Revista care te menține sănătos

Remedii naturale

Ceaiurile, remediu natural pentru intarirea imunitatii

13 septembrie 2018
Share

Planta de ceai isi are originile in partea de sud-est a Asiei, fiind utilizata atat la prepararea bauturilor, cat si a mancarurilor. Avand o mare importanta pentru civilizatiile asiatice, s-au nascut numeroase legende legate de originea ceaiului. Una dintre ele precizeaza ca acesta a fost descoperit in secolul XXVIII i.e.n. in China de catre imparatul Shen Nung.

Acesta a observat ca frunzele de ceai adaugate in apa fiarta ii confera o culoare diferita si un gust aparte, fiind surprins de proprietatile revigorante ale bauturii.

 

Dupa apa, ceaiul este a doua cea mai consumata bautura din lume. In acelasi timp, este considerat un remediu natural deosebit de benefic organismului. Efectele sale terapeutice au fost cunoscute si utilizate din cele mai vechi timpuri de japonezi, chinezi, indieni si englezi. Poate nu este intamplator faptul ca japonezii si chinezii au printre cele mai mari sperante de viata din lume.

Ceaiul verde isi pastreaza proprietatile antioxidante

Ceaiul este preparat din frunze, muguri si lastari tineri ai diferitelor soiuri de Camellia sinensis (planta de ceai). In functie de gradul de procesare a frunzelor de Camellia sinensis rezulta ceai verde, negru sau rosu. Ceaiul verde este cel mai putin procesat si nefermentat. Astfel, proprietatile antioxidante raman intacte si foarte puternice.Ceaiul verde este si un rezervor natural de vitamine (din grupul B, A, E, C) si minerale (fier, calciu, fosfor si potasiu), aminoacizi, glucide, tanin, uleiuri volatile, teina, flavonoide, alcaloizi.

 

Ceaiul ajuta la prevenirea formelor de cancer si bolilor cardiace

Efectele terapeutice ale ceaiului se datoreaza in primul rand prezentei polifenolilor, care confera actiunea antioxidanta, protejand celulele de stresul oxidativ (producere exagerata de radicali liberi in organism). De asemenea, neutralizeaza radicalii liberi de oxigen, contribuind astfel la prevenirea afectiunilor degenerative, a bolilor cardiovasculare, afectiunilor canceroase, semnelor de imbatranire in general. Combat radicalii liberi produsi de poluare, fum de tigara, gaze de esapament, ultraviolete.

Proprietati terapeutice

Ceaiul are multiple proprietati terapeutice, printre care:

  • Actiune antiagreganta plachetara si de mentinere a fluidificarii sangvine, impiedicand aparitia trombozelor, infarctelor, accidentelor vasculare cerebrale;
  • Ajuta la mentinerea colesterolului sangvin in limitele normale;
  • Stimuleaza sistemul imunitar si creste rezistenta organsimului in lupta cu infectiile;
  • In acelasi timp, ceaiul ajuta la detoxifierea organismului prin eliminarea apei in exces din tesuturi;
  • Stimuleaza si imbunatateste digestia. Poate fi folosit ca adjuvant in lupta cu obezitatea gratie efectului diuretic-depurativ, de stimulare a metabolismului si de ardere a grasimilor;
  • Efectul diuretic ajuta la scaderea tensiunii arteriale si la mentinerea sanatatii aparatului urinar;
  • Este un stimulent nervos excelent, inlatura senzatia de oboseala si creste capacitatea de concentrare si memoria;
  • Actiunea energizanta ajuta la combaterea asteniei fizice si psihice;
  • Flavonoidele din ceai pot inhiba dezvoltarea bacteriilor orale, contribuind astfel la prevenirea cariilor;
  • Consumul regulat de ceai pastreaza necesarul de lichide in organism.

 

Ceaiul verde are efecte anticancerigene

Ceaiul verde are efect anticancerigen dovedit clinic. Prin antioxidantii continuti, reduce riscul aparitiei cancerului (de exemplu, cancerul esofagian, cu pana la 60%). Ceaiul se consuma sub forma de infuzie preparata dintr-o lingurita de frunze de ceai la 250 ml apa. Se lasa la infuzat maximum 5 minute. Se pot adauga 1-2 lingurite de miere si o felie de lamaie la fiecare cana de ceai verde. In general, acesta nu se consuma dupa ora 17:00, deoarece contine cofeina si poate produce insomnie. Folosit timp indelungat, ceaiul verde favorizeaza eliminarea calciului si fierului din organsim. Din acest motiv, sunt indicate pauze de cateva zile.

Ceaiul rosu, sursa de vitamine si minerale

Ceaiul rosu sau rooibos este un produs originar din Africa, constituind o sursa excelenta de antioxidanti cu efecte de protectie contra radicalilor liberi, de stimulare a imunitatii naturale a organismului si digestiei, de accelerare a metabolismului. In plus, este o sursa naturala de vitamine si minerale (in special calciu, magneziu, potasiu, fluor) si nu contine cofeina. Deci poate fi administrat in deplina siguranta si la copii, contribuind la dezvoltarea sistemului osos si a dintilor. Ceaiul rosu poate fi utilizat si de persoanele cu pietre la rinichi, deoarece nu contine acid oxalic.

