Revista care te menține sănătos

Remedii naturale

5 remedii naturale pentru buze uscate în sezonul rece

Elena Dobre; Surse: healthline.com, aad.org, medicalnewstoday.com, healthshots.com
18 ianuarie 2024
Share
5 remedii naturale pentru buze uscate în sezonul receHidratare buze uscate

În sezonul rece, buzele noastre devin adesea vulnerabile la uscăciune și crăpături, având nevoie de o îngrijire specială pentru a le menține catifelate și hidratate. Frigul și vântul aspru pot afecta pielea delicată a buzelor, lăsându-le inconfortabil de uscate și uneori dureroase. Remediile naturale sunt soluții blânde și eficiente ce contracarează efectele neplăcute și redau buzelor hidratarea de care au nevoie când vremea neprietenoasă le agresează.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Genera Lip Balm Shiny Pink. Balsam de buze delicat, cu aromă de zmeură. Datorită uleiului de argan şi a vitaminelor A şi E conţinute previne uscarea sau crăparea buzelor.

Cauze buze uscate

Buzele uscate pot avea multiple cauze, iar uneori, mai mulți factori pot contribui la această problemă. Iată câteva dintre principalele cauze ale buzelor uscate:

  • Expunerea la vânt, temperaturi scăzute și aer uscat;
  • Lipsa de hidratare a corpului poate afecta și pielea buzelor;
  • Expunerea la soare. Razele ultraviolete pot afecta pielea delicată a buzelor, contribuind la deshidratare și la apariția problemelor mai grave, precum cheilita actinică.
  • Reacțiile alergice la anumite produse cosmetice, ingrediente din rujuri sau balsamuri de buze;
  • Respirația pe gură, constantă, în locul respirației normale pe nas;
  • Anumite afecțiuni medicale, precum eczema, psoriazisul sau deficiențe nutriționale;
  • Obiceiuri precum mușcatul buzelor sau linsul lor excesiv

În majoritatea cazurilor, buzele uscate se repară în 2-3 săptămâni. Dacă durează mai mult, apelați la ajutorul unui medic dermatolog.

Simptome buze uscate

Buzele uscate pot fi însoțite de mai multe simptome neplăcute, iar gravitatea acestora poate varia în funcție de cauza subiacentă și de gradul de deshidratare. Iată câteva simptome comune asociate buzelor uscate:

  • Uscarea – buzele pot părea aspre și pot produce disconfort.
  • Crăparea – fisurile pot varia de la mici linii fine până la crăpături mai profunde și dureroase.
  • Descuamarea – apariția unor bucăți mici de piele uscată care se desprind.
  • Iritarea – mai ales în cazul în care există o reacție alergică sau o altă afecțiune cutanată.
  • Durere sau arsură: În cazurile severe, buzele uscate pot provoca aceste senzații, mai ales atunci când sunt expuse la vânt sau soare.
  • Sângerare: În cazurile extreme, buzele foarte uscate pot sângera, în special atunci când crăpăturile devin adânci și dureroase.

De ce să alegeți remedii naturale pentru buze uscate?

Multe produse comerciale pentru îngrijirea buzelor conțin substanțe chimice sintetice, coloranți artificiali și conservanți, care pot fi dăunătoare și pot irita pielea delicată a buzelor. Remediile naturale conțin adesea ingrediente simple, non-toxice, care sunt mai puțin susceptibile să provoace reacții adverse sau iritații. De asemenea, ingredientele din aceste remedii, cum ar fi uleiurile naturale și unturile, mențin nivelul optim de hidratare.

Alte motive la fel de importante pentru a recurge la aceste remedii naturale sunt:

  • Folosesc ambalaje reciclabile.
  • Pot fi create din ingrediente provenite din surse sustenabile.
  • Se găsesc la prețuri accesibile sau chiar în propria casă.

1. Aloe vera pentru buze uscate

Aloe vera este folosită în nenumărate feluri și este cunoscută pentru tratarea acasă a arsurilor solare. Gelul obținut din frunzele de aloe vera conține substanțe active benefice, precum vitamine, enzime, minerale și aminoacizi, care contribuie la calmarea, regenerarea pielii, la reducerea inflamației și la menținerea hidratării.

Enzimele din aloe vera au proprietăți ușor exfoliante, așa că este de dorit să limitaţi utilizarea la doar două sau trei ori pe zi.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena balsamul pentru buze cu aromă de vanilie Gold Kiss de la SunewMED+. Conţine unt de Shea, care hrăneşte, hidratează şi calmează simptomele pielii uscate ceară de albine, care hrăneşte şi protejează, reţinând apa în ţesuturile pielii.

2. Unt de shea pentru buze uscate

Untul de shea este bogat în grăsimi naturale, vitamine și substanțe nutritive care pot ajuta la restabilirea hidratării și la menținerea sănătății pielii buzelor. Alegeți un unt de shea pur, nerafinat și de calitate, pentru a beneficia la maximum de proprietățile sale. De asemenea, are și capacitatea de a proteja împotriva arsurilor solare. Poate fi utilizat direct sau amestecat cu alte uleiuri hidratante sau esențiale.

3. Vaselină cosmetică pentru buze uscate

Vaselină cosmetică formează o barieră protectoare pe suprafața buzelor, ajutând la reținerea umidității și prevenind pierderea acesteia mai mult decât alte uleiuri și variante de ceară naturală. Asigurați-vă că folosiți o vaselină cosmetică de înaltă calitate și fără aditivi dăunători. Se poate folosi prin aplicarea directă pe tot parcursul zilei și înainte de culcare.

4. Ulei de cocos pentru buze uscate

Uleiul de cocos conține acizi grași benefici, vitamine și antioxidanți care contribuie la menținerea sănătății pielii buzelor. Are proprietăți hidratante, antiinflamatorii și antimicrobiene. Se poate aplica pe tot parcursul zilei și de oricâte ori este nevoie. Alegeți un ulei de cocos extra virgin și nerafinat pentru a beneficia de toate proprietățile sale naturale.

5. Unt de ghee pentru buze uscate

Untul de ghee sau untul clarificat poate fi o opțiune inedită pentru îngrijirea buzelor uscate. Este un produs lactat obținut prin eliminarea apei și a proteinelor din unt, lăsând în urmă grăsimi sănătoase. Untul de ghee conține acizi grași și antioxidanți, care pot contribui la hidratarea și hrănirea buzelor. Poate fi aplicat direct doar el sau în combinație cu ceară de albine și un ulei esențial pentru a crea un balsam de buze DIY (făcut în casă).

Concluzii

Aveți grijă să urmați o rutină corectă de îngrijirea a pielii și nu uitați de buzele voastre. Asemenea remedii simple și naturale sunt ușor de găsit și de aplicat la domiciliu. De asemenea, asigurați-vă că aplicați un produs cu protecție solară, beți suficientă apă și, la nevoie, folosiți un umidificator pentru menținerea hidratării. De mare ajutor este să vă concentrați pe respirația pe nas și să discutați cu un medic despre medicație pentru sinusuri sau alergii, dacă aveți adesea nasul înfundat.

#tags   \   ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.