Revista care te menține sănătos

Medicină de familie

Putem controla transpiratia in exces?

2 iulie 2010
Share

Hiperhidroza inseamna transpiratia abundenta, mult mai intensa decat ar impune-o conditiile de mediu, impiedicand activitatea zilnica. Hiperhidroza este declansata la nivelul sistemului termoreglator al corpului, si anume la nivelul glandelor sudoripare. In mod fiziologic, cand temperatura corpului creste, sistemul …

nervos autonom stimuleaza aceste glande sa secrete un fluid pe suprafata pielii, racind prin evaporare corpul. Acest fluid (transpiratia) este compus in principal din apa si sare.

Responsabile de transpiratia in exces sunt glandele sudoripare

Hiperhidroza este considerata o tulburare a functiei glandelor sudoripare, din cauza unei hiperreactivitati a nervilor care controleaza secretia transpiratiei de la nivelul anumitor zone. De multe ori, un stimul emotional sau termic, chiar si moderat, declanseaza la persoanele afectate o secretie sudoripara abundenta care, in mod normal, ar fi minima. Hiperhidroza poate fi generalizata, cand afecteaza arii intinse ale corpului, sau localizata (palme, talpi, axile).

Hiperhidroza generalizata, posibila cauza a unor boli sistemice

Hiperhidroza generalizata poate aparea in contextul unor boli sistemice. Daca debuteaza brusc, are de obicei o cauza, cum ar fi o reactie adversa a unui medicament. De asemenea, poate fi semnul unei afectiuni de tipul bufeurilor din menopauza, scaderea glicemiei, hiperreactivitate tiroidiana, leucemie, limfom, atac de cord sau, posibil, o boala infectioasa. Astfel de simptome necesita prezentarea la medicul specialist internist/generalist pentru identificarea cauzei.

La nivelul talpii transpiratia favorizeaza aparitia infectiilor fungice

Spre deosebire de transpiratia generalizata, cea localizata nu semnifica de obicei o patologie grava. De regula, hiperhidroza palmo-plantara si axilara debuteaza in perioada adolescentei. Cea generalizata are debut tardiv. Complicatiile nu pun viata in pericol, dar transpiratia in exces este deranjanta poate sta la baza dezvoltarii unor complexe de inferioritate. Se asociaza de multe ori cu un miros neplacut, iar la nivel plantar (talpa) favorizeaza aparitia si intretinerea infectiilor fungice.

Diagnosticul este stabilit strict clinic. Uneori, pentru a pune in evidenta secretia sudorala, se poate aplica la nivelul zonei incriminate pulbere impregnata cu cristale de iod. In prezenta transpiratiei, aceasta devine neagra. Tratamentul este dificil, iar rezultatele pot fi inconstante.

Produsele topice, prima optiune de tratament

Ca prima linie de tratament impotriva transpiratiei excesive sunt utilizate produse topice, cele mai eficace fiind cremele care contin hexahidrat clorid de aluminiu. Acestea se aplica in fiecare seara, pana cand transpiratia se diminueaza in intensitate, iar apoi se poate administra la 2-3 zile. Ca efect advers posibil a fost descrisa iritatia la nivelul zonelor de aplicare. Alte alternative ar fi acidul tanic, rezorcinolul, acidul boric, permanganatul de potasiu, formaldehida. Eficacitatea acestora este mai scazuta comparativ cu sarurile de aluminiu si provoaca frecvent reactii adverse.

Iontoforeza hiperhidrozei palmo-plantare

O alta metoda de tratament a transpiratiei palmo-plantare este iontoforeza. Aceasta. presupune introducerea zonelor ce urmeaza a fi tratate intr-un recipient cu o solutie speciala prin care trece un curent galvanic de intensitate slaba. Metoda este eficienta, dar nu este disponibila decat in anumite centre specializate. Nu este recomandata in hiperhidroza axilara.

Injectiile cu toxina botulinica sunt eficiente, dar nu persista

Rezultate bune aduc si injectiile cu toxina botulinica, dar, din pacate, acestea sunt tranzitorii, fiind necesare tratamente repetate, la cateva luni interval. Medicamentele sistemice sunt rar utilizate din pricina efectelor adverse. In cazurile extreme, pentru pacientii care doresc o rezolvare definitiva a problemei, se pot face interventii chirurgicale care au rolul de a distruge ganglionii nervosi de la nivelul maduvei spinarii, ganglioni care au rolul de a controla secretia sudoripara. Interventia se numeste simpatectomie si implica riscurile unei interventii neurochirurgicale. Se mai practica excizia chirurgicala a zonei afectate de hiperhidroza, metoda fiind aplicata zonei axilare.

 

Sfaturi practice pentru controlarea transpiratiei in exces!

Va oferim cateva remedii utile de care puteti tine cont acasa:

  • Folositi antiperspirante, nu deodorante. Acestea din urma doar mascheaza mirosul neplacut.
  • Faceti dusuri zilnic;
  • Uscati-va picioarele complet dupa baie;
  • Alegeti materiale naturale pentru haine (bumbac, lana, matase), incaltaminte (piele) si sosete (bumbac);
  • Alternati tipul de incaltaminte de la o zi la alta;
  • Incercati tehnici de relaxare (yoga, meditatia) pentru controlul stresului.

 

Dr. Dumitru Florin, specialist dermatologie,
Dr. Costea Petruta Isabela, specialist medicina interna,
Clinica Medicover Pipera,
Telefon programari: 021/310.15.99.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.