Revista care te menține sănătos

Medicină de familie

Greutatea optima in functie de inaltime

27 martie 2015
Share

Cu totii ne dorim sa avem un stil de viata cat mai echilibrat si o silueta de invidiat. Insa, uneori, nu stim care este greutatea optima in functie de inaltime si, astfel, riscam sa vrem sa slabim prea mult sau, din contra, deloc.

Primul pas spre aflarea greutatii optime este sa aflati care este IMC (indicele de masa corporala). Pentru majoritatea persoanelor, acesta este un indiciu excelent pentru a afla daca au o greutate sanatoasa.

 

Care este indicele de masa corporala ideal?

O greutate optima este aceea care este indicata pentru tipul corpului pe care il aveti si inaltime, si este bazata pe indicele de masa corporala (IMC) si pe circumferinta taliei. Calculatoarele standard pentru indicele de masa corporala sunt dedicate exclusiv adultilor (persoanelor cu varsta mai mare de 18 ani). Pe internet putem gasi atat calculatoare pentru IMC, cat si grafice (curbe) ce ne pot ghida spre greutatea ideala. Dupa ce v-ati calculat indicele de masa corporala, puteti observa in ce categorie va incadrati, astfel:

  • Daca indicele de masa corporala este mai mic de 18.5, va situati in categoria de subponderal. Discutati cu medicul pentru a vedea daca aceasta greutate mica este rezultatul unei afectiuni medicale sau nu. De asemenea, un dietetician va poate invata cum sa mancati sanatos.
  • Daca indicele de masa corporala este intre 18.5 si 24.9, inseamna ca va incadrati in categoria de greutate normala. Insa, chiar si asa, sanatatea poate fi influentata negativ daca nu faceti exercitii fizice suficiente si daca nu aveti o dieta sanatoasa, bogata in vitamine si minerale.
  • Daca indicele de masa corporala este intre 25 si 29.9, va aflati in categoria de supraponderal. Acest lucru poate fi sanatos sau nesanatos, depinzand de alte lucruri, precum circumferinta taliei si alte probleme de sanatate, daca exista.
  • Daca indicele de masa corporala este 30 sau mai mare, sunteti in categoria de obez. In acest caz, trebuie sa scapati de kilogramele in plus si sa va schimbati obiceiurile alimentare nesanatoase si sa faceti miscare zilnic, pentru a avea o viata sanatoasa.

Chiar daca va determinati greutatea ideala prin intermediul acestor masuratori si ale graficelor, trebuie luati in considerare si alti factori, precum forma si greutatea oaselor, muschilor si grasimea din compozitia corpului. Cantitatea de grasime din corp este o masuratoare foarte importanta. Un indicator bun al acesteia este reprezentat de IMC. Desi nu este o masuratoare perfecta, acesta evalueaza destul de corect compozitia in grasime a corpului.

Daca sunteti ingrijorat de valoarea indicelui de masa corporala care v-a iesit sau daca incercati sa pierdeti in greutate, discutati cu medicul dumneavoastra. Acesta va poate oferi sfaturi de nutritie si va poate ajuta sa faceti schimbari importante in stilul de viata.

 

Chirurgia bariatrica, varianta pentru persoanele obeze

Greutatea optima in functie de inaltimeIn cazul persoanelor cu obezitate morbida (indice de masa corporala mai mare de 40 sau mai mare de 35, dar cu afectiuni legate de obezitate, precum diabetul si hipertensiunea arteriala) li se poate recomanda chirurgia bariatrica. Tehnicile de chirurgie bariatrica influenteaza balanta echilibrului energetic, diminuand considerabil aportul alimentar si determinand organismul sa consume energie din rezervele acumulate. Reducerea depozitelor de energie inseamna diminuarea tesutului adipos, slabire, recapatarea aspectului normal, usurarea semnificativa a functiilor vitale, disparitia sau ameliorarea importanta a maladiilor determinate de obezitate. Pacientii operati slabesc treptat si ar trebui sa ajunga la o greutatea convenabila in circa 8-12 luni.

Este important de retinut ca IMC nu este singura masuratoare a sanatatii. O persoana care nu se incadreaza in grafice la greutatea normala poate fi mai sanatoasa comparativ cu o persoana care se incadreaza la aceasta categorie, in special prin dieta sanatoasa si prin exercitiile fizice efectuate regulat. Persoanele slabe care nu mananca echilibrat nu sunt neaparat mai sanatoase doar pentru ca sunt slabe.

 

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.