Revista care te menține sănătos

Remedii naturale

Alergii respiratorii? Natura vă vine în ajutor

3 iunie 2022
Share
Alergii respiratorii? Natura vă vine în ajutor

Alergiile respiratorii apar atunci când sistemul imunitar are o reacţie negativă la anumite substanţe (alergeni) precum praful, polenul sau părul anumitor animale. Alergenii respiratori pătrund în organism pe cale inhalatorie. Prevalenţa alergiilor respiratorii este estimată între 10-30%, de obicei, cu o frecvenţa mai mare în zonele urbane.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena spray nazal Aquamare spray nazal hipertonic de la Assista, recomandat atât adulţilor cât şi copiilor, în congestia nazală provocată de infecţii, sinuzită sau alergii.

Cel mai adesea, alergiile respiratorii se manifestă sub formă de: rinită alergică, rinoconjunctivită alergică, astm bronşic. Rinita alergică este un tip comun de alergie şi se manifestă la nivelul mucoasei tractului respirator, nasului şi ochilor. Rinita alergică poate apărea sezonier (febra fânului) sau pe întreaga durată a anului (rinita perenă). Rinita sezonieră este cauzată – primăvara de polenurile din arbori (stejar, ulm, arţar, mesteacăn); – vara de polenurile din iarbă (iarba fânului, iarba livezii, costreiul); – toamna de polenurile sălbatice (ambrozia). Rinita perenă este determinată de alergenii prezenţi în mod constant în mediul înconjurător: acarienii din praful de casă (saltele, perne, covoare, fotolii etc.), mucegaiuri, pene, scuame animale etc.

Rinita alergică şi astmul

La contactul cu alergenii, sistemul imunitar declanşează o reacţie inflamatorie care determină dilatarea vaselor sangvine şi creşterea secreţiilor la nivelul mucoasei nazale, cu apariţia următoarelor simptome:

  • strănut
  • rinoree apoasă (curge nasul, secreţia este apoasă)
  • obstrucţie nazală – senzaţia de nas înfundat
  • mâncărime la nivelul ochilor, gurii sau pielii
  • tuse

Rinita alergică este de asemenea considerată un factor de risc pentru astmul alergic.

Astmul alergic este o hiper-reacţie inflamatorie cu caracter cronic, cauzată de expunerea bronhiilor la o varietate de stimuli biologici şi de mediu. Se manifestă prin crize periodice de dispnee (lipsă de aer), respiraţie şuierătoare, tuse recurentă, senzaţie apăsătoare în piept, torace blocat în inspir. Astmul coexistă de obicei cu rinita alergică.

Cel mai bun mod de a „trata” o alergie respiratorie este de a evita alergenul care o produce.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena picăturile oculare Oftapic Allergy, care au acţiune calmantă şi reconfortantă pentru ochi roşii şi iritaţi, cu efect calmant în cazul alergiile oculare.

rinita alergică, astmul alergic, cătina, urzica, rinita, alergii, alergii respiratorii,

Tratamente pe bază de plante pentru alergii respiratorii

Remediile pe bază de plante ar putea fi o modalitate alternativă de a reduce simptomele alergice şi pentru a le preveni. Iată câteva dintre plantele cele mai potrivite pentru a trata alergiile respiratorii:

Urzica (Urtica dioica) este unul dintre cele mai eficiente tratamente pe bază de plante pentru rinita alergică. Ca antioxidant, astringent, antimicrobian şi analgezic, urzica poate reduce inflamaţia legată de alergie, fără a produce efectele secundare care apar la utilizarea produselor farmaceutice.

Alergia de primăvară şi virozele respiratorii: simptome comune

Perilla (Perilla frutescens)

Această plantă este un membru al familiei de mentă şi este benefică în simptomele rinitei alergice. Multe studii au arătat că perilla este utilă pentru tratamentul congestiei nazale, sinuzitei, astmului alergic şi iritaţiei ochilor (o altă problemă pentru mulţi alergici). De asemenea, poate ameliora afecţiunile pielii legate de alergii.

alergiile respiratorii

Cătina (Hippophae rhamnoides)

Este un arbust uşor recunoscut prin crenguţele sale spinoase, gri şi fructul ovoid, portocaliu-strălucitor. Fructele de catină conţin o serie nutrienţi: acizi organici, taninuri, quercetină, provitamină A, vitamina E şi o cantitate mare de vitamina C, precum şi vitamine din complexul B. Mai mult, conţin cantităţi abundente de superoxid dismutază (SOD), o enzimă care joacă un rol important în menţinerea sănătăţii căilor respiratorii. Cătina este ideală pentru persoanele care suferă de rinită alergică, precum şi astm, tuse cronică şi alte tulburări ale respiraţiei.

Ghimbir (Zingiber officinale)

Ghimbirul funcţionează ca un antihistaminic natural, agent antiviral şi de reglare a imunităţii. Ceaiul de ghimbir ameliorează congestia nazală, simptomele alergiilor şi ale astmului bronşic.

Uleiul de seminţe de chimen negru (Nigella sativa)

Are mai mulţi compuşi chimici activi, inclusiv timochinonă, care pot ajuta la ameliorarea simptomelor rinitei alergice. Uleiul de seminţe de chimen negru este util în reducerea congestiei mucoasei nazale, a mâncărimilor nazale, a secreţiilor nazale şi a atacurilor de strănut.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.