Revista care te menține sănătos

Medicină generală

Oboseala cronica, la limita dintre normal si patologic

21 mai 2024
Share

Desi la prima vedere nu pare, oboseala este intr-adevar o boala, ce se poate constitui intr-un sindrom. Aceasta incadrare releva faptul ca afectiunea poate fi foarte periculoasa prin consecintele sale si prin faptul ca este relativ dificil de diagnosticat.

Tabloul clinic al oboselii cronice se prezinta de obicei ca o afectiune asemanatoare cu gripa, cu simptome de obicei neluate in serios. Individul, activ anterior, prezinta o stare de epuizare insuportabila, care persista in urma acestui episod. Diversele denumiri date sindromului reflecta ipotezele la fel de numeroase si controversate despre etiologia (cauza) lui. Unii cercetatori in domeniu au prezentat unul sau mai multe virusuri ca agenti etiologici potentiali.

Sindromul de oboseala cronica are si consecinte de ordin psihologic: persoanele din anturajul bolnavului (colegi de serviciu, seful, sotul sau sotia) nu inteleg realitatea acestei afectiuni si o iau ca pe ceva trecator, pe care un somn bun o poate rezolva.

 

Semne clinice ale oboselii cronice

Principalele simptome care insotesc sindromul de oboseala cronica sunt:

 • dificultati de concentrare (foarte des intalnite);
 • cefalee;
 • durere in gat;
 • ganglioni limfatici sensibili;
 • dureri musculare si articulare;
 • stari febrile;
 • dificultati de somn si transpiratii nocturne;
 • probleme psihiatrice (cel mai frecvent depresii);
 • alergii;
 • crampe abdominale;
 • scadere sau crestere in greutate;
 • tahicardie;
 • extrasistole;
 • durere toracica.

Pacientii cu sindromul de oboseala cronica sunt de doua ori mai frecvent de sex feminin decat masculin si au, in general, varsta cuprinsa intre 25 si 45 de ani. Mai rar s-au semnalat cazuri intalnite in copilarie sau la varsta a doua. Acestia prezinta fatigabilitate intermitenta sau persistenta, inexplicabila, cu debut nou si care nu este rezultatul unui efort fizic. Aceste simptome nu se amelioreaza la repaus si pot duce la reducerea substantiala a nivelelor anterioare de ocupatie, educatie, social sau profesional.

Literatura de specialitate ne informeaza ca oboseala cronica nu este un nou tip de sindrom. Anumiti indivizi carora li s-au atribuit in trecut diagnostice cum ar fi: ipohondria, neurastenia, sindromul de efort, sindromul de hiperventilatie, bruceloza cronica, neuromiastenia epidemica, encefalomielita mialgica, hipoglicemia, sindrom de sensibilitate chimica multipla, candidoza cronica, mononucleoza cronica, infectia cronica cu virus Epstein-Barr si sindromul de oboseala post-virala, mai mult ca probabil ca sufereau de sindromul de oboseala cronica, fiind diagnosticati gresit.

 

Cui ne adresam daca banuim ca suferim de oboseala cronica?

In functie de simptomele dominante si de convingerile pacientului, consultatiile se adreseaza medicilor specialisti alergologi, reumatologi, de boli infectioase, psihiatrilor, specialistilor in domenii medicale alternative, de obicei cu rezultate nesatisfacatoare. Odata stabilit modelul bolii, simptomele pot fluctua.

Multi pacienti sustin ca in perioadele de oboseala accentuata au cea mai mare dificultate de a se concentra. Ei sustin, de asemenea, ca stresul fizic sau emotional le poate exacerba simptomele. Marea majoritate a pacientilor cu oboseala cronica raman capabili de a-si utiliza resursele limitate pentru a se adapta la obligatiile familiale sau profesionale. Activitatile de recreere sunt abandonate primele. O mica parte din pacienti cer ajutor pentru activitatile si traiul zilnic. Din fericire, sindromul de oboseala cronica pare sa nu evolueze. Din contra, o mare parte din pacienti trec printr-o ameliorare treptata si in final chiar la o vindecare totala. Diagnosticul este mai mult diferential cu afectiunile mentionate mai sus.

 

Conduita terapeutica in cazul sindromului de oboseala

Tratamentul medicamentos este in mare parte simptomatic. Antiinflamatoarele nesteroidiene pot ameliora migrenele, anxioliticele si sedativele pot ameliora calitatea somnului si antidepresivele ajuta la tratarea tulburarilor de comportament. Pacientul va fi sfatuit sa adopte o igiena a vietii ceva mai stricta si anume evitarea repausului total si evitarea unor alimente mai grele consumate impreuna cu alcoolul si tutunul. Terapia comportamentala poate fi de un real ajutor, de aceea este recomandabil ca pacientul sa se adreseze unui pshioterapeut. De asemenea, tonusul moral, foarte important in acest gen de afectiune, poate fi intarit printr-o credinta religioasa puternica.

 

Metode de prevenire a oboselii cronice

Adoptati o dieta hranitoare, bazata pe alimente proaspete; Dormiti suficient: cele mai multe persoane au nevoie de cel putin 7 ore de somn pe noapte; Faceti exercitii fizice regulate; Evitati stresul si relaxati-va.

 

Remedii naturiste recomandate in sindromul de oboseala

Ginsengul actioneaza ca un stimulent general si are actiune in special asupra sistemului nervos central. De asemenea, acesta mareste rezistenta la stres. Pote fi procurat din magazinele de specialitate, sub forma de tablete, tinctura sau in amestecuri de ceaiuri de plante. In momentele in care va simtiti epuizat sau tensionat, beti o cana de ceai calmant. Puteti folosi musetel, roinita si tei, cu efect sedativ, relaxant si pentru un somn bun.

 

 

Dr. Radu Leon George
Medic specialist medicina de familie
Fiziokinetoterapeut specialist
Centrul medical Leomedica
Tel: 021/760.01.99
E-mail: [email protected]

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.