Revista care te menține sănătos

Ginecologie

Avort medicamentos, întrebări și răspunsuri

Alida Enache; surse: my.clevelandclinic.org, plannedparenthood.org, kff.org, msichoices.org.uk
12 mai 2023
Share
Avort medicamentos, întrebări și răspunsuri

Avortul medicamentos este o metodă de întrerupere a sarcinii, care se poate utiliza în primele săptămâni de la contactul sexual. Pentru a avea eficiență maximă, este necesar ca aceste pastile de avort să se administreze cât de repede posibil. După opt sau nouă săptămâni, ele nu își mai fac efectul și, în acest caz, avortul chirurgical rămâne singura opțiune de a elimina o sarcină.

Avortul pe bază de medicamente se poate face doar sub îndrumarea medicului. Pastilele care determină întreruperea sarcinii se pot procura doar pe bază de rețetă și trebuie să fie administrate, neapărat, după schema de tratament stabilită de specialist. În cazul în care nu este respectată întocmai, procedura și-ar putea pierde din eficiență sau ar putea cauza efecte secundare neplăcute.

La fel ca alte tratamente, avortul medicamentos prezintă atât avantaje, cât și dezavantaje. Această metodă este mai puțin traumatizantă decât cea clasică, prin chiuretaj, și nu are atât de multe efecte secundare.

Iată care sunt principalele informaţii legate de acest tip de avort.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Multivitamine şi Minerale Naturalis, un mix de 17 vitamine şi minerale esenţiale pentru buna funcţionare a organismului.

Ce este avortul medicamentos?

După cum îi spune şi numele, avortul medicamentos este o metodă de întrerupere a sarcinii care folosește doar medicamente. Această procedură implică, de fapt, utilizarea unei combinații de pastile, mifepristona și misoprostol, în primele opt-nouă săptămâni de sarcină. Dacă se depășește această perioadă, medicamentele nu mai au efectul dorit și este necesar să se apeleze la avortul clasic, prin chiuretaj.

avortul medicamentos, avort medicamentos, avort, sarcină, mifepristona, misoprostol,

Cum funcționează avortul medicamentos?

Cele două pastile vor fi luate într-un anumit interval de timp, în funcție de indicațiile medicului.

Mifepristona este primul medicament administrat. Acesta este un antihormon care acționează prin blocarea efectelor progesteronului, hormonul care susține sarcina. Fără progesteron, endometrul (stratul interior al uterului) se subțiază și embrionul nu mai poate fi susținut.

A doua pastilă care se ia pentru avortul medicamentos este misoprostolul. Se administrează la 24-48 de ore după administrarea mifepristonei și va produce contracții uterine pentru a elimina embrionul. Din această cauză, pacienta se poate confrunta cu dureri abdominale, sângerări vaginale și crampe la nivel uterin.

Cât durează avortul medicamentos?

Procedura în sine durează de la câteva ore la câteva zile, perioadă în care pacienta va fi monitorizată de către medicul specialist. În tot acest timp, pot avea loc sângerări, iar pacienta s-ar putea confrunta cu dureri.

Imediat după finalizarea procesului, se vor face câteva analize medicale, inclusiv examen ecografic, pentru a se verifica eficiența procedurii.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Benesio MaxiTonic. Contribuie la revigorarea şi tonifierea organismului şi la îmbunătăţirea calităţii vieţii. Conţine o combinaţie unică de 24 de ingrediente active.

Avortul medicamentos – efecte secundare

Avortul medicamentos nu este lipsit de riscuri sau complicații, însă efectele secundare ale acestei proceduri sunt mai puțin traumatizante față de cele ale avortului clasic. În cazul în care decideți să faceți un astfel de avort, iată cu ce v-ați putea confrunta:

Sângerare vaginală – poate fi mai abundentă decât o menstruație obișnuită și poate dura până la două săptămâni. Pot apărea chiar și cheaguri se sânge pe parcursul ei.

Dureri abdominale – se aseamănă crampelor menstruale, însă pot fi mai puternice și mai intense. Durerea poate dura până la câteva zile după administrarea medicamentelor.

Grețuri și vărsături – Avortul medicamentos poate avea ca efecte secundare apariția senzației de greață și vărsăturile, ca urmare a administrării de medicamente sau a anxietății date de procedură.

Diaree – un efect secundar comun al misoprostolului.

Febră ușoară – poate fi atât un efect secundar al medicamentelor, cât şi un indicator al unei infecții.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar StresControl. Este recomandat pentru combaterea efectelor stresului, reducerea anxietăţii şi îmbunătăţirea calităţii somnului.

avortul medicamentos, avort medicamentos, avort, sarcină, mifepristona, misoprostol,

Care sunt complicațiile care pot apărea în urma avortului medicamentos?

