Revista care te menține sănătos

Recuperare medicală

Exercitiile cu greutati, eficiente in artrita reumatoida

2 noiembrie 2011
Share

Sezonul rece s-a instalat in adevaratul sens al cuvantului, iar persoanele care sufera de artrita reumatoida resimt din plin acest lucru. Insa unii cercetatori ne sugereaza ca un antrenament regulat cu greutati poate ajuta la ameliorarea acestei afectiuni.

Artrita reumatoida afecteaza in special articulatiile. Mai putin cunoscut este faptul ca reduce sever masa musculara si forta fizica, chiar si in randul pacientilor a caror boala este mai bine gestionata.

Un studiu realizat in Marea Britanie a relevat faptul ca pacientii cu artrita reumatoida care au facut antrenament cu greutati si au mers pe jos si-au imbunatatit vizibil conditia fizica.

 

Exercitiile cu greutati ajuta la regenerarea oaselor si a cartilajelor

Studiul a demonstrat ca pacientii care au urmat programul de exercitii cu greutati in mod constant timp de 24 de saptamani au inregistrat o imbunatatire a conditiei fizice cu 20-30%, iar forta musculara a crescut, de asemenea, cu aproape 120%. S-a mai demonstrat ca antrenamentele de intensitate ridicata maresc nivelul unui factor asemanator insulinei, ajutand la tonifierea musculaturii, la regenerarea oaselor si a cartilajelor.

Netratata corespunzator, artrita reumatoida duce la inflamarea articulatiilor, la pierderea cartilajului, la eroziunea osului si, in final, la distrugerea articulatiilor. Poate afecta si alte tesuturi, cum ar fi plamanii, ochii si maduva osoasa.

 

Efortul fizic este foarte important in ameliorarea artritei reumatoide

Ridicarile, caratul, mersul pe jos, urcatul scarilor, toate sunt foarte importante. Insa acest antrenament nu este recomandat tuturor pacientilor cu artrita reumatoida. Doar cei foarte bine motivati si apti din punct de vedere fizic isi pot imbunatati in mod semnificativ tonusul si masa musculara, sunt de parere specialistii. Acestia au adaugat ca pierderea masei musculare este un factor major care duce la anumite grade de disfunctionalitate asociate acestei afectiuni.

Artrita reumatoida se manifesta diferit de la o persoana la alta. Astfel, exercitiile cu greutati nu sunt recomandate tuturor pacientilor. Inainte de a va apuca de acest antrenament, consultati medicul fizioterapeut.

 

Exercitiile fizice trebuie imbinate cu tratamentul medicamentos al artritei reumatoide

Tratamentul artritei reumatoide include, pe langa exercitii fizice si fizioterapie, pentru pastrarea mobilitatii articulare, si tratament medicamentos. Acesta presupune antiinflamatoare modificatoare ale bolii, administrate cat mai curand posibil de la identificarea primelor simptome. Pentru intretinere, se pot folosi si medicamente pe baza de condroitin si glucozamin pentru a ajuta articulatiile sa se refaca.

 

 

Text: Corina Ionescu

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.