Revista care te menține sănătos

Articulații și oase

Discopatia vertebrala, cauze si tratament

Dr. Georgiana Tache, medic primar recuperare medicală (Centrokinetic), cadru didactic universitar UMF „Carol Davila”, consilier nutriție metabolic balance (Nutriscence)
15 mai 2024
Share

Practica medicala arata faptul ca durerea de spate afecteaza un procent din ce in ce mai mare din populatia activa si se regaseste la persoane din ce in ce mai tinere, contrar asteptarilor.

Coloana vertebrala a omului este alcatuita dintr-o succesiune perfect functionala din punct de vedere biomecanic, de vertebre si discuri intervertebrale.
Discurile intervertebrale sunt formate din tesut conjunctiv, mai precis dintr-un cartilaj (zgarci) cu rolul de a permite miscarea si de a amortiza socurile mecanice.

Factori responsabili de aparitia discopatiei vertebrale

Socurile mecanice pot avea loc din cauza caderilor in picioare de la inaltime, sariturilor, ridicarii si purtarii neantrenat si timp indelungat a unor greutati sau practicarii activitatilor sportive intr-o maniera necorespunzatoare etc. Socurile sau loviturile, mentinerea mult timp a unor posturi sau pozitii inadecvate, precum statul pe scaun la birou, in fata calculatorului, statul in picioare (ortostatismul prelungit), alcatuiesc, alaturi de toate celelalte conditii favorizante mentionate, contextul degradarii intempestive (bruste) sau progresive a discului intervertebral.

Degradarea consta in fragmentarea si/sau migrarea discului sau a unui fragment rupt al acestuia inspre ligamentele sau legaturile care mentin in mod normal discurile si vertebrele la locul lor. In functie de gravitatea deplasarii sau migrarii se poate ajunge la hernia de disc. Aceasta este o etapa evolutiva a discopatiei vertebrale.

Din ce cauza apare discopatia vertebrala

Discopatia vertebrala poate aparea din diferite motive:

Deconditionarea la efort a musculaturii spatelui, ceea ce conduce la asa-numita instabilitate musculoligamentara. Aceasta favorizeaza deplasarea, cu revenirea la loc a discului, ceea ce defineste criza de lumbago acut.

Hernia de disc, adica deplasarea discurilor intervertebrale de la locul lor in afara verterbrelor, fara revenire. Aceasta situatie se traduce prin durerea de spate insotita de cea care coboara pe picior, adica de lombosciatica. in momentul in care apare hernierea sau deplasarea discurilor, ele preseaza pe tesuturile din jur, in special pe radacinile nervoase care pleaca de la maduva spinarii spre membrele inferioare.

Criza de lombosciatica este insotita de durere de spate care coboara pe un picior, ca atare sau cu semne de amorteala sau furnicaturi;

Degradarea lenta, in timp, a structurii discurilor, cu scaderea distantei dintre vertebre sau pensarea spatiului intervertebral urmata de apropierea vertebrelor. in consecinta, incep sa se formeze osteofite sau ciocuri pe marginile sau pe conturul vertebrelor, la locul in care adera sau se lipesc ligamentele sau legaturile de unire dintre vertebre.

Aceasta este faza de spondilodiscartroza vertebrala. Durerile de spate sunt persistente, intensitatea lor difera si se repeta in timp, sub forma de crize dureroase.

In formele usoare, comprese calde, analgezice si antiinflamatoare

Discopatia (suferinta discala) este intalnita atat la persoanele tinere, aflate in plina activitate fizica si sportiva, cat si la persoanele varstnice, sedentare, dar si la cele supraponderale sau obeze.

In cazurile usoare de discopatie vertebrala se vor aplica comprese calde, perna electrica sau se poate purta imbracaminte calduroasa la nivelul zonei dureroase a spatelui. Scopul este acela de a furniza caldura, care amelioreaza contractura musculara ce insoteste crizele dureroase din cadrul discopatiei. Cel mai frecvant, durerile sunt localizate la nivel lombar, dar se pot intalni si la nivel dorsal. Persoana in cauza poate urma tratament cu analgezice, antiinflamatoare sub forma de comprimate, supozitoare sau injectabil. Acestora li se asociaza un miorelaxant, repaus pe plan tare obligatoriu, dar si masaj usor, efectuat cu un gel sau o crema cu proprietati analgezice si antiinflamatoare.

In formele avansate de discopatie vertebrala se apeleaza la medicul specialist

Daca durerea, contractura musculara si dificultatea de mobilizare si deplasare se mentin, pacientul trebuie sa consulte medicul specialist neurolog, neurochirurg sau cel de recuperare medical-fizioterapie, la indrumarea medicului de familie.
Pacientul va urma fie un tratament medicamentos mai puternic, constand in antiinflamatoare steroidiene, infiltratii etc., fie va fi supus unor investigatii paraclinice (radiografie, computer tomograf, RMN) spre a se stabili oportunitatea unei interventii chirurgicale sau recomandarea unui tratament fizical-kinetic de recuperare medicala. De obicei, suferinta recidiveaza, prezentand o evolutie cronica peste care apar puseele de acutizare sau criza dureroasa ce pot dura diferit, de la caz la caz.

Masurile generale care pot fi luate in vederea raririi sau spatierii puseelor dureroase si evitarii agravarii suferintei sunt: gimnastica medicala, evitarea sedentarismului si a desfasurarii unor activitati statice si fara pauza de miscare intre ele, practicarea inotului terapeutic, evitarea ridicarii unor greutati prin aplecarea trunchiului in fata.

Dr. Georgiana-Ozana Tache,
Medic primar recuperare medicala,
Doctor in stiinte medicale,
Spital Clinic de Urgenta Floreasca,
Medical Care-Centrul de Recuperare Medicala
www.medicalcare.ro
0723. 626. 289

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.