Revista care te menține sănătos

Medicină generală

Ciudateniile corpului uman: care sunt si ce cauze au

16 februarie 2018
Share

Exista multe probleme de sanatate care, la un moment dat, pot fi considerate ciudatenii, ridicand un semn de intrebare in ceea ce priveste sanatatea persoanei care se confrunta cu una sau mai multe dintre aceste probleme.

Iata care sunt aceste ciudatenii si din ce cauze pot aparea.

  • Hiperhidroza (transpiratia excesiva)

Desigur, hiperhidroza este foarte deranjanta, insa se manifesta foarte frecvent, inclusiv la persoanele complet sanatoase. Poate aparea la nivelul fetei, dar poate fi mai abundenta la nivelul palmei, talpii piciorului si al subratului. Tratamentul poate include antiperspirante cu clorura de aluminiu, injectii cu botox, medicamente, chiar interventii chirurgicale.

  • Vertijul

Impresia ca se invarte camera cu noi poate indica aceasta afectiune. Cauza poate fi o problema a urechii interne sau afectarea unui nerv, ce poate dura de la cateva minute la cateva ore. Pentru a face diferenta intre vertij si ameteala trebuie sa observam modul in care se produce. Alte simptome pot include diminuarea auzului, disconfort al urechii si miscari anormale ale ochiului. Tratamentul vertijului depinde de cauza. Cel mai bine este sa discutati cu medicul dumneavoastra.

  •   Amorteala bratului sau a piciorului

Ati avut vreodata senzatia ca nu va mai simtiti o mana sau un picior? Aceasta senzatie inofensiva si temporara este cauzata de o presiune constanta asupra nervilor, lasandu-i incapabili sa transmita mesaje catre creier. Tratamentul este simplu: schimbati pozitiile. Pe masura ce incepeti sa le resimtiti, puteti avea niste furnicaturi pentru o perioada scurta de timp. Furnicaturile cronice (simtite in permanenta sau pe o perioada mai mare de timp) pot indica o afectiune mai severa ce trebuie investigata si evaluata imediat.

  •   Sughitul

Reprezinta o contractie incontrolabila a diafragmei (muschiul situat sub plamani care intervine in procesul respiratiei). Cauzele sughitului includ mancatul excesiv sau prea repede, consumul mare de alcool sau inghitirea aerului. De obicei, acesta dispare de la sine, insa puteti incerca si anumite metode, precum: sa va tineti respiratia, sa beti repede apa sau sa respirati intr-o punga.

  •  Urechile infundate

Cu totii am experimentat acest fenomen atunci cand am zburat cu avionul, iar „inghititul in sec” face sa dispara aceasta senzatie, prin egalarea presiunii dintre exteriorul si interiorul conductului auditiv, pe masura ce altitudinea se schimba. Un mic ajutor ar fi sa inchideti gura, sa va tineti nasul cu degetele si apoi sa suflati usor. De asemenea, ati putea incerca sa mestecati guma sau sa cascati.

  •  Carceii

Sunt, de fapt, niste spasme ale muschilor si au o durata de cateva secunde pana la cateva minute. Deshidratarea, suprasolicitarea muschiului, iritarea nervului si un nivel scazut al mineralelor – precum potasiu si calciu – ar putea fi unele dintre cauzele carceilor. Faceti o scurta plimbare pentru a ameliora durerea sau scuturati piciorul pentru a intinde muschiul. Daca persista, consultati un medic.

  •   Ceara din urechi

Ceara care se formeaza in mod natural tine infectiile departe, pastreaza urechea curata, iar corpul nostru elimina in mod natural excesul de ceara. Problemele apar atunci cand incercam sa ne curatam urechile, in special cu betisoarele sau cu alte obiecte. Simptomele ce pot aparea includ: durere, mancarime sau diminuarea auzului. Medicul poate indeparta excesul manual sau cu un irigator.

  •   Limba neagra viloasa (paroasa)

Da, poate suna infricosator, insa este o afectiune inofensiva. Aspectul de limba paroasa apare atunci cand papilele gustative cresc mai mult decat normal (se alungesc). Acest fapt duce la aspectul paros al limbii. Resturile, bacteriile si alte organisme se acumuleaza la nivelul acestor papile marite si dau culoarea neagra, maronie sau galbena. Cauzele includ igiena orala deficitara, fumatul, unele ape de gura, terapia cu radiatii la nivelul gatului si al capului si unele medicamente. Pentru ajutor, periati-va dintii si limba de doua ori pe zi si evitati factorii favorizanti.

  •  Spasmele ochilor

Sunt imprevizibile, suparatoare, dar inofensive. Acestea pot fi cauzate de stres, oboseala si cofeina. Daca sunt mai severe sau dureaza o perioada mai mare de timp, pot fi cauzate de afectiuni neurologice, precum sindromul Tourette. Spasmele pleoapelor dispar, de obicei, de la sine, insa daca sunt mai intense, ar putea fi recomandate injectiile cu botox.

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.