Revista care te menține sănătos

Articulații și oase

Fasciita plantara: remedii pentru acasa

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
28 noiembrie 2017
Share
Fasciita plantara: remedii pentru acasa

Fasciita plantara este cea mai frecventa cauza de durere a calcaiului. Fascia plantara este un ligament care conecteaza osul calcaiului de degete si ofera sprijin arcului piciorului. Daca acesta sufera o intindere, devine slabit, iritat si se umfla. Prin urmare, apare durerea in timpul mersului sau atunci cand stati mult in picioare.

Aceasta afectiune apare mai frecvent la persoanele de varsta mijlocie, insa poate aparea si la persoanele tinere care exercita presiune asupra picioarelor, precum atletii sau soldatii. Fasciita plantara se poate manifesta la unul sau la ambele picioare.

Care sunt factorii de risc pentru fasciita plantara?

Aceasta poate aparea frecvent daca:

  • Stati in picioare, alergati sau mergeti perioade lungi de timp, in special pe suprafete dure
  • Sunteti supraponderal
  • Mergeti incorect, cu piciorul intors in interior
  • Purtati inaltaminte nepotrivita

Pintenii calcaneeni. Care este tratamentul?

Care sunt remediile pentru acasa in caz de fasciita plantara?

Tratamentul fasciitei plantare cuprinde in special obiceiurile pe care le puteti face acasa, asociate sau nu cu medicamente, la sfatul medicului.

Iata care sunt remediile pentru acasa:

  • Odihniti-va picioarele. Reduceti orice tip de activitate care va poate cauza durere.
  • Purtati incaltaminte care va ofera sprijin, cu un suport bun pentru arcul piciorului si amortizare a calcaiului.
  • Aplicati gheata pe calcai. Aceasta poate reduce inflamatia. Puteti alterna cu baile calde, intrucat caldura poate ameliora simptomele, doar daca aplicati gheata dupa.
  • Ca medicamente, puteti apela, la sfatul medicului, la antiinflamatoare, precum ibuprofenul, naproxenul sau alte antiinflamatoare nesteroidiene, pentru a reduce inflamatia. Acestea se pot folosi sub forma de comprimate orale sau creme topice pe care le puteti aplica pe zona dureroasa.
  • Purtati atele pe timpul noptii. Acestea intind usor fascia plantara si tendonul lui Achile si previne contractura in timpul noptii.
  • Faceti exercitii de intindere. Acestea ajuta la cresterea flexibilitatii piciorului si a gleznei, ceea ce ofera sprijin arcului piciorului.

secundara_fasciita_plantara_inainte de paragraful De multe ori, atletii dezvolta fasciita plantara...

De multe ori, atletii dezvolta fasciita plantara deoarece fac antrenamente in incaltaminte nepotrivita. Inlocuiti incaltamintea la cateva luni. Mai mult, evitati antrenamentele pe suprafete dure. Acest lucru impiedica aparitia sau reaparitia fasciitei plantare.

Daca aveti kilograme in plus, aceasta poate pune presiune in plus asupra picioarelor. Din acest motiv, este necesar sa scapati de aceste kilogramele. O dieta echilibrata, saraca in zahar si grasimi, asociata cu exercitii fizice corespunzatoare, va poate ajuta sa atingeti o greutate cat mai aproape de normal. Chiar si cateva kilograme in minus va pot ajuta la ameliorarea durerii din fasciita plantara.

Cum alegem incaltamintea potrivita pentru afectiunile piciorului?

Fasciita plantara apare, de obicei, din cauza mai multor leziuni de-a lungul timpului. Cu ajutorul tratamentului, veti putea ameliora aceasta afectiune in mai putin de o saptamana. Insa, este posibil sa aveti nevoie de mai mult timp pentru ca durerea sa dispara complet, chiar si cateva luni sau un an. Cu cat incepeti mai repede tratamentul, cu atat mai repede va disparea durerea si va veti putea intoarce la activitatile obisnuite.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.