Rareori, pot apărea complicații grave în urma acestui tip de avort, cum ar fi:

 • Sângerare abundentă. În cazul în care sângerarea este abundentă sau durează mai mult de două săptămâni, este necesară intervenția imediată a unui medic.
 • Alergii la medicamente. Unele persoane pot dezvolta reacții alergice la medicamentele utilizate pentru procedură.
 • Eșecul avortului. În unele cazuri, medicamentele nu sunt eficiente, iar sarcina nu poate fi eliminată. Astfel că, avortul va putea fi finalizat doar prin intermediul intervenției chirurgicale.

Unde se realizează avortul medicamentos?

Avortul medicamentos poate fi efectuat într-un cabinet medical sau la domiciliu, sub supravegherea medicului. Este important ca pacienta să discute cu specialistul despre riscurile și beneficiile acestei proceduri, dar și să respecte cu strictețe instrucțiunile primite.

Cât de eficientă este procedura?

Dacă se realizează în primele opt-nouă săptămâni de sarcină, avortul medicamentos are o eficiență 94%-98%. Femeile cu anumite condiții medicale sau care au trecut de prima parte a sarcinii trebuie să recurgă la alte opțiuni de avort, dacă își doresc să oprească sarcina.

Ce se întâmplă în cazul continuării sarcinii sau avortului incomplet?

În cazul în care avortul medicamentos nu este eficient, medicul va recomanda avortul chirurgical pentru a opri sarcina.

Dacă avortul medicamentos nu este complet, este posibil ca pacienta să continue să aibă simptome de sarcină și să fie nevoie de o intervenție medicală suplimentară pentru a elimina ţesuturile rămase.

Dacă pacienta decide să continue sarcina după ce a început procedura, pot apărea riscuri asociate cu utilizarea pastilelor.

avortul medicamentos, avort medicamentos, avort, sarcină, mifepristona, misoprostol,

Când nu este recomandat avortul medicamentos?

Deși avortul medicamentos poate fi o opțiune sigură și eficientă pentru majoritatea femeilor care doresc să întrerupă o sarcină, există câteva situații în care nu este recomandat. Iată când trebuie evitat avortul medicamentos:

 • dezvoltarea extrauterină a sarcinii;
 • existența problemelor de coagulare a sângelui;
 • prezența anomaliilor la nivelul uterului;
 • utilizarea anumitor medicamente.

Care sunt avantajele avortului medicamentos?

Avortul medicamentos prezintă câteva avantaje semnificative față de cel chirurgical:

 • Procedura nu este una chirurgicală și organismul se recuperează mai ușor și mai repede în urma ei.
 • Se poate realiza la domiciliul pacientei.
 • Costul procedurii este mai mic față de cel al avortului chirurgical.
 • Complicațiile care pot apărea în urma acestui tip de avort sunt mai puțin periculoase față de cele care pot apărea ca urmare a avortului chirurgical.

Avortul spontan: cauze și factori de risc

avortul medicamentos, avort medicamentos, avort, sarcină, mifepristona, misoprostol,

Femeile care optează pentru avort medicamentos mai pot rămâne însărcinate?

Femeile care au apelat la avortul medicamentos pentru a elimina o sarcină nedorită vor putea rămâne, din nou, însărcinate. Acest lucru se poate întâmpla la doar câteva săptămâni distanță după finalizarea procedurii.

Se recomandă ca, după un avort medicamentos, pacienta să aștepte cel puțin două săptămâni până să aibă contact sexual neprotejat. În felul acesta, îi permite organismului să se refacă complet și, de asemenea, poate preveni o posibilă infecție.

Dr. Laura Mustaţă: „Una dintre complicaţiile avortului este infertilitatea”

Peste cât timp după un avort medicamentos o femeie poate să rămână, din nou, gravidă?

După un avort medicamentos, femeia poate rămâne gravidă din nou după câteva săptămâni. În general, se recomandă așteptarea a cel puțin două săptămâni înainte de a avea relații sexuale neprotejate pentru a preveni o posibilă infecție și pentru a permite recuperarea completă a corpului.

Când va apărea prima menstruație?

În general, avortul medicamentos nu are influențe prea mari în ceea ce privește ciclul menstrual. Prima menstruație după procedură ar putea apărea ca de obicei sau în maxim două săptămâni de la data la care ar fi trebuit să înceapă sângerarea.

Există și cazuri în care perioada menstruală de după procedură devine mai dureroasă și mai abundentă decât în mod normal. Cu toate acestea, ciclul menstrual ar trebui să se stabilizeze în câteva luni.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.