Remedii naturale

Cand devin plantele medicinale periculoase pentru organism?

9 septembrie 2011
Share

Cu totii am beneficiat macar o data de virtutile terapeutice ale plantelor medicinale. Dar, una dintre cele mai grave greseli este convingerea ca remediile naturale sunt complet lipsite de riscuri. Nimic mai eronat! Plantele medicinale sunt disponibile si eficiente doar daca sunt folosite rational.

Asa cum automedicatia alopata poate avea efecte secundare negative, asa si utilizarea empirica a principiilor fitoterapiei poate avea efecte negative sau chiar letale.

Trebuie avut in vedere ca unele plante, pe langa substantele folositoare, contin si componente toxice, ceea ce implica prudenta in administrare.

In cazul bolilor cronice, plantele se folosesc doar ca adjuvant

Fitoterapia da rezultate foarte bune in afectiunile usoare, in stadii incipiente ale bolilor, dar in cazul bolilor cronice, se vor folosi doar ca adjuvant si in niciun caz nu trebuie renuntat la tratamentul de specialitate. Nu utilizati plantele dupa ureche sau dupa sfatul vecinei. Simpla origine naturala nu garanteaza lipsa de nocivitate.

Plantele medicinale nu sunt remedii universale

In acest sens, va oferim cateva reguli de urmat atunci cand apelati la plante:

• Folositi doar ceaiuri standardizate, ambalate, etichetate si nu la cumparati de la coltul strazii. Daca este mai ieftin, nu inseamna ca este mai bun. Fiecare planta are un anumit ciclu de recoltare, o anumita luna si chiar parte a zilei. De asemenea, conditii speciale de prelucrare si conservare care nu sunt cunoscute si aplicate de diletanti;

• Nu le utilizati pe termen nelimitat si in doze excesive;

• Principiile active se distrug usor prin fierbere prelungita, expunere la temperaturi ridicate si la lumina solara;

• O anumita planta poate avea efecte benefice variabile de la individ la individ;

• Utilizarea unei plante pentru o anumita afectiune poate fi daunatoare pentru o alta afectiune a pacientului;

• Dozele care se indica la instructiuni prezinta siguranta si in niciun caz acestea nu trebuie depasite;

• Femeile insarcinate, lauzele si copiii mici trebuie sa le intrebuinteze cu multa prudenta.

Contraindicatii pentru gravide si lauze

• Nu se administreaza purgative, emenagoge (favorizeaza aparitia ciclului menstrual), specii care contin alcaloizi;

• Nu sunt recomandate: coada-soricelului, obligeana, pelinul, dracila, ardeiul iute, rostopasca, feriga, feniculul, lemnul-dulce, ienuparul, levantica, inul, crusinul, reventul, salvia, cimbrul, vascul;

• In cazul lauzelor, nu se administreaza purgative, derivate opiacee (mac), rostopasca, substante amare. In menstre, nu se folosesc purgative, hemostatice, anticoagulante, emenagoge;

• Necesita prudenta si administrare limitata urmatoarele: angelica, merisorul, sunatoarea, talpa-gastei, musetelul, lucerna, roinita, menta, armurariul, patlagina, urzica, ghimbirul.

Plante medicinale indicate si contraindicate

Plante medicinale care pot produce malformatii fetale: uleiul de busuioc, marul-lupului, pelinul, tataneasa, tuia.

Plante medicinale care provoaca menstruatia: aloe vera, angelica, arnica, crusinul, coada-soricelului, lemnul-dulce, levantica, pelinul, silimarina, vascul.

Plante medicinale care stimuleaza contractiile uterine: anasonul, ardeiul iute, busuiocul, gheara-diavolului, inul, lemnul-dulce, obligeana, semintele de patrunjel, pelinul, rostopasca, rozmarinul, salvia, traista-ciobanului, urzica, valeriana, vascul, zmeura.

Plante medicinale care reduc fluxul de sange catre uter: strugurii-ursului.

Simona Opris,

Biochimist pr. cerc. st. III,

Institutul National de Gerontologie si Geriatrie „Ana Aslan”,

Biologia Imbatranirii,

Caldarusani nr. 9, Bucuresti,

Telefon: 021 223 71 92/int.133 sau 0723 318 431

[email protected]

#tags   \  
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.