Revista care te menține sănătos

Remedii naturale

Tratamentul homeopat al traheobronsitelor acute

15 mai 2024
Share

Traheobronsita acuta este o boala a cailor respiratorii inferioare, caracterizata printr-un sindrom bronsitic acut, cu debut recent si durata scurta (5-10 zile). La nivelul peretelui traheobronsic se produce o inflamatie cu edem si hipersecretie de mucus, ceea ce genereaza majoritatea simptomelor.

Traheobronsita virala este cea mai frecventa, iar varfurile epidemice se manifesta in functie de virusul implicat. Virusurile gripale si virusul sincitial dau frecvent traheobronsita acuta in perioada iernii.

Cum se manifesta
Boala este adesea precedata de o inflamatie a cailor aeriene superioare: rinita acuta (obstructie nazala si rinoree), faringo-amigdalita acuta (dureri la inghitit si faringe rosu). Ulterior se instaleaza sindromul bronsitic acut: tuse iritativa, chintoasa (spastica, sacadata, cu accese paroxistice) si durere substernala, cu caracter de arsura atunci cand bolnavul tuseste sau respira mai amplu.
In evolutie, tusea devine productiva, cu expectoratie mucoasa sau mucopurulenta.
Pulmonar, se pot auzi raluri ronflante sau sibilante (ca un suierat). De obicei, radiografia pulmonara nu prezinta modificari. Subfebra sau febra se asociaza simptomelor descrise.

Cauze si complicatii
Etiologia este virala, bacteriana sau chimica (in cazul expunerii accidentale sau profesionale la substante toxice). Orice sursa de poluare atmosferica poate deveni un factor favorizant: fumul de tigara, praful de faina la brutari, fanul mucegait la fermieri, praful din mine si cariere de piatra.
Complicatiile sunt in general rare: bronhopneumonia si adenopatia hilara (cu obstructia bronsiei din vecinatate si episoade infectioase repetate in aceeasi zona).
Evolutia severa este posibila la bolnavi in varsta, cu boli pulmonare obstructive cronice, la astmatici, la sugari si nou-nascuti.
Un tablou clinic particular il prezinta bronsiolita acuta (inflamatia bronsiilor mici), unde apar semne de obstructie bronsica: expir prelungit cu wheezing (respiratie ca un suierat), tahipnee (60-80 respiratii/min.) si cianoza in cazurile grave.
In multe situatii, poate ramane o hiperreactivitate bronsica si cu tuse, ce dureaza intre 2 si 4 saptamani.

Tratament alopat
Acesta consta in antitusive in perioada de tuse uscata, expectorante si fluidificante ale secretiilor in perioada de tuse productiva. Se mai asociaza antitermice si antibiotice, in cazul etiologiei bacteriene.

Tratament homeopat
Acesta vizeaza ameliorarea rapida a simptomelor (in special a tusei), prevenirea complicatiilor si evitarea hiperreactivitatii bronsice reziduale.
Este eficient si in cazurile de bronsita cronica, avand componenta obstructiva.
Medicamentele cele mai folosite sunt:
• Aconitum napellus, in debutul brusc, dupa expunere la frig uscat;
• Bryonia alba se foloseste cand debutul este progresiv. Respiratia ampla, tusea si miscarea agraveaza durerea substernala. Bolnavul se tine cu mainile de piept. Indicatia dispare cand tusea devine productiva;
• Ferrum phosphoricum, in caz de tuse seaca, la debut cu subfebra sau febra moderata;
• Phosphorus este de obicei indicat la copiii fragili, cu episoade respiratorii frecvente, cand debutul este direct, cu atingere pulmonara. Simptomele se agraveaza catre seara.
• Ipeca este recomandat atunci cand episoadele de tuse par ca nu se mai opresc si determina voma.
• Antimonium tartaricum este indicat in cazul unor secretii abundente care sunt greu de expectorat.
• Kalium carbonicum, la pacienti palizi si obositi care prezinta agravare la ora 2 noaptea: hipersecretie cu dispnee intensa, ce obliga bolnavul sa stea in sezut, cu capul intre genunchii flectati. Durerea toracica este agravata de presiune.
• Mercurius solubilis este indicat in momentul in care traheobronsita urmeaza unei angine.

Sfaturi utile pentru acasa
• Repaus la pat;
• Umidificarea atmosferei in care respira bolnavul si administrarea de lichide in cantitati mai mari (1,5-2,5 litri/zi);
• Bai fierbinti la picioare;
• Comprese calde pe piept;
• Evitarea factorilor favorizanti: frigul, umezeala, aglomeratia.

Dr. Adrian Dumitrescu,
Medic-lector homeopatie, specialist pediatrie
E-mail: [email protected]
Telefon: 0766.437.264

#tags   \  
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.