Revista care te menține sănătos

Știați că?

Tulburarea de stres posttraumatic: în ce condiţii poate apărea?

Dr. Eugenia Elza Moruzzi, medic psihiatru
29 octombrie 2019
Share
Tulburarea de stres posttraumatic: în ce condiţii poate apărea?

Multe dintre persoanele care experimentează la un moment dat în viață un eveniment traumatic vor dezvolta tulburare de stres posttraumatic. Vorbim aici despre persoanele abuzate, agresate, victimele dezastrelor naturale, oamenii care au fost martorii unei crime, unui accident, personalul militar, supraviețuitorii lagărelor de concentrare, pompierii, personalul specializat de pe ambulanțe, persoanele care lucrează în bănci, în magazine, jurnaliștii din zonele de conflict sau pur și simplu o persoană care a pierdut pe cineva drag.

Tulburarea de stres posttraumatic se caracterizează prin apariția coșmarurilor legate de evenimentul care a declanșat-o, gânduri și sentimente de tristețe, suferință psihică sau fizică, modificări de comportament, insomnii, lipsa dorinței de a interacționa cu oamenii din jur, scăderea interesului pentru anumite activități, izolare etc.

O persoană cu o astfel de tulburare prezintă risc de autovătămare și sinucidere, iar diagnosticul se bazează pe existența unor simptome specifice apărute în urma evenimentului traumatic. Cu ajutorul medicației și psihoterapiei, episodul poate fi depășit cu succes. Foarte important este și sprijinul persoanelor din jur.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.