Revista care te menține sănătos

Articulații și oase

Ce trebuie sa stiti despre gonartroza

5 iulie 2018
Share

Genunchiul este cea mai complexa si poate cea mai solicitata articulatie a corpului nostru. El functioneaza ca o balama, in anumiti parametrii mecanici si fiziologici foarte limitati. Modificarea conditiilor normale de functionare, de cauza interna (articulara) sau externa (extraarticulara) se repercuta lent dar progresiv asupra genunchiului, determinand ceea ce numim in limbajul curent gonartroza.

In mod normal, atunci cand ne sprijinim pe ambele picioare, centrul de greutate al corpului cade (trece printr-un „poligon de sustinere”) in mijlocul genunchiului, ca intr-o balanta. La sprijinul pe un singur picior (unipodal), verticala centrului de greutate cade spre partea interna a genunchiului, avand tendinta de a-l dezechilibra. In mod normal aceasta tendinta este compensata, insa de musculatura membrului inferior.

Pe fata anterioara a genunchiului se afla rotula (patela), un os sesamoid, inclus intr-un sistem musculaligamentar puternic care ne tine in picioare. Eforturile in acest compartiment rotula (condilii femurali) sunt foarte mari, putand determina suferinte articulare. De asemenea, cand balanta de la nivelul genunchiului se dezechilibreaza cresc presiunile, de obicei asimetric, pe platourile tibiale si articulatia incepe sa sufere.

Gonartrozele primitive
apar prin deterioararea structurilor interne ale genunchiului ca urmare a efectelor de vascularizatie (varice si staze venoase la femei) si din cauza, probabil, tulburarilor metabolice generale, mai ales la femei.
Simplificand lucrurile, leziunile se produc la nivelul cartilagiilor articulare care incep sa se macine, sa se deterioreze. Leziunea initiala a artrozei este data de scaderea mucopolizaharidelor din cartilagiul articular, a proteoglicanilor, ca exces de degradare, sau prin cresterea enzimelor care distrug lanturile de glicoproteoglicani. Dupa Freeman, in cartilagiul artrozic apar rupturi de oboseala a fibrelor colagene in mod mecanic prin presiuni, eforturi mecanice si stresuri zilnice.

Semne clinice
Semnele clinice in gonartroza primitiva (mai precoce si deseori unilaterala) apar lent. Durerile se manifesta progresiv ca intensitate. Uneori debutul poate fi brusc cu hidartroza (lichid in genunchi).
Analizele de laborator sunt de obicei normale, iar examenul clinic si radiologic nu releva modificari ale axului segmentului respectiv.

Tratamentul medicamentos al gonartrozei primitive este inca in stadiul de cautari. Au fost propuse medicamente cu rol antiinflamator care ar inhiba postaglandinele, hialuronidaza si fibrinolezinele, preparate pe baza de cortizon, enzime si extracte de cartilaj si maduva osoasa. Rezultatele sunt modeste. Poate mai eficace sunt masurile de ordin general, valabile si pentru gonartrozele secundare.

Gonartrozele secundare
se dezvolta pe structuri articulare initial normale, prin cresterea presiunilor pe suprafetele articulare. Exemplul cel mai concludent este cazul obezilor (1/3 din gonartrozici sunt obezi), dar si prezenta altor conditii de supraincarcare articulara: sporturile violente (haltere, fotbal, rugby), unele presiuni predispozante (parchetari), suprasolicitari la bonavii amputati, diferente de lungime ale membrelor inferioare prin fracturi vicios consolidate sau luxatie congenitala de sold. Mai pot interveni de asemenea leziuni traumatice – rupturi de menisc, fracturi ale platoului articular sau ale condililor femurali, tumori, sinovite, condrodistrofii.

