Revista care te menține sănătos

Articulații și oase

Glezna umflată. Sfaturi pentru ameliorare

Dr. Roxana Claudia Mateescu, medic specialist geriatrie-gerontologie
26 iulie 2023
Share
Glezna umflată. Sfaturi pentru ameliorare

O gleznă umflată poate fi incomodă și dureroasă. Deși este esențial să consultați un medic pentru dureri severe sau leziuni grave, cazurile minore pot fi adesea gestionate acasă pentru ameliorarea durerii și a umflăturii.

Umflarea gleznei, cunoscută și sub numele de edem, apare atunci când se acumulează un exces de lichid în țesuturile din jurul articulației gleznei. Aceasta poate fi cauzată de diverși factori, cum ar fi entorsele, luxațiile, fracturile sau afecțiunile medicale pre-existente, precum artrita sau insuficiența venoasă. Indiferent de cauză, respectarea unor măsuri adecvate de îngrijire poate facilita recuperare rapidă.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena ArtroSuport gel rece; o alternativă optimă la antiinflamatoarele nesteroidiene pentru ameliorarea locală a durerii. Conţine: mentol, extract de gheara diavolului (Harpagophytum procumbens), extract de arnică, ulei esenţial de mentă.

Glezna umflată. Ce aveți de făcut

Odihniți-vă

Primul pas în gestionarea unei glezne umflate este să îi acordați odihnă suficientă. Evitați să puneți greutate pe glezna umflată și limitați activitățile care exacerbează durerea sau disconfortul. Folosiți cârje sau alt ajutor pentru mers dacă este necesar. Imobilizați glezna folosind o orteză de susținere sau o atelă pentru a asigura stabilitate și pentru a o proteja de alte leziuni.

glezna umflată, glezna,

Apelați la terapia rece

Terapia rece aplicată pe glezna umflată poate ajuta la reducerea umflăturii și la ameliorarea durerii. Înfășurați o pungă de gheață sau o pungă de legume congelate într-un prosop subțire și așezați-o ușor pe zona afectată timp de aproximativ 15-20 de minute la fiecare 2-3 ore. Terapia rece favorizează constricția vaselor de sânge, reducând inflamația și oferind efectul de amorțire. Este important să evitați contactul direct între punga de gheață și piele pentru a preveni leziunile cutanate provocate de gheață.

Aplicați compresie pe glezna umflată

Compresia este o tehnică eficientă pentru reducerea umflăturii și pentru a oferi sprijin gleznei accidentate. Folosind un bandaj elastic sau un bandaj de compresie, începeți să înfășurați de la baza degetelor de la picioare până la partea superioară a gleznei. Asigurați-vă că este bine fixat, dar nu foarte strâns. Compresia ajută la prevenirea acumulării de lichid și favorizează circulația sângelui.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Diolex Gel, un produs special conceput pentru îngrijirea picioarelor, care îmbunatăţeşte tonicitatea vasculară, stimulează circulaţia sângelui şi oferă o senzaţie plăcută de răcorire a „picioarelor grele”.

Ridicați picioarele pentru drenarea fluidelor

Ridicarea gleznei umflate deasupra nivelului inimii poate facilita drenarea fluidelor acumulate și reduce umflarea. Sprijiniți glezna pe o pernă înaltă ori de câte ori este posibil, mai ales în timpul odihnei sau al somnului. Această poziție ajută la mutarea lichidului acumulat departe de gleznă și favorizează vindecarea.

Luați medicamente antiinflamatoare pentru glezna umflată

Medicamentele pentru durere fără rețetă, cum ar fi paracetamolul sau antiinflamatoarele nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul, pot ajuta la gestionarea durerii și la reducerea inflamației. Nu luați o doză mai mare decât cea recomandată și cereți sfatul specuialistului legat de modul de administrare.

Faceți exerciții ușoare pentru recuperare

După ce durerea și umflătura au dispărut, este important să faceți treptat exerciții fizice ușoare pentru a restabili flexibilitatea și rezistența gleznei. Exercițiile de amplitudine a mișcărilor, cum ar fi efectuarea unor cercuri prin rotirea gleznei sau trasarea alfabetului cu degetele de la picioare, pot fi benefice. Consultați medicul și un fiziokinetoterapeut pentru îndrumări privind exercițiile și tehnicile adecvate.

Dacă aveți dureri severe, dificultăți de mers sau suspiciuni de leziuni grave, este nevoie să consultați medicul imediat pentru investigații amănunțite.

#tags   \   ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.