Ceaiul rosu mentine aspectul sanatos si tanar al pielii

Ceaiul rosu stimuleaza digestia, combate constipatia, inlaturand senzatia de greata si epigastralgiile (dureri localizate in epigastru, zona superioara si mediana a abdomenului). Alaturi de ceaiul verde, are si proprietati anticancerigene. Poate preveni diverse forme de cancer si poate inhiba cresterea unor tumori existente. Totodata, are efect energizant si tonifiant si  poate fi consumat pe parcursul intregii zile. Prin actiunea antioxidanta, ajuta la mentinerea unui aspect sanatos si tanar al pielii. 

Ceaiurile hidrateaza si intaresc imunitatea organismului

In aceasta perioada, o ceasca de ceai cald este mai mult decat bine-venita. Ajuta la cresterea imunitatii organismului, ne protejeaza de raceli, conferind totodata energie si buna-dispozitie. Ceaiurile sunt benefice in sezonul rece, deoarece au si rol de hidratare, cresc imunitatea generala si la nivel respirator, incalzesc organismul, relaxeaza si tonifica. Astfel, pot fi folosite infuzii din soc, tei, musetel, iasomie, cimbrisor, muguri de pin si de plop. Ceaiurile se consuma caldute, de preferat cu lamaie si indulcite cu miere.

Echinacea, antiinflamator si bacteriostatic natural
Exista o multime de plante care ne sunt de un real folos in lupta cu agentii patogeni cauzatori de boala. Echinacea si-a dovedit in timp extraordinara capacitate de crestere a imunitatii nespecifice a organismului, prin stimularea productiei de globule albe, in special limfocite, si a cantitatii de interferon. De asemenea, la nivel tisular, inhiba hialuronidaza (enzima ce favorizeaza raspandirea procesului infectios), avand efect antiinflamator si bacteriostatic. Echinacea se poate consuma sub forma de infuzie, 2-3 cani/zi, indulcit cu miere.

Condimentele, eficiente in afectiunile respiratorii

Condimentele au rol dezinfectant la nivel respirator, datorita uleiului volatil. De aceea, pot fi folosite din plin in sezonul rece. Dintre acestea, puteti consuma cimbru, busuioc, eucalipt, fenicul, menta, rozmarin, ghimbir, ca atare sau sub forma de infuzii caldute. Recomandate sunt si siropurile presate la rece din macese, afine, catina, zmeura, avand proprietati vitaminizante (in special vitaminele A si C), tonice, pentru intarirea sistemului imunitar.  

Ceaiurile de rostopasca, anghinare, armurariu stimuleaza secretia biliara
In tratamentul diverselor afectiuni, ceaiurile pot fi folosite pentru efectul diuretic-depurativ, realizand detoxifierea organismului (soc, papadie, urzica). Pentru actiunea lor coleretic-colagoga, sunt utile in stimularea secretiei de bila, favorizand evacuarea vezicii biliare, cu efecte pozitive in dischinezii biliare, colecistite, litiaza biliara, afectiuni hepatice (cicoare, papadie, rostopasca, anghinare, armurariu).

Ceaiurile au actiune calmanta si antiseptica la nivel intestinal

Datorita actiunii antispastice si de diminuare a secretiei gastrice acide, sunt indicate in caz de gastrite si ulcere gastro-duodenale (galbenele, lemn-dulce, salcam, rostopasca, musetel). Actiunea antispastica, diuretica si antiseptica le face utile in cazul afectiunilor renale inflamatorii, litiaza renala (coada-calului, coada-soricelului, merisor, afin, papadie). De asemenea, au actiune calmanta si antiseptica la nivel intestinal, in colite si enterocolite (menta, musetel, cimbru, cimbrisor, busuioc). Ceaiul de mesteacan, patlagina si nuc scade colesterolul sangvin.

Paducelul, vascul, arnica prezinta efecte tonice asupra inimii
Actiunea emolienta si antiseptica la nivelul cailor respiratorii ajuta la ameliorarea tusei, bronsitei, traheitei, laringitei, rinitei (cimbrisor, patlagina, tei, ciubotica-cucului, podbal). Ceaiurile prezinta efecte tonice asupra aparatului cardiovascular, regland tensiunea arteriala si favorizand circulatia la nivel arterial si venos (paducel, arnica, vasc, castan salbatic). La nivel metabolic, regleaza glicemia, scad nivelul colesterolului sangvin (mesteacan, patlagina, afin, dud, nuc).

Ceaiul cald, cea mai indicata bautura in sezonul rece

Ceaiurile au efect antiinflamator in afectiunile reumatismale (arnica, scoarta de salcie, mesteacan, soc). De altfel, ajuta reglarea hormonala la nivelul aparatului genital (cretisoara, galbenele, coada-soricelului, talpa-gastei, angelica, flori de musetel, salvie). Dupa cum am precizat, ceaiul cald este bautura cea mai indicata in anotimpul rece. Se poate folosi infuzie de soc sau ghimbir, care ofera senzatia de caldura, protejand organismul de raceala.

Dr. Ruxandra Constantina,

Medic specialist medicina de familie,

Competenta apifitoterapie,

Centrul Medical MEDAS,

www.med-as.ro, Call Center: 021.9232.

#tags   \  
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.