Revista care te menține sănătos

Articulații și oase

Informații despre hallux valgus – ce este și care sunt opțiunile de tratament

26 aprilie 2023
Share
Informații despre hallux valgus – ce este și care sunt opțiunile de tratament

Hallux valgus, sau monturile, reprezintă o problemă destul de comună și se manifestă la nivelul degetelor de la picioare. Avem de-a face cu o afecțiune care poate să apară la orice vârstă, dar cu care se confruntă în general persoanele cu vârsta cuprinsă între 30 și 50 de ani. Nu este foarte clar de ce apar aceste monturi (hallux valgus), dar au fost identificați mai mulți factori care le favorizează apariția și dezvoltarea. Atunci când apar aceste diformităţi, apar odată cu înroşirea pielii de deasupra lor și cu inflamație; este un disconfort resimțit pe fondul creșterii articulației de la degetul mare și a ieșirii în afară a acesteia.

Se poate ca hallux valgus (monturile) să apară și la degetele mici ale mebrelor inferioare, însă dimensiunile lor sunt mai mici. Monturile evoluează progresiv, iar evoluția lor este favorizată de înclinarea degetului mare. Pe măsură ce trece timpul, unghiul oaselor ajunge să se modifice treptat și să genereze formarea unei proeminente. Este situația în care aspectul începe să devină neplăcut, iar persoana respectivă începe să resimtă dureri (în zona respectivă). În majoritatea cazurilor, simptomele apariției monturilor nu sunt resimțite în primele etape ale dezvoltării lor – ba chiar pot să fie întâlnite situații în care simptomele să nu fie niciodată prezente. De cele mai multe ori însă, odată ce degetul mare de la picior se inflamează, persoana afectată începe să se confrunte cu durere.  

Alternative de tratament pentru hallux valgus

În cazul în care ați remarcat apariția hallux valgus (monturilor), pentru a alege una dintre opțiunile de tratament existente este recomandat să mergeți la un consult de specialitate, efectuat de către un medic. Este singura persoană care poate să evalueze corect situația dumneavoastră, să stabilească un diagnostic și să vă prescrie tratamentul de care aveți nevoie.

Dacă ați încercat deja anumite alternative mai simple de tratament pentru hallux valgus și ați remarcat că nu ați obținut rezultatele dorite, se poate ca medicul să vă recomande varianta intervenției chirurgicale. Este bine să aveți în vedere că nu toți specialiștii sunt de acord că monturile trebuie să fie operate, în pofida faptului că nu se opresc din creștere. Cei mai mulți dintre medici consideră că este important să vă adaptați încălțămintea în funcție de aceste probleme și să respectați sfaturile de prevenire a monturilor, țînându-le astfel progresia sub control.

hallux valgus, orteza hallux valgus, monturi,

Ortezele hallux valgus pentru tratament și prevenție

Orteza hallux valgus reprezintă una dintre cele mai eficiente alternative de tratament pentru monturi. Înainte de a achiziționa un model sau altul este recomandat să vă examineze un specialist care să vă indice varianta cea mai potrivită pentru nevoile dumneavoastră. Orteza hallux valgus este fabricată din materiale de foarte bună calitate și conține un suport din piele, care este prins de cele două suporturi din material plastic și care poate fi reglat. În afară de faptul că această orteză poate să ajute la prevenirea și tratarea hallux valgus, este utilă și în situația persoanelor cu degete incalecate și suprapuse. De asemenea, poate să fie folositoare pentru pacienții care au trecut recent printr-o intervenție chirurgicală și care se află în perioada de recuperare.

Pentru a reuși să schimbați punctele de presiune din interiorul pantofilor dumneavoastră, puteți apela și la anumite inserții proiectate special pentru acest lucru – aceste inserții având rolul și capacitatea de a îmbunătăți poziția degetului mare atunci când mergeți pe jos. Pentru a reduce presiunea în interiorul încălțămintei, puteți achiziționa și distanţieri sau protectori.

Cum puteți preveni apariția hallux valgus?

Având în vedere faptul că hallux valgus se dezvoltă în urma unui proces lent, specialiștii recomandă să faceți din îngrijirea picioarelor o obișnuință încă din timpul copilăriei. Pentru ca medicul să poată observa gradul de evoluție a monturilor și pentru ca acesta să poată stabili tratamentul de care este nevoie, va trebui să faceți radiografii. Este important și ca forma picioarelor să fie observată constant în perioada de creștere, mai ales dacă sunt în familie persoane cu hallux valgus. Una dintre recomandările pentru prevenirea monturilor este aceea de a alege întotdeauna încălțămintea corespunzătoare, care să nu pună presiune pe degete și să nu le oblige să stea strânse în interiorul pantofului.

Pantofii care au toc și vârful ascuțit trebuie să fie evitați de către femei, pentru că exercită multă presiune la nivelul degetelor și pot să deformeze piciorul. Așa cum am amintit anterior, pentru o amortizare suplimentară în timpul mersului și pentru o mai bună mobilitate a degetelor de la picioare puteți folosi anumite inserții speciale. Sunt dispozitive care și-au demonstrat utilitatea din perspectiva suportului și a reducerii stresului la nivelul membrelor inferioare, ajutând la prevenirea formării monturilor. Chiar dacă aceste măsuri de prevenție nu pot să inverseze deformările, au totuși rolul de a ameliora simptomele resimțite și de a încetini evoluția monturilor. Atunci când sunt alese și folosite conform indicațiilor unui specialist, ortezele hallux valgus pot să realinieze mușchii membrelor inferioare, tendonul și degetul mare. 

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.