Revista care te menține sănătos

Dosar medical

Bronzati-va sanatos! 2

31 iulie 2015
Share

Tegumentele sunt principala interfata a organismului cu mediul inconjurator. Functia lor de baza este aceea de protectie a corpului fata de orice agresiune exterioara (fizica, chimica sau biologica). Pentru a ne apara, pielea este formata din trei straturi principale, care sunt, incepand dinspre exterior, epidermul, dermul si hipodermul. Stratul cel mai superficial, epidermul, are, la randul lui, alte sapte zone, toate aflate intr-o permanenta transformare si maturizare. Pe masura ce celulele epidermului imbatranesc, ele se incarca cu cheratina si mor, exfoliindu-se insesizabil, dar continuu. Ei bine, intre agresiunile fizice la care este supusa pielea se afla si expunerea la radiatiile solare.

 

Anumite radiatii UV traumatizeaza pielea

Printre componentele acestor radiatii se regasesc si cele ultraviolete care, alaturi de rolurile benefice (catalizarea producerii de vitamina D antirahitica in tegumente), au si actiuni negative. Anumite tipuri de radiatii UV traumatizeaza profund pielea si produc imbatranirea prematura a fibrelor conjunctive din derm (mai ales a celor elastice) si, implicit, ridarea pielii, dar determina si leziuni de amploare mai mica sau mai mare la nivelul ADN-ului celulelor tegumentare. Desigur, respectivele leziuni pot fi corectate in anumite limite de catre organism, dar reprezinta un factor de risc pentru aparitia cancerelor de piele (bazocelulare, spincelulare sau melanoame).

Pentru a preintampina macar partial aceste probleme, organismul si-a luat masuri: secretia de melanina. Melanina este pigmentul cafeniu produs de melanocite, celule care se gasesc in straturile profunde ale epidermului. Secretia de melanina este modulata de expunerea la soare, dar si de alti factori, cum ar fi cei genetici, hormonali etc.

 

Cum actioneaza melanina asupra organismului?

Cand stam la soare, zone din creier emit semnale hormonale care comanda productia de melanina. Bronzul (coloratia specifica) produs de aceasta ecraneaza practic radiatiile solare traumatizante pentru celulele tegumentare. Unii dintre noi au, genetic, o abilitate mai buna de sinteza a melaninei si, deci, de protectie solara. Altii, cei cu ten deschis la culoare si par blond, au o abilitate redusa si nu se pot apara eficient la expunerea solara.

Consecinta o reprezinta o sensibilitate crescuta a pielii, aceasta inrosindu-se rapid, exfoliindu-se dupa o anumita perioada si lasand in urma pete hiperpigmentare (pistrui). Exista si o a treia categorie de persoane, cei care sufera de albinism. Si acestia au melanocite dar, din cauza lipsei congenitale a unei enzime, nu pot sintetiza melanina. In consecinta, le este interzisa expunerea la soare.

 

Vitamine pentru un bronz sanatos

Evident, pentru un bronz uniform si placut, este necesara o piele hidratata si sanatoasa care are nevoie, la randul sau, de o aprovizionare corespunzatoare cu vitamine. Astfel:

Vitamina A este o vitamina esentiala pentru sanatatea tegumentelor si mucoaselor. Asigurarea necesarului de vitamina A, fie ca retinol (vitamina activa), fie sub forma de caroteni (provitamine), este obligatorie pentru evitarea tegumentelor aspre, crapate, cu scuame, sensibile la agresiuni microbiene. Unii au numit acest aspect „piele de broasca raioasa”.

Totusi, in conditiile unui aport de vitamina A mai mare decat cel obisnuit, sau al folosirii de creme/medicamente orale care contin retinoizi (derivati de vitamina A; se utilizeaza in tratamentul acneei sau al psoriazisului), este bine de stiut ca pielea, prin inhibarea keratogenezei, devine mai sensibila la radiatiile solare. In consecinta, se poate arde mai repede. Deci, este nevoie de atentie si protectie suplimentara, prin expunere moderata si prin aplicarea de ecrane de protectie;

Vitamina PP sau niacina este si ea necesara pentru o reactie normala a tegumentelor la soare si pentru un bronz frumos si sanatos. In carentele de niacina, pielea expusa se comporta anormal si apar fenomene de fotodermatita: tegumentul se inroseste, devine aspru si apar bule (basici). Dupa un timp, aceste bule se sparg si lasa in urma cruste. Cand acestea dispar, raman pete lipsite de culoare, depigmentate. Prin repetarea fenomenelor, pielea din zonele expuse la soare se subtiaza si se pateaza, modificarile fiind ireversibile. De aceea este nevoie sa evitam carentele, consumand zilnic alimente bogate in niacina. Sursele de vitamina PP sunt in primul rand produsele din carne si viscere, indiferent de specie sau de modul de preparare (pasare, peste, vita, porc etc.), alte alimente de origine animala, rosiile, ciupercile, cafeaua;

Vitamina C sau acidul ascorbic este importanta prin implicarea in sinteza colagenului si prin rolul antioxidant. Poate dovedi unele efecte de incetinire a pigmentarii tegumentelor. De aceea unii dermatologi contraindica suplimentele in cazul persoanelor care vor sa un bronz rapid.

Vitamina B2 (riboflavina) are rol in pastrarea integritatii tegumentare si in pigmentarea uniforma. Din acest motiv, alimentele care contin aceasta vitamina sunt utile si indicate. Ea se gaseste indeosebi in legume verzi, lapte, tomate, carne, ficat, branza, iaurt;

Celelalte vitamine, desi nu se implica in mod direct in procesul de bronzare, sunt necesare pentru a ajuta pielea sa faca fata cu brio perioadei de vara. Amintim indeosebi vitamina B6, biotina si vitamina E. Carentele importante ale acestor vitamine au demonstrat modificari cutanate majore: eritem, placi hiperkeratozice psoriaziforme, prurit etc.Aproape 90% din vitamina D se sintetizeaza in piele

O problema care ridica semne de intrebare din partea multor persoane este cea referitoare la vitamina D. Se stie ca aproximativ 90% din vitamina D se sintetizeaza in piele, sub actiunea UVB (radiatii ultraviolete cu o anumita lungime de unda), dintr-un precursor numit 7-dehidro-colesterol.

Folosirea din ce in ce mai frecventa a ecranelor solare menite sa fereasca pielea de actiunea agresiva a soarelui a condus si la blocarea partiala sau chiar totala a sintezei de vitamina D in piele, cu efecte negative asupra metabolismului fosfo-calcic. Un factor de protectie cu valoarea 8 reduce cu 95% „accesul” ultravioletelor in piele. Oamenii de stiinta ne sfatuiesc sa ne expunem in mod regulat la soare, in medie 10-15 minute pe zi, macar de 2-3 ori pe saptamana. Zonele expuse trebuie sa fie fata, bratele si spatele. In intervalele mentionate, acestea nu trebuie protejate prin ecrane solare. Expunerea este utila si in sezoanele reci, daca afara este soare. Daca avem o piele mai pigmentata din nastere, aceste perioade pot fi prelungite cu cateva minute.

In concluzie, luand in considerare cateva elemente simple, putem beneficia din plin de razele soarelui si putem avea un bronz frumos si sanatos, fara ca organismul sa aiba de suferit.

Dr. Corina-Aurelia Zugravu,
Specialist igiena alimentatiei si nutritie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.