Revista care te menține sănătos

Diabet

Zahăr şi cancer. Ce legătură există între ele?

Dr. Oana Pop, medic specialist diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, Oradea; Facebook: @Dr. Oana Pop; oanapop.wordpress.com
31 august 2023
Share
Zahăr şi cancer. Ce legătură există între ele?

Despre legătura dintre zahăr şi cancer s-a tot vehiculat în ultimii ani, în special în mediul online existând mulţi susţinători ai acestei teorii. Zahărul a fost de multe ori intitulat „moartea albă” sau „alimentul preferat al cancerului”, dar cât adevăr se ascunde în spatele acestor afirmaţii?

Cancerul, cunoscut sub denumire ştiinţifică de tumoră malignă sau neoplasm malign, reprezintă un grup de afecţiuni ce implică dezvoltarea anormală a celulelor cu potenţial de a invada şi/sau a se răspândi în corp. Trebuie precizat că nu toate tumorile sunt cu potenţial malign, unele sunt benigne şi nu se răspândesc la alte organe.

Zahărul este plăcerea noastră vinovată, gustul dulce pe care îl conferă creează dependenţă. Să nu uităm că toţi ne naştem cu preferinţa gustul pentru dulce, mai ales că laptele matern are gust dulce. Însă cât de sănătos este zahărul cu care ne-am obişnuit şi mai ales de care majoritatea dintre noi sunt dependenţi?

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar GlucoSuport, care contribuie la menţinerea glicemiei în limite normale.

Este zahărul alimentul preferat al cancerului?

Prima conexiune zahăr-cancer a fost realizată atunci când un cercetător numit Otto Heinrich Warburg, de unde şi denumirea de „efect Warburg”, a descoperit că celulele canceroase au nevoie de glucoză pentru a se multiplica şi creşte şi nu se pot dezvolta într-un mediu cu un nivel scăzut de glucoză. Totuşi, trebuie subliniat că alimentele care conţin zahăr nu vor duce la o creştere şi multiplicare rapidă a celulelor canceroase, însă nici privarea organismului de zahăr nu va duce la o evoluţie mai lentă a cancerului.

O legătură de necontestat este cea dintre zahăr şi diabet, zahăr şi boli cardiovasculare şi chiar legătura zahărului cu bolile psihice.

În acest moment nu există, totuşi, suficiente dovezi ştiinţifice care să ateste o legătură directă între zahăr şi cancer. Este adevărat că zahărul, se pare, hrăneşte celula canceroasă, celulă cu un necesar crescut de glucoză/energie pentru multiplicare. Să nu uităm, însă, că întreg corpul uman necesită glucoză pentru energie şi pentru o funcţionare optimă.

Ceea ce se ştie este că excesul de zahăr va induce o secreţie crescută de insulină în corp, cu creşterea greutăţii corporale secundar, care va duce la obezitate şi la creşterea inevitabilă a IGF (factor de creştere insulinic), factor cu rol dovedit în creşterea tumorală. Unele studii demonstrează o legătură între apariţia cancerului de pancreas şi de colon la persoanele care suferă de diabet, secundar mecanismelor de rezistenţă la insulină, cu creşterea IGF.

zahăr, cancer, glucoză, glicemie, inflamaţie în corp, indice glicemic crescut, zahăr în exces, zahăr şi cancer,

Zahărul în exces favorizează procesul de inflamaţie

Alimentele bogate în zahăr care conţin un indice glicemic crescut, consumate în exces zi de zi, favorizează procesul de inflamaţie cronică în corp, ceea ce poate sugera că zahărul favorizează cancerul. Acest lucru deoarece cancerul reprezintă în sine o boală care se caracterizează prin inflamaţie. Din acest motiv, se recomandă ca alimentaţia în cancer să fie o alimentaţie săracă în produse rafinate, procesate, cu un indice glicemic crescut.

În concluzie, în acest moment nu există suficiente date ştiinţifice care să susţină legătura directă dintre zahăr şi cancer. Totuşi, se recomandă să avem o alimentaţie cât mai sănătoasă, cu fructe ca desert, să evităm mâncarea de tip fast food şi junk food, sucurile carbogazoase şi chiar sucurile naturale care conţin multă fructoză.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.