzului de spray-uri nazale, consecinte destul de neplacute. Nasul devine aproape in permanenta infundat, simtul olfactiv scade, iar somnul isi pierde calitatea datorita sforaitului din ce in ce mai frecvent.

Semne clinice ale rinitei

Rinita prezinta o simptomatologie diversa, in functie de stadiul evolutiv in care se afla.

Rinita acuta, cunscuta si sub numele de coriza, apare in special primavara si toamna si se manifesta prin rinoree muco-purulenta. Bolnavul are senzatia de nas infundat, de usturime si uscaciune la nivelul nasului si gatului, tuse si cefalee matinala. Secretia nazala este apoasa, bolnavul stranuta des si lacrimeaza si uneori poate acuza si o diminuare a auzului si senzatia de infundare a urechilor.

Rinita cronica catarala se manifesta prin nas infundat aproape permanent, o jena continua in respiratie, in special atunci cand pacientul se afla in pozitia culcat. Ca si in cazul rinitei acute, bolnavii se plang de o usoara scadere a auzului, precum si sforaituri in timpul somnului, a carui calitate scade simtitor, determinand numeroase stari de ameteala matinala si dureri de cap. Unele persoane pot prezenta o secretie nazala, care se scurge in faringe si este inghitita, dand senzatia neplacuta de corp strain la nivelul gatului si accese de tuse inecacioasa.

Rinita cronica hipertrofica este un stadiu evolutiv al celei catarale. Mucoasa nazala se ingroasa edematos, luand forma de polipi. Simptomele sunt asemanatoare celor din rinita catarala, insa mai accentuate.

Rinita cronica atrofica afecteaza mai ales femeile si prezinta un tablou clinic divers: obstructie nazala, senzatie de nas uscat, cefalee, dureri la radacina nasului. Mucoasa este palida, atrofica, cu evidentierea tuturor reliefurilor peretilor foselor nazale.

Ozena reprezinta o rinita cronica atrofica grava, cu un debut la varste tinere, de aproximativ 12-15 ani si in special la sexul feminin. Se manifesta prin scurgeri nazale abundente, cu puroi. Pe mucoasa nasala se pot observa multiple cruste de culoare verzuie, urat mirositoare.

Rinita cronica atrofica nu are inca o cauza cunoscuta, insa s-a constatat ca apare cu o frecventa crescuta la femei.

Tratamentul alopat al rinitei

Rinita dispune de un tratament care consta in instilatii nazale cu substante antiseptice, vasoconstrictoare si antihistaminice. Aceste substante se administreaza de trei-patru ori pe zi, nu mai mult de patru zile, datorita faptului ca pot da dependenta si au efect degenerativ asupra mucoasei nazale. In cazul rinitelor cronice, pe langa instilatii, sunt recomandate spalaturile nazale cu ser fiziologic caldut, precum si picaturi de vitamina A uleioasa, aplicate local. Ca tratament general, sunt recomandate vitamino-terapia si imunostimulatoarele.

Tratament naturist pentru rinita

Metodele naturiste de tratament ale rinitei sunt numeroase, iar dintre cele mai eficiente amintim:

• Benefice sunt inhalatiile de abur fierbinte, sub un prosop, dupa ce in prealabil s-a adaugat ulei volatil de pin si de lamaie in apa fierbinte.
• Din farmacii va puteti procura capsule cu ulei de chimen negru. Produsul are efect pozitiv asupra mucoasei nazale, creste vitalitatea si regenereaza functiile cailor respiratorii superioare. Se administreaza cate 1 capsula, de trei ori pe zi.
• Foarte utili in tratamentul rinitei s-au dovedit si aerosolii cu propolis, efectuati timp de 10 zile consecutiv.

