Revista care te menține sănătos

Medicină alternativă

Mierea de salcam, un medicament natural

11 mai 2007
Share

Calitatile de medicament ale mierii se cunosc inca din antichitate, din aceasta cauza a fost numita „hrana vie”. Mierea de salcam este asimilata foarte usor de organism, oferind energie si substante bioactive si nutritive.

Ce contine mierea de salcam?

Dintre numeroasele tipuri de miere, fiecare cu proprietatile ei specifice, mierea de salcam este un tonic general, care calmeaza tusea si este folosita in tratarea asteniei si nevrozelor.

Mierea de salcam contine vitaminele B1, B2, B6, B12, enzime, flavoane, flavonoide, compusi aromatici, fitohormoni, acizi organici (lactic, oxalic, citric, malic), dextrina, compusi ai azotului.

Aceasta are un continut in fructoza mai mare decat al celorlalte tipuri de miere (41,7%) si contine 10% zaharoza si maltoza si 34,7% glucoza, avand pH-ul 4. In total, mierea de salcam contine 435 substante.

Mierea de salcam este monoflora, ceea ce inseamna ca a fost culeasa in marea majoritate de la o singura specie de planta – in acest caz din salcam.

Caracteristicile mierii de salcam

Culoarea mierii de salcam, imediat dupa recoltare, este transparenta, insa, depinde de fagurii in care a fost facuta. Astfel poate avea nuante de la incolor la galben pai sau galben deschis.

Mierea de salcam are un gust placut, dulce, este vascoasa si fluida si nu prezinta semne de cristalizare cand este proaspata. Cristalizarea este un proces natural si depinde de raportul dintre glucoza si fructoza din componenta mierii si de temperatura mediului. Datorita unei cantitati mari de fructoza, aceasta nu se cristalizeaza decat dupa un an si jumatate doi ani, dar nici atunci in totalitate.

Mirosul este specific. Trebuie sa tinem cont insa, ca mirosul pronuntat de salcam este un semn al falsificarii mierii prin introducerea unei infuzii de flori de salcam.

Retineti! Mirosul pronuntat de salcam este un semn al falsificarii mierii prin introducerea unei infuzii de flori de salcam.

Indicatii terapeutice ale mierii de salcam

Principala calitate a mierii de salcam este aceea de calmare a tusei, este antiseptica si este folosita in tratamentul asteniei si nevrozelor. Aceasta mai este recomandata in:

Gastrita hiperacida – mierea de salcam, diluata in apa calda si luata cu 90-120 de minute inaintea mesei, diminueaza aciditatea gastrica si se absoarbe repede, calmand pirozisul „arsurile” (o lingura de miere in 100 ml apa);

Ulcer – este foarte buna mierea de salcam diluata in 200 ml de lapte nefiert. Amestecul se bea seara inainte de culcare, bineinteles alaturi de un regim alimentar adecvat.

Mierea de salcam este un excelent tonic pentru copii, convalescenti, pentru intarirea sistemului imunitar si pentru gravide.

Dr. Laura Bara
Consultant nutritie

Nota pentru articolul «Mierea de salcam, un medicament natural»:4.58/ 5 (24 voturi)

6 comentarii pentru articolul “Mierea de salcam, un medicament natural”

 1. V**i spune:

  Ar fi utile niste surse bibliografice si o data de publicare.

 2. A**x spune:

  foarte interesant

 3. C**u**u spune:

  Mierea este foarte buna pt cei care doresc sa se lase de afurisita de tigare, ajuta foarte mult in combaterea sevrajului , testat pe propria piele dupa 10 ani de fumat este de ajuns sa luati chiar o lingurita de miere cand simtiti ca pofta de tigare se accentueaza.

 4. M**ai spune:

  Mierea de salcam este foarte buna pentru sanatate si de asemenea este foarte delicioasa. Cel mai bun pret pentru mierea de salcam gasiti pe http://www.mierepenet.ro

 5. A**-**r** spune:

  Un articol bun despre mierea de salcam.

 6. U** **h spune:

  in romania cu greu se poate obtine acest produs in stare naturala,totul e sintetic chiar si la producatori de miere fiind nebunia imbogatiri rapide din orice.RO a fost si numai este buna la minte spre o constiinta reala.Medicamentele existente sunt facute la voia intamplarii,fiecare pastila are substanta diferita de la produs la produs(pastila) si de aceia omul e nevindecabil,ex.iau o pastla buna,a doua fara continut,a trieia cu continut dublu si urmatoarele,reactii adverse diferite de prospect,deci….cat de cat controlate si vorbiti de produsele din magazine ori intermediari sau producatori…uneori cu nume din reclame din carciumi……..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.

Sunt de acord cu politica de confidențialitate