Intre cauzele extraarticulare ale gonartrozei secundare un rol important il joaca dezaxarile genunchilor – in”x” (genuralgum) sau in „o” (genurarum). In aceste situatii bratul fortei de greutate nu mai trece prin mijlocul genunchiului, ci prin compartimentul intern sau extern, in functie de tipul de dezaxare. Astfel, suprafata de sprijin se micsoreaza, creste presiunea numai pe o parte a genunchiului, apare „oboseala” si apoi leziunile de artroza.
Pe de alta parte, dezaxarea genunchiului deviaza si rotula, modificand rapoartele normale si in articulatia femuropatelara, cu consecinte de la subluxatia de rotula pana la artroza femuropatelara.

Semnele clinice, ca si la gonartroza primitiva, apar si evolueaza insidios, treptat. Durerea este progresiva, localizata difuz, sub rotula sau in spatele genunchiului (spatiu popliteu), cu iradieri in coapsa si in gamba, mai accentuate la urcatul si coboratul scarilor sau la efort. Treptat, durerile apar la solicitari din ce in ce mai mici. De obicei durerile cedeaza la repaus, mai ales noaptea si reapar suparator dimineata la mers, dar se diminueaza apoi dupa „incalzire”, prin reluarea treptata a mersului. Progresiv, limitarea miscarilor si impotenta functionala se accentueaza.

Analizele de laborator
de obicei sunt normale, dar examenul radiologic releva pensari articulare, condensari osoase, osteofite (ciocuri) sau chiar deformari severe ale articulatiei genunchiului. Examenul radiologic al intregului segment in picioare poate arata tipul de dezaxare, de deviatie, cat si partea din articulatie care este mai afectata si care trebuie corectata in cadrul eventualei interventii chirurgicale.
Din nefericire, evolutia este spontana si duce catre o agravare lenta dar progresiva. De la gonartroza se ajunge la artroza generalizata sau artroza complicata.

Dezaxarile genuchiului in valgus sau varus (genunchiul in „x” sau in „o”) constituie factor agravant in evolutia gonartrozei, osciland de obicei si laxitati la nivelul genunchiului, de asemeni nocive. Tot ce am discutat mai sus va conduce in mod insidios spre logica tratamentului gonartrozei. Daca pentru vindecarea acestei boli nu beneficiem de un tratament miraculos, trebuie sa o prevenim, sa stopam pe cat posibil evolutia ei invalidanta sau sa usuram suferintele bolnavului.

O prima masura despre care am mai discutat este pierderea ponderala prin restrangerea hidrocarbonatelor complexe (paine, paste fainoase, cartofi, dulciuri, mamaliga). Trebuie sa recunosc ca este greu de slabit, dar nu imposibil si „descarcarea” genunchilor de kilogramele pe care le aveti in plus are efecte benefice deosebite.
Prevenirea se poate face prin tratarea la varste tinere a deviatilor de ax prin operatii de corectare. Corectarea deviatiilor in „x” sau in „o” previne artroza femuroplatelara doar daca se face pana in jurul varstei de 15-16 ani. In cazul in care copilul dumneavoastra are picioare deviate in „x” sau „o”, adresati-va medicului ortoped cat mai devreme. De asemenea, consultati medicul ortoped atunci cand copilul are subluxatie de rotula. Operatiile efectuate mai tarziu pe articulatii nu au rezultat de prevenire, ci doar de ameliorare.
Despre operatiile care se fac in gonartroze nu cred ca este util sa insist. Voi vorbi doar despre proteza de genunchi care are indicatie in artrozele grave. Operatia nu este usoara, dar uneori este singura si unica solutie in gonartrozele invalidante.
Durerea in artroza incipienta sau deja constituita trebuie tratata. Sunt eficiente antiinflamatoarele, miorelaxantele si antialergicele. Articulatiile bolnave trebuie menajate si nu suprasolicitate.
In final, trebuie sa nu uitam de rolul benefic pe care il joaca curele balneoclimaterice in statiuni cu profil locomotor.

Dr. Florin Tocan,
Medic primar ortopedie-traumatologie,
Spitalul Clinic de Urgenta.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.