
Poliartrita reumatoida se caracterizeaza in special prin prezenta durerilor articulare. Pe langa tratamentul medicamentos recomandat de medic, este necesar sa urmati cateva sfaturi care pot ameliora si preveni durerea din poliartrita reumatoida.
De la oboseala la pierderea apetitului, poliartrita reumatoida va poate afecta viata in numeroase moduri. Dar simptomul cu cel mai mare impact este durerea, pentru care exista multe medicamente. Totusi, urmarea cu sfintenie a schemei de tratament prescrisa de medicul specialist nu este suficienta. Pentru ca este o boala care nu se vindeca, este necesar sa va ajustati si modul de viata. Mai precis, sa va insusiti anumite obiceiuri care sa va usureze situatia. Iata care sunt.
Odihniti-va suficient!
Faceti pauze regulate de la activitatile zilnice, relaxati-va mintea si corpul si odihniti-va in timpul zilei atunci cand puteti. Desi odihna este importanta, o viata sedentara poate agrava durerea din poliartrita reumatoida. Este indicat sa va odihniti strict cand aveti nevoie.
Protejati-va articulatiile!
Persoanele cu poliartrita reumatoida trebuie sa aiba in permanenta grija de articulatii, pentru a evita anumite complicatii, chiar si atunci cand efectueaza activitati usoare. De exemplu, in loc sa ridicati obiectele grele, tarati-le, iar pentru a deschide o usa, folositi umarul, in locul mainii, pe cat posibil. Odata cu aceste exemple, incercati sa gasiti metode de desfasurare a activitatilor fara a pune presiune asupra articulatiilor.
Antiinflamatoare naturale cu puteri vindecatoare
Faceti o baie calda!
Caldura amelioreaza durerea articulara din poliartrita. Din acest motiv, o baie sau un dus cald poate face minuni in acest tip de durere.
Scapati de kilogramele in plus!
Obezitatea este daunatoare intregului organism, de la organele interne la articulatii. Kilogramele in plus exercita presiune asupra articulatiilor (genunchi, spate, solduri) deja afectate de poliartrita reumatoida, accelerand degradarea lor. Obezitatea, pe langa presiunea exercitata asupra articulatiilor, favorizeaza aparitia si mentinerea inflamatiei din intregul organism si, in consecinta, de la nivelul articulatiilor.
Este necesar sa urmati o dieta adecvata varstei, luand in considerare mai multi factori (de exemplu, prezenta altor afectiuni), ce va fi asociata unui plan de exercitii fizice adecvat. Daca nu puteti reusi singur, cereti ajutorul familiei sau al unei persoane specializate, precum un medic nutritionist sau un fiziokinetoterapeut.
Artrita psoriazica: simptome si factori de risc
Faceti miscare!
Persoanele cu poliartrita reumatoida evita, de obicei, exercitiile fizice, insa acestea sunt absolut necesare pentru a preveni durerile articulare. In plus, va pot aduce buna dispozitie, mai multa energie, precum si un somn mai linistit. Este recomandat sa faceti exercitii fizice in mod regulat, de trei ori pe saptamana, timp de 30-45 de minute.
Cele mai indicate sunt plimbarile, inotul si ciclismul, deoarece au un impact scazut asupra articulatiilor. Persoanele cu poliartrita reumatoida se trezesc dimineata cu rigiditate articulara. Din acest motiv, este necesar sa va incepeti ziua cu un dus cald, dupa care sa faceti cateva exercitii de stretching (intindere) pentru a relaxa muschii si articulatiile. Daca nu stiti ce exercitii sunt potrivite, nu ezitati sa intrebati un fiziokinetoterapeut, de exemplu.