Revista care te menține sănătos

Medicină generală

Vertijul: cauze, simptome, tratament

28 august 2020
Share
Vertijul: cauze, simptome, tratament

Vertijul (lat. vertigo) este o conditie de multe ori ignorata, ce se manifesta prin senzatii de ameteala. Doua din cinci persoane care au peste 40 de ani au vertij, iar in jurul varstei de 65 de ani acest simptom devine unul dintre principalele motive pentru care pacientii se prezinta la cabinetele medicale.

Vertijul poate dura doar cateva secunde, in cazurile usoare, in timp ce in cele mai complicate poate afecta serios calitatea vietii. Atentie! Vertijul este un simptom, nu o boala in sine! Episoadele puternice pot fi cauzate de boli mai grave, asadar, nu ignorati semnele si prezentati-va la medic!

Simptomele vertijului

Vertijul poate fi resimtit, in functie de gravitate, ca o senzatie ca lumea se invarte, probleme de mentinere a echilibrului, dificultati in a sta in picioare, chiar imposibilitatea pacientului de a se ridica in picioare. In timpul unui atac, exista probabilitatea de a avea ameteli puternice, urmate de senzatii de rau. In cazurile severe de vertigo, pacientii pot suferi atacuri ce dureaza de la cateva zile pana la saptamani intregi, situatii in care acestia au mari dificultati in a face orice fel de activitate, din cauza starilor de ameteala.

Labirintita: cauze, simptome si diagnostic

Din ce cauza apare?

Exista mai multe cauze, insa cele mai multe au legatura cu boli ale urechilor. Unele dintre aceste boli sunt mai usoare, in timp ce altele necesita tratamente de lunga durata si au o simptomatologie mai severa. Cea mai comuna cauza este vertijul paroxistic pozitional benign (VPPB). Tulburarea este cauzata de diverse particule de calciu de la nivelul urechii ce se desprind si ajung in canalele cu fluide ale urechii. Alte boli ce provoaca vertij sunt: labirintita, neuronita vestibulara, boala Meniere, bolile cerebrovasculare si cardiovasculare, tumorile, migrenele,  scleroza multipla, depresia sau tulburarile anxioase.

secundar vertij inainte de TRATAMENTUL VERTIJULUI

Tratamentul vertijului

In conditiile in care vertijul este un simptom si nu o boala in sine, tratamentul vizeaza tratarea cauzei de baza. In momentul unui episod de vertij, este important sa va intindeti in pat, intr-o camera intunecata. Ramaneti culcat pana in momentul in care episodul de vertij s-a incheiat.

Recomandari:

  • Luati medicatia pentru boala de care suferiti
  • Stati cu ochii inchisi sau uitati-va fix la un obiect
  • Nu intoarceti capul brusc si, in general, miscati-va cat mai putin.

Exercitiul Brandt-Daroff este o alta posibilitate de a scapa de vertij. Acesta presupune trecerea din sezut la pozitia care determina un episod de vertij sever. Se mentine aceasta pozitie cel putin 30 de secunde sau pana in momentul in care vertijul dispare. Exercitiul se face de doua ori pe zi, cateva saptamani, luni sau pana la disparitia episodului de vertij.

O alta solutie, ceva mai noua si mai eficienta, este manevra Epley, ce presupune diverse miscari ale capului, pentru 4 minute si jumatate.

Izolarea factorilor ce duc la vertigo se poate face astfel:

  • Conduceti masina incet, nu luati curbele brusc
  • Nu dormiti pe spate
  • Pentru reducerea stresului, luati pauze de la activitati de cel putin 20 de minute
  • Faceti zilnic exercitii usoare de gimnastica ritmica si de ridicare a greutatilor
  • Dormiti cel putin 6-7 ore pe noapte
  • Renuntati la produse pe baza de cofeina
  • Dupa o raceala, folositi picaturi de urechi pe baza de ulei de masline
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.