Revista care te menține sănătos

Remedii naturale

Cum scapati de durerile in gat?

27 noiembrie 2012
Share

Foarte multe persoane se confrunta in fiecare an, in special in sezonul rece, cu dureri in gat suparatoare, semnale care anunta debutul unei raceli sau al unei gripe. Insa exista si alte cauze ale acestor dureri, printre ele numarandu-se alergiile, aerul uscat sau poluarea. In farmacii exista o multitudine de medicamente eliberate fara prescriptie medicala (OTC-uri) destinate ameliorarii durerilor de gat, insa pentru persoanele care prefera remediile naturale exista cateva solutii eficiente.

Gargara cu amestec de apa si radacina de lemn-dulce

Cunoscuta si sub denumirea de „radacina dulce”, aceasta planta nativa din Europa de Sud si Asia de Sud-Est este folosita in medicina traditionala de mii de ani. Radacina de lemn-dulce are efect calmant asupra inflamatiei de la nivelul gatului si linisteste atat tusea seaca, iritativa, cat si pe cea cu expectoratie, vascoasa. Un studiu realizat in 2009 a demonstrat ca gargara cu un amestec de apa si lemn-dulce poate ameliora atat durerile in gat precursoare unor raceli, cat si pe cele ale pacientilor care au suferit o traheotomie, interventie chirugicala care ajuta la mentinerea cailor respiratorii. 

Trebuie sa aveti grija sa nu consumati in cantitati mari aceasta planta, deoarece glicirizina din compozitia sa poate creste tensiunea arteriala si poate crea probleme digestive. Exista insa in comert si radacina de lemn-dulce fara acest compus, sub forma de pudra sau comprimate masticabile, cu denumirea de lemn-dulce deglicirizinat.

 

Supa de pui sanatoasa si gustoasa – remediu pentru durerile de gat

Cel mai la indemana remediu in caz de raceala este banala supa de pui, fierbinte si delicioasa. Insa, pe langa gustul bun, supa de pui cu legume poate reduce simptomele racelii, precum nasul infundat, durerile in gat sau febra. Cercetatorii au descoperit ca in momentul in care consumam supa de pui se opreste productia de neutrofile, globule albe din sange cu rol important in apararea antiiinfectioasa primara a organismului, reducandu-se astfel inflamatiile si, deci, durerile in gat. Un alt aspect subliniat de catre experti este faptul ca supele cu pui din comert sau cele la plic, instant, sunt mai putin eficiente decat supa cu pui natural, crescut fara ingrasamant.

 

Otetul din cidru de mere detine proprietati antibacteriene

Acest lichid de culoare maro are capacitatea de a lupta cu bacteriile care ne invadeaza organismul, reducand astfel infectiile care cauzeaza durerile in gat. Aciditatea otetului din cidru de mere organic scade pH-ul tesuturilor, care ajuta la prevenirea inmultirii bacteriilor. Daca alegeti otetul din cidru de mere crud, trebuie sa stiti ca acesta contine inulina, un prebiotic care ajuta la hranirea si mentinerea florei intestinale sanatoase, tesut limfoid care reprezinta circa 70% din sistemul imunitar.

 

Fara dureri in gat in timpul somnului cu ajutorul mierii

Un ceai fierbinte de lamaie indulcit cu miere poate face minuni atunci cand va confruntati cu simptome de debut ale racelii. Cercetarile au demonstrat ca mierea este la fel de eficienta ca si ingredientul activ din OTC-urile destinate durerilor in gat, numit dextromethorphan. Trebuie sa retineti insa ca mierea nu ar trebui administrata copiilor mai mici de un an, deoarece exista un risc crescut de a face botulism, o toxiinfectie alimentara cu potential letal, din cauza faptului ca aparatul lor digestiv imatur, spre deosebire de cel adult, nu poate neutraliza bacteriile continute in mod natural de miere.

 

Paula Rotaru

Sursa: www.youbeauty.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.