Dr. Ramona Popescu
Medic de familie
Centrul medical „Sf. Ecaterina”
[email protected]

Nota pentru articolul «Tratamente naturiste in atrofia mucoasei nazale»:3.22/ 5 (18 voturi)
#tags   \   ,

14 comentarii pentru articolul “Tratamente naturiste in atrofia mucoasei nazale”

  1. I**m**e** spune:

    ce tratament sa iau pentru ca folosesc bixtonim de ani buni si vreau sa scap de ele…daca stie cineva ce ar trebui sa fac va rog spuneti-mi…multumesc

    1. farmaciata spune:

      Buna seara,
      In primul rand este obligatoriu sa renuntati la Bixtonim. In al doilea rand incercati sa faceti spalaturi nazale 1/zi seara cu ser fiziologic caldut-se trage serul fiziologic pe fiecare nara. De asemenea mai puteti incerca infuzie cu ceai de muguri de coacaze sau cu ceai de coada soricelului.
      Dr. Alin popescu

      1. s**l**a**r**u**n spune:

        Buna seara..de cateva zile sint foarte racita..nu am dureri de cap sau in gat si nici febra doar nasul foarte infundat. .Nici nu mai stiu ce sa fac caci am doua tipuri de spray nasal dar nimic…am mai luat niste pastile mentilate dar tot degeaba. .Imi desfuna doar pt cateva minute. .Spuneti mi va rog ce pot sa fac impotriva nasului infundat caci nu mai pot respira. ..Va multumesc

        1. farmaciata spune:

          Buna ziua,
          In primul rand va sfatuiesc sa nu folositi mai mult de 5 zile picaturile nazale pe baza de efedrina si hidrocortizon deoarece aceste substante utilizate pe termen lung pot da dependenta. Exista mai multe metode de a desfunda nasul dintre care:
          -un remediu extrem de usor si la indemana oricui este utilizarea apei caldute cu sare; amestecati intr un pahar cu apa calduta (nu f calde deoarece va puteti irita mucoasa nazala) o lingurita de sare dupa care puneti continutul intr-un recipient mai vechi de picaturi nazale si puneti in fiecare nara cate 2 picaturi.
          -de asemenea ceaiul de musetel utilizat sub forma de infuzie da rezultate foarte bine in calmarea congestiei nazale
          – o alta varianta ar fi infuzia de ceai de galbenele cu lamaie
          Dr. Alin Popescu

          1. M**A**A spune:

            In ceai cite picaturi de lamiie se pun si de cite ori se pune in nas-se poate da si la copil de8ani?

          2. farmaciata spune:

            Buna seara,
            Se pot pune 3-4 picaturi, Nu va sfatuiesc sa le puneti in nas.
            Dr. Alin Popescu

          3. farmaciata spune:

            Cu alte cuvinte puteti folosi pentru ceai dar nu pentru a le pune in nas.

  2. O**r**ia spune:

    Buna seara,sunt o persoana dependenta de bixtonim ,tare as dori sa scap de acest medicament dar cand ma racesc simt ca mor din cauza ca nu pot respira pe nas ,oare chiar nu exista un remediu pentru aceasta boala,nu exista antibiotic care sa poata vindeca aceasta boala numita rinita alergica?

  3. a**x**d**14 spune:

     Buna ziua ,
    de doi ani de zile nu pot respira bine pe nas , ori il am infundat total ,ori numai o nara…mai ales seara la culcare mi se infunda total  este destul de enervant in timp, as dori un sfat va rog , multumesc

    1. farmaciata spune:

      Buna seara,

      Va recomand sa mergeti la un medic orelist. Din cele relatate se poate sa fie vorba de o deviatie de sept, insa un diagnostic de certitudine nu poate pune decat medicul orelist in urma unor investigatii amanuntite. Indiferent de diagnostic exista rezolvare asa ca mergeti negresit la medic.
      Dr. Alin Popescu

  4. A**x spune:

    Buna Ziua,

  5. A**x spune:

    Buna Ziua ,
    pe o perioada de 3-4 ani am problema , nu pot respira pe nas bine.
    am deviatie de sept nazal si imi curge si un mucus ingrosat in interiorul gatului
    Ce tratament medicamentos as putea folosi sa scap de problema cu mucusul.

    1. farmaciata spune:

      Buna ziua,
      Va recomand o vizita la un medic ORL-ist pentru a face o serie de investigatii si pentru a se recomanda tratament tintit.
      Dr. Alin Popescu

  6. M**Go spune:

    Buna ziua, folosesc de mult timp si eu aerosolul dar cu picaturi de Prospan, imi ajuta foarte bine. Am citit ca sunt pe baza de exctract de iedera si se poate folosi si pt cei mici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.

Sunt de acord cu politica de confidențialitate