Revista care te menține sănătos

Ginecologie

Cum se trateaza endometrioza?

1 iunie 2009
Share

Endometrioza este o afectiune ginecologica ce este inca invaluita in mister, in ciuda evolutiei tehnicilor de diagnosticare. Nu se cunosc exact cauzele care duc la aparitia ei, este greu diagnosticabila si nu se bucura de o prea mare atentie din partea cadrelor medicale. Consecintele acestei boli sunt insa grave si nu trebuie ignorate.

Endometrioza presupune o extindere nefireasca a tesutului endometrial (tesut aflat in mod normal in mucoasa ce captuseste cavitatea uterina), fie in zone invecinate aparatului reproducator feminin (ovare, ligamente, peritoneul pelvin, septul recto-vaginal, vezica urinara etc.), fie absolut inexplicabil in zone imprevizibile precum plamani, inima, chiar sistemul nervos. Problema nu se termina insa aici. In perioada menstruala, aceste celule, indiferent de locatie, se comporta ca si cele endometriale normale, formand sangerari si chisturi, din cauza modificarilor hormonale. Sangele nu poate fi eliminat din organism. Prin urmare, provoaca leziuni pe organele pe care le colonizeaza, inflamatii si iritatii. Endometrioza este o boala incurabila, ale carei cauze nu sunt cunoscute si care, prin gravitatea ei, intervine iremediabil in viata pacientei.

Simptome ale endometriozei, ce modifica viata

  • Durere in timpul contactului sexual;
  • Durere in timpul urinarii;
  • Durere la nivelul vezicii urinare si chiar a membrelor inferioare;
  • Crampe dureroase in timpul menstruatiei (ce dureaza mai mult de 8 zile si are un flux abundent);
  • Durere abdominala acuta inainte sau dupa menstruatie;
  • Dureri pelvine cronice sau dureri lombare manifestate chiar la schimbarea pozitiei;
  • Sangerari in afara menstruatiei;
  • Oboseala.

Endometrioza afecteaza cu precadere femeile in perioada fertila (20-40 de ani) si este una dintre cele mai frecvente cauze ale infertilitatii. 30-40% dintre pacientele cu aceasta boala sunt sterile.

 

Efectele negative ale endometriozei asupra organismului

Endometrioza provoaca leziuni, distorsiuni arhitecturale si histologice ale organelor de reproducere sau ale celorlalte organe afectate, producand dureri mari. Dincolo de partea fizica, exista partea psihica, ce nu este ferita de suferinta. O femeie cu endometrioza este de cele mai multe ori infertila, problema care ii poate provoca adevarate depresii. Constientizarea bolii determina femeia sa se retraga din viata sociala. Nu este insa exclus ca societatea, la randul ei, sa o marginalizeze. Mai mult, starile depresive, iritabilitatea constanta, teama justificata, devin o adevarata piedica in viata profesionala si personala a bolnavei.

Endometrioza – o boala cu cauze necunoscute

Cercetarile desfasurate pana acum nu au oferit o certitudine, ci au furnizat vagi scenarii de interpretare. Astfel, endometrioza poate fi cauzata de fragmentele de endometru care ajung in trompele uterine si in cavitatea pelvina si se fixeaza pe tesuturile deja existente. O alta teorie sustine insa caracterul ereditar al bolii sau importanta sistemului imunitar. Alte studii spun ca o reducere a estrogenului prin activitati fizice reduce riscul de aparitie a bolii sau ca femeile care au nascut macar o data sunt mai putin predispuse.

Se pare ca si utilizarea steriletului ca metoda contraceptiva este daunatoare, la fel cum sunt si anumite traumatisme ale colului uterin (biopsie, interventii cu laser, conizatie). Nu exista insa certitudini unanim acceptate.

Metode de diagnostic pentru endometrioza

Diagnosticarea implica, pe langa discutiile cu privire la simptome si istoricul medical, anumite investigatii fizice: examenul pelvic, ecografia transvaginala sau laparoscopia. Aceasta din urma este cea mai precisa metoda existenta la ora actuala in diagnosticarea endometriozei. Printr-o mica incizie sub ombilic se introduce laparoscopul (dispozitiv tubular) care permite observarea organelor pelvine si abdominale.

Endometrioza nu se vindeca, dar se trateaza

Endometrioza este o boala incurabila, iar tratamenul vine in sprijinul ameliorarii simptomelor. Tratamentul medicamentos cuprinde in principal analgezice si antiinflamatoare pentru calmarea durerii si tratamentele hormonale ce urmaresc echilibrarea secretiei hormonilor sexuali. In anumite cazuri mai grave se poate apela la chirurgie. Daca exista probleme de fertilitate, medicul va recomanda un tratament si in acest sens. Endometrioza nu se vindeca insa, diagnosticata si tratata corespunzator, poate fi oprita sau incetinita din evolutie.

 

Text: Irina Chelarescu
Consultant: Dr. Sorina Aniculesei,
Medic primar endocrinolog
Contact: [email protected]

 

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.