Revista care te menține sănătos

Medicină de familie

Aparitia carceilor, semn al carentei de potasiu

5 martie 2012
Share

Crampele musculare aparute la nivelul membrelor inferioare sunt frecvent intalnite, insa care sunt cauzele ce duc la aceste contractii dureroase, involuntare ale muschilor?

Majoritatea cazurilor de carcei la picioare apar pe parcursul noptii si constau in mentinerea muschiului intr-o pozitie fixa, din cauza crampei musculare. Cu siguranta ati fost curiosi sa atingeti membrul dureros si ati constatat, cu stupoare, ca muschiul este foarte incordat, ca urmare a fortei de contractie.

Acest lucru este demonstrat si de studiile clinice care au descoperit o activitate electrica de amplitudine crescuta in muschiul afectat, insa adevaratele cauze ale crampelor musculare nocturne raman un mister. Totusi, exista unele situatii in care aceste afectiuni apar din cauza unor deficiente de vitamine sau a consumului scazut de apa, ce permite instalarea fenomenului de deshidratare.

 

Masajul si apa calda, remedii impotriva carceilor

Daca deja va confruntati cu durerea provocata de carcelul nocturn, primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa respirati adanc si sa incercati sa va relaxati. Pe urma, masati energic zona afectata in directia naturala a muschiului. Puteti obtine rezultate bune si cu ajutorul unor comprese caldute aplicate pe muschiul incordat.

 

Cum prevenim aparitia carceilor?

Unii specialisti afirma ca deficienta de potasiu poate juca un rol important in aparitia crampelor nocturne. O dieta care contine alimente bogate in potasiu, precum banane, caise, nectarine, struguri, stafide, fasole, varza, citrice, carne de porc si de miel, cartofi, peste de apa sarata (ton) si rosii va asigura de faptul ca nu veti avea parte de durerea inconfundabila a unui carcel.

De asemenea, daca sunteti o persoana activa, care practica exercitii fizice intense, este indicat sa consumati cat mai multe lichide, insa nu exagerati, deoarece acestea pot dilua concentratia de sodiu din sange care va determina o serie de probleme, printre care si crampele musculare.

Poate parea dubios, insa unele cazuri de crampe pot deveni grave daca nu sunt luate in serios si tratate corespunzator. Daca pentru majoritatea oamenilor, carceii sunt o mica neplacere de care scapa in cateva minute, pentru altii, gravitatea si factorii declansatori ai crampelor pot da de banuit in privinta existentei altor afectiuni mai grave (ciroza, diabet, hipotiroidism), care pot fi usor descoperite de catre medicii specialisti.

Asadar, in momentul in care experimentati crampe severe si persistente sau daca organismul dumneavoastra a fost expus anterior unei toxine, precum plumbul, este cazul sa cereti asistenta medicala de urgenta pentru a evita eventualele complicatii.

 

 

Paula Rotaru

Sursa: health.yahoo.net

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.