Revista care te menține sănătos

Diabet

Corpii cetonici si diabetul: tot ce trebuie sa stiti

Dr. Mihaela Posea, medic specialist diabet, nutritie si boli metabolice, Clinica Smart Nutrition, www.clinicasmartnutrition.ro
15 octombrie 2018
Share
Corpii cetonici si diabetul: tot ce trebuie sa stiti

Ce sunt corpii cetonici, cum se formeaza si care este legatura dintre aceste substante si diabet? Ei bine, exista trei corpi cetonici: acidul aceto-acetic, acidul beta hidroxibutiric si acetona. Primii doi acizi se elimina din organism prin urina, in timp ce acetona se elimina prin respiratie si este cauza mirosului caracteristic din cetoacidoza diabetica.

Cuprins articol

Rolul insulinei
Hipercetonemia si cetonuria
Cetoacidoza diabetica
Cum se depisteaza
Complicatiile cetoacidozei diabetice
Cum pot fi preveniti corpii cetonici

Formarea corpilor cetonici se numeste cetogeneza, in timp ce distrugerea lor poarta denumirea de cetoliza. Corpii cetonici sunt sintetizati la nivelul ficatului din acetil coenzima A, provenita, la randul sau, din oxidarea acizilor grasi. Acizii grasi sunt componenta obligatorie a tuturor tipurilor de grasimi (trigliceride, colesterol). Excesul de calorii, de origine glucidica, de cele mai multe ori, se depoziteaza sub forma de trigliceride, predominant in tesutul adipos.

Rolul insulinei

Insulina stimuleaza enzima-cheie in sinteza trigliceridelor (lipogeneza) si, totodata, patrunderea glucozei in tesuturi. Glucoza este cel mai important glucid din organism, iar rolul sau principal este de a produce energie. In conditii normale, productia de corpi cetonici este redusa, la fel si eliminarea lor. In conditii de inanitie insa, cetogeneza este intensa, iar corpii cetonici rezultati sunt folositi ca inlocuitor pentru glucoza.

Rezistenta la insulina si diabetul

Hipercetonemia si cetonuria

In deficitul secretiei de insulina (de exemplu, diabet zaharat) apar acizii grasi liberi, ca urmare a procesului de lipoliza accentuata si, mai departe, acetil coenzima A, molecula ce va fi transformata in corpi cetonici. Depasirea nivelului normal de corpi cetonici in sange se numeste hipercetonemie. In cazul in care capacitatea organismului de a metaboliza corpii cetonici din sange este depasita, acestia vor fi eliminati prin urina. Procesul se numeste cetonurie.

Cetoacidoza diabetica

Cresterea nivelului de corpi cetonici in sange, asociata cu o scadere a pH-ului sangvin si cu valori ale glicemiei peste 250 mg/dl se numeste cetoacidoza diabetica. Aceasta complicatie apare mai frecvent la pacientii cu diabet zaharat tip 1, comparativ cu cei care au tipul 2. Intreruperea tratamentului cu insulina, infectiile severe, accidentul vascular, infarctul miocardic, interventiile chirurgicale pot favoriza sau precipita aparitia cetoacizodei diabetice.

cum se depisteaza diabetul

Cum se depisteaza

Corpii cetonici pot fi depistati printr-o proba de sange si indica hipercetonemie (cresterea nivelului de corpi cetonici la nivel sangvin), iar prin urina se depisteaza cetonuria. Acasa, depistarea cetonemiei se poate face cu aparate asemanatoare celor folosite pentru monitorizare glicemica, insa utilizeaza teste (bandele) diferite. Exista si teste rapide pentru depistarea corpilor cetonici din urina. In spital, depistarea lor se realizeaza si prin recoltare de sange venos.

Neuropatia diabetica: tipuri si simptome

Complicatiile cetoacidozei diabetice

Exista trei stadii ale cetoacidozei: cetoza, precoma si coma diabetica, ultimele doua fiind situatii ce pun viata in pericol. Complicatiile pot fi, insa, prevenite daca pacientul isi monitorizeaza valorile glicemice si respecta regimul alimentar si pe cel de viata conform indicatiilor primite de la medicul diabetolog.

Cum pot fi preveniti corpii cetonici

Cum spuneam, corpii cetonici apar in doua situatii: diabet zaharat necontrolat si stare de inanitie; a preveni aceste situatii inseamna si prevenirea aparitiei corpilor cetonici. Adesea, depistarea lor in sumarul de urina poate fi rezultatul unui post prelungit. Daca un pacient stie ca are diabet zaharat, iar analizele de sange sau urina indica prezenta corpilor cetonici, se recomanda consultul unui diabetolog, care sa reevalueze schema de tratament si regimul alimentar.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.