Revista care te menține sănătos

Recuperare medicală

Metode de recuperare in fractura de col femural

Dr. Georgiana Tache, medic primar recuperare medicală (Centrokinetic), cadru didactic universitar UMF „Carol Davila”, consilier nutriție metabolic balance (Nutriscence)
31 martie 2011
Share

Desi fractura de col femural sau de sold este una dintre afectiunile specifice varstei a treia, importanta atat prin consecintele imediate, cat si pe termen lung, poate aparea si la persoanele tinere, in contextul unor accidente de circulatie, sportive sau casnice.

In cazul acestora, varsta la care sunt intalnite cele mai multe fracturi este intre 20 si 40 de ani, deoarece in acest interval sunt mai expuse traumatismelor.

Femeile sunt mai predispuse la fractura de col femural decat barbatii, fiind in relatie directa cu osteoporoza care fragilizeaza oasele, favorizand aparitia fracturilor. Cele mai afectate sunt insa femeile in varsta.

Fractura de col femural poate fi fatala pentru varsta a treia

Cauza cea mai frecventa a fracturii de col femural este deteriorarea calitatii osului in cadrul procesului normal de imbatranire. Pentru persoanele de varsta a treia, fractura de col femural poate fi fatala. Un accident urmat de acest tip de fractura duce la imobilizarea persoanei. Starea sanatatii se poate astfel deteriora treptat prin restrictionarea activitatii si repausul la pat.

Un stil de viata activ previne aparitia fracturilor

Pentru prevenirea deteriorarii osului si evitarea fracturii, se recomanda in primul rand un mod de viata activ, cu practicarea a minimum 30 de minute de miscare pe zi. Activitatea fizica poate consta in program de exercitii, alaturi de plimbare in aer liber. Foarte important este si consumul de lactate, minimum 500 ml lapte, 150 g branza de vaci zilnic. Daca exista o tulburare de tranzit ce impiedica absorbtia calciului, precum colita, sindromul de colon iritabil, diareea cronica, este indicata administrarea unor suplimente de calciu cu vitamina D3 sau a unor forme de calciu injectabil. Suplimentar, se recomanda evitarea alimentelor care impiedica absorbtia calciului, precum cafeaua, ciocolata si pudra de cacao, fitatii din cereale (substante formate prin combinarea acidului fitic din cereale cu diverse minerale);

Test de osteodensitometrie pentru femeile aflate la menopauza

In cazul femeilor la menopauza, medicul de familie sau specialistul ginecolog ori endocrinolog recomanda efectuarea unui test de osteodensitometrie pentru identificarea riscului de osteoporoza si tratarea acesteia in cazul in care exista. In aceasta situatie, alaturi de tratamentul cu suplimente de calciu, vitaminele C si D3, este indicat un tratament adecvat cu un medicament antiosteoporotic.

Diagnosticul se stabileste prin examen radiologic

Exista anumite forme de fracturi de col si cap femural in care trebuie intervenit chirurgical de urgenta pentru a salva integritatea capului femural, in special la persoanele tinere, in urma accidentelor. Aceasta atitudine este esentiala pentru recuperarea rapida a functionalitatii membrului afectat. In plus, prin durere, fractura poate provoca soc initial, ulterior existand riscul de tromboze. Pentru a stabili diagnosticul de fractura de col, este necesar un examen radiologic.

Evolutia si prognosticul depind de varsta, de afectiunile anterioare sau determinate in urma unui politraumatism, dar si de tipul fracturii, cu sau fara deplasare.

Recuperarea se incepe imediat dupa imobilizare…

Daca pacientul este in varsta, prezinta alte afectiuni si nu poate suporta operatia, solutia este tratamentul functional, la doua sau trei saptamani de la accident, pentru combaterea durerii. Tratamentul chirurgical consta in osteosinteza cu suruburi sau se poate proteza capul femural in intregime. Recuperarea medicala face parte din tratamentul pacientului cu fractura de col femural, indiferent de metoda ortopedico-chirurgicala folosita. Programul de intretinere functionala si recuperare medicala trebuie inceput imediat dupa imobilizare. Tratamentul de recuperare se amplifica progresiv, pe masura consolidarii fracturii.

… si vizeaza tonifierea musculaturii si cresterea mobilitatii

Initial, se practica exercitii asistate care promoveaza intretinerea schemei de miscare la nivelul intregului membru inferior, precum si prevenirea edemelor si instalarea tulburarilor circulatorii. Se adauga apoi exercitii la sala de gimnastica si hidrokinetoterapia. Durata programului de recuperare este de minimum 3 luni. Exercitiile vor urmari in primul rand cresterea gradului de stabilitate a soldului prin tonifierea musculaturii si, in al doilea rand, cresterea gradului de mobilitate pana la obtinerea unghiurilor functionale de miscare.

Dr. Georgiana-Ozana Tache

Medic primar recuperare medicala,

Doctor in stiinte medicale,

Spitalul Clinic de Urgenta „Floreasca”,

Medical Care – Centrul de Recuperare Medicala

www.medicalcare.ro

[email protected]

0723 626 289

#tags   \  
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.