Revista care te menține sănătos

Știați că?

Creierul nu doare

Dr. Iuliana Savopol, medic medicină generală
5 decembrie 2019
Share
Creierul nu doare

Deși recepționează durerea din tot corpul, creierul în sine nu poate simți durere. De aceea, dacă cineva v-ar atinge direct creierul sau i-ar crea acestuia o leziune, nu ați simți absolut nimic. Și asta deoarece țesutul creierului nu are receptori proprii de durere – nociceptori. Așa se explică și faptul că o operație pe creier se poate face chiar și în condițiile în care pacientul se trezește din anestezie.

În acest context, nicio durere de cap nu este o durere provenită din creier, oricât de puternică ar fi aceasta și oricât de mult ar părea că aceasta este localizată în creier. Durerea provine de fapt din straturile țesutului protector al creierului, aflat între acesta și craniu. Acest țesut are vase de sânge și receptori de durere proprii, astfel că, în anumite situații, aceștia se pot activa, ceea ce provoacă dureri de cap. De asemenea, creșterea fluxului de sânge de la nivelul acestui țesut poate declanșa o migrenă, motiv pentru care acestea sunt considerate dureri de cap vasculare.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.