Revista care te menține sănătos

Recuperare medicală

Terapia prin miscare si boala artrozica

Dr. Georgiana Tache, medic primar recuperare medicală (Centrokinetic), cadru didactic universitar UMF „Carol Davila”, consilier nutriție metabolic balance (Nutriscence)
4 mai 2009
Share

Prin definitie, boala artrozica sau osteoartrita reprezinta afectarea degenerativa a articulatiilor. Din punct de vedere patologic, se caracterizeaza printr-o deterioare progresiva, culminand cu pierderea cartilagiului articular. Este insotita de modificari reactionale ale articulatiei si ale osului subcondral.

Prevalenta afectiunii creste odata cu inaintarea in varsta. Artoza poate fi: idiopatica (cea mai frecventa situatie) sau secundara (exista o cauza identificabila). Localizarea este diferita, raportat la sexul pacientului si la conditiile de utilizare articulara, precum suprasolicitarea, miscarile repetitive etc. Se constata astfel artroza policelui (degetul mare al mainii) si a altor articulatii ale degetelor (in special la femei). Frecvent intalnita este si artroza soldului (predominanta la barbati), dar si artroza tibiotarsiana (predomina la dansatori, balerini).

Simptomatologie
Aspectele sau manifestarile clinice ale artrozelor sunt reprezentate de:
Durerea articulara progresiva, care creste la mobilizare si se amelioreaza la repaus, la debutul bolii, pentru ca, ulterior, sa fie prezenta si la repausul articular; Redoarea articulara (dificultatea de a mobiliza articulatia in cauza sau mobilizarea este dificila si dureroasa); Marirea in volum a articulatiei afectate, data de: cresterea volumului de lichid sinovial, proliferarea osoasa sau cartilaginoasa; Articulatiile adesea interesate sunt cele interfalangiene, baza policelui (rizartroza policelui), soldul, genunchiul, coloana vertebrala.

Proteza, solutia finala
In cadrul bolii artrozice, tratamentul este conservator sau ortopedico-chirurgical. De cele mai multe ori, protezarea este atitudinea terapeutica finala. Tratamentul medicamentos sau simptomatic este reprezentat de aspirina in doze analgetice si antiinflamatoare, glucocorticoizi, in administrare intraarticulara sau periarticulara. Specialistii pot recurge si la metode care asigura degajarea articulara, precum corectarea anomaliilor posturale, orteze, purtarea de pantofi cu talpa corespunzatoare (sport), utilizarea unui baston la mers, repaus articular adecvat, nu o imobilizare prelungita, scaderea in greutate spre valorile ideale.

Importanta exercitiului fizic
Alaturi de tratamentul conservator, se situeaza kinetoterapia sau gimnastica medicala. Aceasta consta in programe de exercitii fizice, efectuate cu un scop bine definit. Kinetoterapia este termenul utilizat in sensul global al terapiei prin miscare si presupune toate aspectele vizate de miscare: profilaxia, terapia si recuperarea functionala. Prescrierea unui program de exercitii fizice in scop de reeducare functionala se va face dupa evaluarea mecanismelor care stau la baza suferintelor pacientului cu boala artrozica. Bolnavul cu insuficienta cardiovasculara, cel cu patologie respiratorie, cel cu alte suferinte ale aparatului locomotor etc. vor beneficia de kinetoterapie curativa si de reeducare functionala, numai dupa ce sunt clarificate verigile fiziopatologice implicate in disfunctionalitatea constatata. Articulatia, ca element mecanic al miscarii, poate sta la baza deficitului functional al aparatului locomotor. In boala artrozica, prin deteriorarea structurilor articulare, poate fi vorba despre pierderea stabilitatii si/sau a gradului de mobilitate (abilitate) a doua segmente osoase adiacente (sindrom disfunctional). Poate fi si cazul unui sindrom algic-inflamator care limiteaza antalgic miscarea.

Exercitiile fizice cresc mobilitatea articulara
Cresterea mobilitatii articulare este obiectivul principal al unui program de exercitii fizice, care urmareste obtinerea unghiurilor functionale si redobandirea intregii amplitudini de miscare intr-o articulatie afectata de artroza. La randul sau, cresterea fortei musculare se realizeaza prin contractie musculara care are la baza tensiunea musculara. Mecanoterapia reprezinta un mod particular de gimnastica medicala care utilizeaza aparate mecanice bazate pe sistemul parghiilor. Aceste aparate pot fi actionate de forta musculara a pacientului sau de o forta exterioara (motoare, contragreutati, forta aplicata de kinetoterapeut) si permit scaderea si cresterea efortului muscular, in functie de situatie. Intr-o acceptiune mai larga, alti clinicieni au inclus in notiunea de mecanoterapie toate metodele care utilizeaza diferite instalatii si aparate mai simple sau mai complexe, precum instalatiile de scripeti, arcurile, mesele speciale de kinetoterapie, bicicletele ergometrice, patinele etc. Toate aceste echipamente se folosesc cu succes in intretinerea functionalitatii, dar si in recuperarea articulatiilor afectate de boala artrozica.

Dr. Georgiana-Ozana Tache,
Medic primar recuperare medicala
Doctor in stiinte medicale,
Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca,
Medical Care – Centrul de Recuperare Medicala
www.medicalcare.ro
0723.626.289

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.